komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komárom az élvonalban a rákos megbetegedések terén

A Dunaszerdahelyi járásban van a legtöbb daganatos haláleset, a Komárom járás a kilencedik.

mapa-rakovina

 

Annak ellenére, hogy a daganatos megbetegedések Szlovákiában a vezető halálokok közé tartoznak, a mai napig hiányoznak a kiváltó okokat feltáró részletes kísérletek, statisztikai adatok és összefoglaló következtetések. A legveszélyeztetettebb régiók listáját viszont a rendelkezésre álló adatokból is össze lehet állítani.

Az egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint 2011 és 2014 között Szlovákiában 53 041 személy hunyt el a rák valamely fajtájában. 2014-ben 13 628 ilyen esetről tudni, ami 167-tel több az egy évvel korábbinál és 706-tal a 2012-es számnál. 2011-ben 13 030 daganatos halálesetet regisztráltak.

A statisztikai adatokból kitűnik, hogy az utóbbi két évben a Dunaszerdahelyi, a Lévai és a Poltári járásban hunyt el a legtöbb személy rákos megbetegedés következtében. A további problematikus járások: a Galántai, a Nagyrőcei, a Rimaszombati, az Érsekújvári, a Szakolcai, a Komáromi és a Zsarnócai. A nagyobb régiókat tekintve a Nagyszombati, a Nyitrai és a Besztercebányai kerületek állnak az élen.

A járások sorrendje a daganatos betegségek okozta elhalálozás gyakoriságát tekintve:

 1. Dunaszerdahely
 2. Léva
 3. Poltár
 4. Galánta
 5. Nagyrőce
 6. Rimaszombat
 7. Érsekújvár
 8. Szakolca
 9. Komárom
 10. Zsarnóca

A lista másik végén a legalacsonyabb elhalálozási számokat kimutató járások állnak. A legkedvezőbb a helyezet ebből a szempontból Kassa és vidéke járásban, majd Gölnicbánya, Nagymihály, Igló, Szobránc, Rozsnyó, Tőketerebes, Szinna, Miava és Homonna következik. A legkevesebb rákbeteget a Kassai és az Eperjesi kerületben regisztrálják.

mapa-rakovina (1)

A legkevesebb daganatos megbetegedés okozta halálesetet kimutató járások a következők:

 1. Kassa és vidéke
 2. Gölnicbánya
 3. Nagymihály
 4. Igló
 5. Szobránc
 6. Rozsnyó
 7. Tőketerebes
 8. Szinna
 9. Miava
 10. Homonna

rakovina-ženy

rakovina-muži

rakovina-štáty

foto: prkonektor.sk

 

(forrás: topky.sk írásbeli engedélyével)

Hozzászólások

hozzászólás