komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komáromban is emlékeztek a hősökre

MEGOSZTÁS:

 

Komárom északi és déli oldalán is emlékezések voltak az 1956-os forradalom hőseire. A fő események mellett a helyi vonatkozásai is része voltak a rendezvényeknek.

Október 22-én, szombaton tartotta találkozóját a Selye János Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre. A rendezvény keretén belül megemlékeztek az 56-os eseményekre, amely kapcsán az iskola egykori diákjai is bátran helyt álltak. Gáspár Tibor tanár úr hangfelvételén keresztül idézték fel az akkori pillanatokat.

A forradalomra reagálva a párt illetékesei egy nyilatkozat elfogadását szerették volna megszavaztatni a gimnázium diákjaival, de a diákok egységesen ellent mondtak, bátran kiállva a forradalom mellett.

A kiállásukról már egy emléktábla is emlékezik a komáromi gimnázium aulájában. Az emléktáblát az iskola korábbi diákjai Keszegh Béla polgármester, Langschadl István, a baráti kör elnöke, Andruskó Imre igazgató és Becse Norbert megyei képviselő koszorúzta meg. Velük volt, aki egy azon diákok közül, akik bátran kiálltak a 56-os forradalmárok mellett.
Dél-Komáromban a központi rendezvény a belvárosban ugyancsak Gáspár Tibor tanár úr beszámolójával indult. Hajnal Dóra bevezetőjében elmondta, hogy ez is igazolja, hogy Komárom az összefogás városa, hiszen 1956-ban is kiálltak egymás mellett a Duna északi és déli partján. A műsor részeként többen vettek részt az északi oldalról, Vadkerty Imre és a Concordia vegyeskar is fellépett.


Az emlékezés végén Komárom két polgármestere, Molnár Attila és Keszegh Béla helyezte el a tisztelet koszorúját, akiket több szervezet és intézmény követett. Az emlékezők ezt követően átvonultak két komáromi mártír emléktáblájához egy főhajtásra.

(komaromonline.sk, FL)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás