komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hatszámjegyű összegből újul meg decemberre a Jókai Mór Alapiskola

 

A II. -es lakótelepen lévő egykori Béke utcai, ma Jókai Mór Alapiskola a város egyik legrégebbi oktatási intézménye, az ötvenes évek közepén nyitotta meg kapuit. Ahogy teltek az évek, az évtizedek, tanulók százai jöttek és ballagtak el, de nem végleg, mert évek múltán, kézen fogva gyermeküket ismét ott álltak egykori iskolájuk előtt, mégha annak időközben megkopott is a színe, huzatosabbak is lettek az ablakai. Ráférne a felújítás, gondolták, de nem igen reménykedtek benne, mert a magyar iskolák ritkán kapnak jelentős támogatást a szlovák állami büdzséből.

Komárom városa azért benyújtott egy pályázatot a szlovák környezetvédelmi minisztérium alapjához, és sikerült egy minden reményt felülmúló, 300 ezer eurós támogatást elnyernie az iskola főépületének teljeskörű szigetelésére és a nyílászárók cseréjére. Ehhez a város önkormányzata 5 százalékos önrésszel, 15 871 euróval járul hozzá.

„A felújítási munkálatoknak december végéig kell befejeződniük. – tájékoztatta portálunkat Mátyás Katalin, az iskola igazgatónője. – Az elmúlt évtizedekben ilyen nagy volumenű rekonstrukcióra még nem volt példa. Közepes, százezer euró alatti beruházások voltak, mint például, amikor az osztályok, szaktantermek ablakait, valamint a bejárati ajtókat sikerült a város támogatásával lecserélnünk. A legjelentősebb a tornaterem átalakítása volt, amire két évvel ezelőtt szintén Komárom városa segítségével nyílt lehetőségünk. Ennek köszönhetően tanulóink korszerű és biztonságos teremben tölthetik a testnevelésórákat. Most, a nyári szünetben pedig 80 640 euróból megújult iskolánk kültéri sportpályája. Ebből 50 000 eurót adott a város, a fennmaradó összeget pedig az iskola és a szülői munkaközösség adta hozzá. Így tanévkezdésre már egy modern multifunkciós sportpálya várta az iskola mind a 421 diákját. A kisebb beruházásokat, mint a szaktantermek kialakítását, javítását igyekszünk pályázatokból, illetve az iskola által az állami támogatásból megspórolt pénzalapból fedezni. Ezekre nagy szükség van, hiszen ebben a tanévben huszonhét szakkört indítunk. Készség-, mozgás-, tehetségfejlesztő-, természettudományi- szakkörök mellett, olyan különleges délutáni tevékenységet is választhatnak a gyerekek, mint az angol nyelvű labdajáték kör, a rovásírás megismerését szolgáló foglalkozások vagy a média szakkör. “

 

 

Mátyás Katalin, aki immár kilencedik éve vezeti az iskolát, elmondta, hogy annak ellenére, hogy a múlt évben a felső tagozatokon nagyrészt online zajlott az oktatás, igyekeztek az iskola környezetét is megszépíteni és vonzóvá tenni. A város és az iskola közös beruházásaként kialakítottak egy kültéri a 80 m2-es fából készült, fedett kültéri szaktantermet, ahol a klasszikus tábla mellett egy vetítővászon is segíti az oktatást. Ezzel párhuzamosan megújultak a sportpálya lelátójának padjai is.

A jövőben pedig a futópályát és a kisebbik kosárlabdapályát szeretnék rendbe tenni. Hogy a sport rendezvényeken kényelmesebben és jobb hangulatban tudjanak egymásnak szurkolni a gyerekek, a multifunkciós pálya szélén egy kis tribünt is szeretnének felállítani. A sportolni vágyó tanulók számára pedig az udvar egy részén street workout edzőparkot szeretnének kialakítani, ahol a szabad levegőn erősíthetik majd az izmaikat és a kondíciójukat.

 

 

Az egykori Béke utcai, ma Jókai Mór Alapiskola hatvanhat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját. Az udvarára kanadai nyárfácskákat ültettek, amelyek együtt nőttek az iskola jó hírével, együtt öregedtek a falakkal. Az árnyat adó nyárfák azonban ahogy terjeszkedtek, ahogy nőt a lombkoronájuk, úgy szállt egyre több nyárfavatta, ami egyébként nem allergén, a levegőben. Az utcafronton pár elöregedett fa a koronáját levágták. Kettőnek a törzséből pedig Gerendás Norbert fafaragó mester, helyben faragta ki Jókai Mór szobrát, valamint a görög mitológiából ismert tudást és bölcsességet jelképező bagoly figuráját. Az élő faszobrok, a természet csodájaként rendre kihajtanak, kinőnek rajtuk az új levélképződmények.

 

 

A gyerekek a múlt évben kialakított tanösvényen juthatnak el a mellékszárny mellett helyet kapó harmadik faszoborhoz, ami ügyes kezű gútai mesterek keze nyomát viseli magán. A fából készült alkotás a Gutenberg-galaxis örökérvényűségét szimbolizálja a Jókai Mór Alapiskola udvarán.

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás