komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ünnepélyesen is átadták a 420 millió forintból felújított Eötvös Utcai Alapiskolát

 

A mai napon hivatalosan is átadásra került a Eötvös Utcai Alapiskola kívül-belül felújított épülete, melyre a múlt évben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága nemzetpolitikai szempontból 420 millió forintos támogatást ítélt meg Komárom városának, a tanintézmény fenntartójának, az iskola teljeskörű rekonstrukciójára.

Az idén 60. évfordulóját ünneplő iskola történelmének egyik legkimagaslóbb eseményén jelen volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikai államtitkárság felvidéki ügyosztályának vezetője, Keszegh Béla Komárom polgármestere, Varga Tamás és Ondrej Gajdáč alpolgármesterek, a városi képviselőtestület több tagja, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, valamint a város magyar tannyelvű oktatási intézményeinek vezetői, ill. képviselői.

 

Az ünnepélyes eseményt az iskola alsó tagozatos tanulóinak színvonalas és kedves kultúrműsora indította el, majd ezt követően Potápi Árpád államtitkár nyitóbeszédében elmondta, nagyra értékeli, hogy a Felvidék magyar fővárosában, három hónapon belül sikerült egy olyan magas színvonalú és minőségű munkát elvégezni, amire büszke lehet az egész város. Továbbá hangsúlyozta, hogy ugyan régen, a kis települések megkopott iskolaépületein belül is sokszor zajlott kimagasló oktatás, hiszen az egyik nem zárja ki a másikat, ma már a szülők iskolaválasztásnál a külcsínre is igényesebbek. „A vegyes házasságok 70%-ban a gyermekeket a többségi nemzet szellemiségében nevelik, így elvész a magyar identitásuk. Ha javítani akarunk a tendencián, mindent meg kell tennünk azért, hogy a magyar iskolák, amelyekben kimagasló, áldoztakész pedagógusok oktatják a gyermekeket, minden szempontból vonzók legyenek. A tanulók számára ne csak az oktatás legyen élményalapú, de maga az iskolában eltöltött idő is, ehhez pedig a legjobb feltételek megteremtésére van szükség. “

 

 

Az államtitkár beszédében elmondta azt is, hogy a magyar állam a jövőben is szeretné egészen a bölcsődés kortól az egyetem elvégzéséig támogatni a felvidéki magyar gyermekek oktatását Majd megköszönte a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a kiváló szakmai együttműködést.

Az államtitkárt követően Komárom polgármestere, Keszegh Béla vette át a szót, aki elmondta, hogy olyan világban élünk, amikor a rendkívül fontosak a rekordok. Sajnálatos módon az elmúlt két-három évtizedben Komárom nevéhez az a negatív rekord volt köthető, hogy itt a legelhanyagoltabb a magyar iskolák állapota. Mindennek ellenére, a pedagógusoknak és a szülőknek köszönhetően, a helyi iskolák diákjai a tanulmányi- és sportversenyeken országos és európai szinten is rendre a legjobbak közt vannak. Majd Laboda Róbert tanár-költő verséből idézve „»Gondoltam, jelentem«, hogy az Eötvös Utcai Alapiskola felújítása, az ígéretek szerint, nem egy egyszeri alkalom, hanem egy folyamat első állomása. A magyar kormány odafigyel ránk, támogat minket. Ez egy üzenet Pozsonynak, hogy egy összetartó államban, ahogy egy családban is, gondoskodnak egymásról. Ez nem ellenük van, ez értünk van. “

 

 

A kivételesen különleges eseményt Majer Péter az iskola igazgatójának felszólalása zárta, aki elmesélte, hogy az iskolán belül elkészített felújítási projektdokumentációt, illetve a költségvetést, olyan izgulva vitték a város polgármesterével Budapestre, mintha csak vizsgázni mentek volna. Majd megköszönte a város vezetésének a támogatást, az együttműködést. Kiemelte, hogy a nagyszerűen elvégzett munkán kizárólag helyi vállalkozók és szakemberek dolgoztak.

 

 

Az iskola felújítása során mondhatni a puszta falakon kívül megújult minden. Az épületet és a tetőt teljes mértékben szigetelték, felújították a energetikai hálózatát, kicserélték a nyílászárókat, a kihasználatlanul álló teraszt egybeépítették a közös teremmel, így egy hatalmas aulával gazdagodtak, újrafestették az osztálytermeket, új padlózatot raktak le, a folyosókra új burkolat került, az osztálytermekben lecserélték a bútorzatot, valamint a hagyományos táblákat kerámia felületűekre cserélték.

Az udvaron még a nyár végén befejeződött a multifunkciós műfüves sportpálya és a korszerű atlétikai pálya kialakítása, melynek köszönhetően nem csak a gyerekek mozgási lehetőségei bővülnek, de végre újra lehetnek atlétikai versenyek a Komáromi járásban.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Majer Péter az iskola igazgatója

 

A város legnépszerűbb iskolájában jelenleg 509 gyerek tanul, 22 osztályban. Két évvel ezelőtt nyitottak először sportosztályt. Ma már a két osztályban összesen 43 tanuló élvezi az emelt szintű, heti öt testnevelésóra előnyeit. A korszerű sportpályáknak köszönhetően most már a rendelkezésükre áll a foglalkozásokhoz szükséges teljes felszerelés és biztosítva lesznek az egyes sportágak gyakorlásához a megfelelő feltételek. „Természetesen nem lesz minden tanulónkból élsportoló, de nem is ez a kizárólagos célunk. Mi arra törekszünk, hogy diákjaink felnőtt korukra sportszerető, kötelességtudó, kitartó emberekké váljanak. “

Mivel az iskola sporteszközökben nem szenved hiányt, Keszegh Béla a diákokat egy profi csocsó-asztallal lepte meg.

Az kreatív és változatos őszi dekorációkkal otthonossá varázsolt, gyönyörűen felújított Eötvös Utcai Iskolában mostantól minden feltétel adott ahhoz, hogy a tanulók számára az iskolába járás örömteljes legyen, és az itt eltöltött időre felnőtt korukban is szívesen emlékezzenek majd vissza.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás