komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A felújított Klapka étteremben hétfőtől újra várják a vendégeket – FOTÓK

dav

MEGOSZTÁS:

2019/4/13

Komárom történelmi óvárosa tavasszal a legszebb, amikor virágba borulnak a fák, a lágy napsugarak visszaverődnek a városháza ablaküvegein, a padokon ráérősen fagylaltoznak az emberek, a virágosbolt előtt vidáman sárgállnak a nárciszok, márcsak a Klapka étterem elől hiányoznak az asztalok, és a ráérősen kávézó turisták. Átalakítják. Ez azonban most nem a vendéglátóhelyek esetében megszokott, év eleji holtszezont kihasználó felújítás, hanem egy teljes megújulás, melynek megálmodója és irányítója az új tulajdonos, a komáromi székhelyű Bona-ex Kft. vezetője, Spišek Tabi Ingrid.

„Amikor novemberben szólt egy kedves ismerősöm, hogy januártól kiadó lesz a Klapka Vigadó, nem lenne-e kedvem átvenni, azonnal kategorikusan rávágtam – nem. A múlt évben az általunk üzemeltetett Apáli Étterem és Panzió mellett, ami közkedveltsége révén rengeteg munkát ad, hiszen csak napi menüből kétszáz fogy, nyitottunk egy sörözőt is, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat. Rengeteget rágódtam rajta, a végén mégis beadtuk a pályázatot a versenytárgyalásra, amit évi 16 500 eurós bérleti díjajánlatunkkal meg is nyertünk. És akkor szembesültem azzal, hogy milyen hatalmas kihívással állok szembe. “

 

 

A Klapka tér sarkán elhelyezkedő 18. század végén, klasszicista stílusban épült Zichy-palota a műemlékvédelmi hatóság alá tartozik, így bárminemű átalakításról is legyen szó, azt az illetékes hivatallal egyeztetni és engedélyeztetni kell. A Klapka Vigadó átvétele után pedig Tabi Ingrid úgy döntött, hogy nem csupán a vendégtérnek ad új arculatot, de a padlótól a plafonig alapjaiban újíttatja fel a belső tereket. Ahogy az a régi épületek átépítései során lenni szokott, sorra bukkantak fel a rejtett hibák. A mennyezetvakolatot teljesen leszedték, az eredeti téglák felülete homokfúvással lett megtisztítva, majd impregnálva, így a betérő vendégek is megcsodálhatják múltunk árulkodó építőköveit. A görbe, egyenetlen falakat gipszkartonnal egyenesítették ki.

 

„A falra olyan régi komáromi fényképekből készült tapéta került, melyen ugyanaz az utcakép látható, amit, ha kinézünk az ablakon, megújult köntösben most is láthatunk. Játékos időutazás, a régi és az új találkozása ez. Egy olyan új arculatot képzeltem el, ami a ma divatos minimál stílus jegyeit mutatja mind formában, mind a bézs-barna-fehér színvilágában, de szépen illeszkedik az épület eredeti adottságaihoz. Az enteriőr új dizájnjának megtervezésére a komáromi Varga Magdaléna belső építészt kértem fel. Kezdettől fogva a sarkalatos pontokban megegyezett az elképzelésünk, megtaláltuk a közös hangot, és ha úgy adódott meghoztuk a magunk kis kompromisszumait. A legapróbb részletig mindent megterveztünk, mindenről gondoskodtunk, semmit sem nem hanyagoltunk el, a berendezéstől a dekorációig alaposan átgondoltunk mindent. Egy olyan helyet képzeltem el, ami amellett, hogy szemet gyönyörködtető, modern, egyben otthonos is. Meleg színekkel, barátságos hangulattal, ahol az emberek jól érzik magukat, és a kiadós ebéd után nem rohannak el. Meg ahová reggelente én is örömmel megyek majd, hiszen mostantól kezdve – az Apáli vezetését át is adtam a fiamnak, Balázsnak, – ez lesz a második otthonom. De nem bánom, mert imádom a munkámat, és hiszem, hogy ha mi, itt dolgozók jól érezzük magunkat, ha pozitív a légkör, akkor az kihat a vendégek hangulatára is. Mindent azonban nem győznék egyedül, hiszen már most rengeteg előjegyzésünk van esküvők, családi összejövetelek és jubileumi ünnepségek szervezésére, ezért csapatunk munkáját Czibor István marketing-menedzser erősíti majd. “

 

Az éttermi élmények origója azonban a  finom étel. Akik már jártak az Apáli étteremben, tudják, hogy a gasztronómiai élmény mostantól a Klapka étteremben is előre borítékolható lesz. Ennek bebiztosítása érdekében az új tulajdonosok az átépítés során a legkorszerűbb konyhatechnológiai berendezésekkel és eszközökkel szerelték fel az étterem konyháját. Tabi Ingrid és Polovic Attila  séf egy olyan minden igényt kielégítő étlap összeállíttására törekedett, melyen a modern kor és a kortárs gasztronómia elvárásainak megfelelő formában szerepelnek majd a klasszikus európai ételek és a magyar konyha remekei is. A hétköznapokon három 4.20 eurós menü közül lehet majd választani, melyek közül az egyik mindíg húsmentes lesz. Mellette pedig kapható lesz egy állandó, 5.90 eurós  Klapka-menü is. Ahogy a már meglévő éttermükben, úgy itt is leginkább a csallóközi őstermelőktől beszerzett friss, ellenőrzött alapanyagokkal dolgoznak majd.

 

Április 15-től örömmel várnak minden jóllakni vágyó vendéget. Pénteken és szombaton 10 órától 23 óráig, a többi napon pedig 22 óráig térhetünk be a Klapka étterembe. Mivel a város vezetése ígéretet tett a Zichy-palota külső homlokzatának és a nyílászáróknak a felújítására, a szabadtéri teraszt csak később nyitják meg. „Az éttermet mindenképpen szerettük volna még most megnyitni, hogy a Komáromi Napokig összeszokjon és csapattá kovácsolódjon éttermünk konyhai és szervíz személyzete. Szeretném, ha a Klapka étterem egy olyan emblematikus vendéglátóhellyé válna, amire a város, és egy kicsit minden komáromi büszke lehetne majd.“ – teszi még hozzá Tabi Ingrid mosolyogva.

(komaromonline.sk-JN)

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons