komaromonline.sk
HÍREK
INEKO: Komárom jobban teljesít, mint az országos átlag
  •   

Komárom jobban teljesít, mint az országos átlag – állítja az INEKO gazdaságkutató intézet.

A 2016-os évben nagyot javult Komárom pénzügyi helyzete, miközben a város teljes adósságállománya is kedvezően alakul – derül ki az INEKO novemberi elemzéséből. A gazdaságkutató intézet részletes elemzést közölt a városok és falvak pénzügyi helyzetéről.

Komárom kifejezetten jól szerepelt a listán, hiszen az előkelő negyedik helyen végzett azon városok rangsorában, melyek tavaly az előző évhez viszonyítva a leginkább javítottak pénzügyi helyzetükön. Az eredményt az is befolyásolta, hogy a város korábban rosszabb értékelést kapott így volt hova fejlődni. Komárom a vizsgált pénzügyi-gazdasági szempontok szerint jobban teljesít, mint az országos átlag. Az intézettől 4,8-as összpontszámot kapott, a legmagasabb érték a 6-os volt.

A város adóssága is nagyot csökkent tavaly. Míg korábban 20 százalék felett volt az adósság nagysága, tavaly ez 8,75 százalékra csökkent, és a folyamat 2017-ben is folytatódott. Több kölcsön törlesztése után 5,83 százalékra esett vissza az adósság. Komárom sokkal jobban áll a környező városokhoz hasonlítva azon a listán is, amelyen az adósság abszolút nagyságát vették figyelembe. 2016-ban az egy lakosra jutó adósság 48 euró volt. Ez az összeg egy dunaszerdahelyi lakosnál 200 euróra rúgott, miközben a szomszédos, hasonló népességű Érsekújvárban 113 euró volt az egy főre eső önkormányzati adósság, Vágsellyén pedig 132 euró. Ez az összeg 2017-ben tovább csökkent Komáromban.

Ezt a kedvező tendenciát nem befolyásolja jelentősen a nagy útfelújítás, amely beszállítói hitel formájában valósult meg, melynek kapcsán Keszegh Béla alpolgármester két fontos szempontot említett. „Először is a kamatszintek történelmi minimumon vannak, így nagyon előnyösen sikerült pénzforráshoz jutni, ráadásul 10 éves fixációval. Másodsorban a stratégián változtattunk. Nem kátyúzásra költünk sok ezer eurót, amivel az utak csak kozmetikázva voltak, hanem új utakra 10 éves garanciával, mert így méltó körülmények közé került 7 kilométer útszakasz. Nem elég évente pár száz métert rendbe rakni a 105 kilométernyi útból, a komáromiak minőségi változást érdemelnek” – hangsúlyozta Keszegh Béla.

2018-ban 14,09, egy évvel később pedig 10,68 százalékon lesz az adósság állománya a mostani adatok alapján.

(komaromonline.sk, forrás: ineko.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook