komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Lebilincselő kiállításon ismerhetjük meg Lehár Ferenc életét

Komoly és grandiózus tervekkel készült a város, a Lehár Ferenc Polgári Társulás és a Duna Menti Múzeum Lehár Ferenc születésének 150. évfordulójára. Az eredeti elképzelésben szereplő programok és események nagy részét, köztük Klemen Terézia és Margitay Zoltán Az operettkirály című közös könyvének bemutatóját a járványügyi korlátozások miatt azonban el kellett halasztani. Ha valamit mégis meg lehetett valósítani, a szervezők komoly kompromisszumok meghozatalára kényszerültek. Nemrég például a Duna Menti Múzeum főépületében, rendhagyó módon, ünnepélyes megnyitó és ünnepi pillanatok nélkül lehetett csak A komáromi operettkirály c. tárlatot a nagyközönség számára elérhető tenni.

„Rengeteg szervezőmunkánk veszett kárba, ugyanis még a múlt évben felvettük a kapcsolatot az ausztriai Bad Ischlben lévő Lehár-Villa Múzeum regisztrárjaival, és kérelmeztük, hogy Komárom világhírű szülöttjének emlékkiállításához kölcsönözzék ki a zeneszerző személyes hagyatékának egy részét, valamint a Bécsben élő leszármazottjaival is tárgyaltunk, de végül a járványügyi rendelkezések miatt nem volt lehetőség a gyűjteményi tárgyak kikölcsönzésére. A budapesti Színháztörténeti – és Hadtörténeti Múzeum gyűjteményeiből viszont több Lehárhoz kötődő anyagot sikerült felsorakoztatnunk. Az eredetileg tervezett nagy ívű, a teljesség igényére törekvő tárlatot ugyan nem tudtuk kivitelezni, de rengeteg kutakodásnak, munkának az eredményeként végül sikerült egy izgalmas, interaktív bemutatót sikerült létrehoznunk. “– mesél a szervezés nehézségeiről Vanya Péter, a múzeum történésze.

 

 

Az időutazás jellegű kiállítás önmagában is rendkívül hangulatos. Az operettkirály dallamos, fülbemászó muzsikája viszont igazi élménnyé teszi. Kicsiknek és nagyoknak. Lehár Ferenc katonai egyenruhája és az operettjeihez készült jelmezek, melyeket Dráfi Mátyás Jászai Mari – díjas színművész által alapított Teátrum Polgári Társulás bocsájtott a múzeum rendelkezésére, a kiállítótér rendkívül látványos színfoltjai.
Jó elbolyongani a 12 panel közt, amelyeken kétnyelven követhetjük korabeli dokumentumok, fényképek és életrajzi adatoknak köszönhetően, hogy a magyar anyanyelvű komáromi Neubrandt Krisztina, akinek a szülei gyertya és szappankészítők voltak miképpen és hol ismerkedett meg a francia gyökerekkel rendelkező, észak-morva eredetű id. Lehár Ferenc katonakarmesterrel, aki választottja anyanyelvével nehezen boldogult. A zeneszerző szülői házáról és városunkról a századforduló környékén készült fekete-fehér fotók visszarepítenek minket egy számunkra már csupán a történelemkönyvekből és a családi albumokból ismert korba.

Megtudhatjuk, hogy Lehár, aki nagyszülei haláláig gyakran járt Komáromban, torniszter-gyerekként mennyit költözött, és ki volt az, aki a kis csodagyereknek, hiszen már 4 éves korában minden dallamhoz kíséretet tudott játszani a zongorán, a prágai konzervatóriumban „kivette “a kezéből a hegedűt és azt tanácsolta, hogy inkább a zeneszerzésnek szentelje napjait.

 

 

Próbálkozott, de első operája a Rodrigo nem lett bemutatva, a második a Kukuška és annak átdolgozása a Tatjana pedig megbukott. Maradt a hadsereg, ahol karmesteri posztot töltött be. Kimagasló sikerrel. 1894-ben egyik hangversenyén jelen volt még I. Ferenc József is.
A nagy áttörést és a világhírt 1905 -ben a Víg özvegy hozta meg számára, amit 1910-re már négyszáz színházban mutattak be. Csak New Yorkban, – ahol a The Metropolitan Operában a mai napig időről-időre játsszák a darabjait – 416 alkalommal láthatta a közönség. Valószínűleg ekkor könnyebbülhetett meg jó barátja Puccini, aki úgy vélekedett, hogy ha maradt volna az opera műfajánál idővel Lehár lehetett volna az egyetlen riválisa.

Bécsből indult útjára az elhíresült mondás, „Van az opera, az operett és Lehár “és innét költözött a sikeres operettkomponista Lehár Ferenc más és más városokba, mégis mindig büszkén felvállalta, hogy Komáromban született.

 

 

A Nyitra Megye Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kultminor támogatásával a Duna Menti Múzeum és a Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében létrejött kiállításra február 12-ig hétfőtől péntekig 9:00 és 16:00 óra között várják a látogatókat.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás