komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Érsek Árpád miniszter a Vág-hídról tájékoztatott – Legkésőbb tavasszal aládúcolják

MEGOSZTÁS:

2019/9/25

Hétfőn Komáromban tartott sajtótájékoztatót a Vág-hídnál Érsek Árpád közlekedési- és építésügyi miniszter, Bastrnák Tibor parlamenti képviselő és Roman Žembera az Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) vezetője a Komáromot érintő infrastrukturális beruházásokról. Komárom polgármesterét erről nem tájékoztatták és nem is hívták meg.

Miután a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) szakemberei egy hetes skálán hatos, vagyis építés-technikai szempontból kritikus állapotúnak minősítették a komáromi Vág-híd állapotát, mindenki úgy képzelte, hogy a közlekedésügyi minisztérium, ha már éveken át elhanyagolta ennek a stratégiailag fontos hídnak a karbantartását, azonnal nekifog egy átfogó felújítási terv kidolgozásába. Egyelőre csak egy részleges, tehermentesítési terv született meg, melynek megvalósítása során nemes egyszerűséggel eltávolították a felületi aszfaltréteget, amivel az állapotmegőrzés érdekében sok mindent nem értek el, ellenben ellehetetlenítették a kerékpárosok számára a használatát.

Hónapok teltek el úgy, hogy a minisztérium illetve az illetékes állami szervek érdemben nem igazán kommunikáltak a város vezetőségével, akik egy komolyabb tragédiától tartva azonnali megoldási tervet és lépéseket vártak volna el a minisztériumtól. Erre azonban nem került sor, így 2019.szeptember 20-án, egy szigorúbb közlekedésrendészeti szabályozás kellett életbe léptetni, melynek értelmében a 15 tonna össztömeget meghaladó járművek nem haladhatnak át a hídon. Újságírói kérdésre Érsek Árpád állítja, hogy kommunikál Komárom városával, csak egyetlen levélre nem válaszolt, a legutolsóra, mivel tudta, hogy most jönni fog Komáromba. Arra a kérdésre, hogy a sajtó után találkozik-e a város vezetésevel a válasz: nem.

A város képviselő-testülete jogos aggodalmait írásban is továbbította a kormányhivatalba, Peter Pellegrini kormányfőnek és a közlekedésügyi minisztérium illetékeseinek, a régió parlamenti képviselőinek és az összes érintett állami szervnek.

 

A Vág-híd pillére (fotó/dunataj.sk)

Ahogy azt a sajtótájékoztatón elhangzott, végre elkészült egy megoldási terv, melynek első lépéseként a Vág-hidat, ami egész Nyitra megye gazdasági fejlődését befolyásolja, lehet már az idén, de legkésőbb 2020 tavaszán megkezdik alátámasztani. A tervek szerint 1.3 millió eurós beruházás kivitelezője csütörtökön, a versenytárgyalás eredményének kihirdetése után válik publikussá. A munkálatok végeztéig a jelenlegi  teherkorlátozás addig mindenképpen érvényben marad, és ennek betartását Érsek Árpád közlekedési- és építésügyi miniszter szerint a rendőrségnek kell ellenőriznie.

A Vág-híd teljes körű felújítása csak az aládúcolás befejezése után jöhet szóba.

„Feltételezzük, hogy a teljes felújításra szóló versenypályázatot 2020 második felében lesz lehetőség kiírni a szükséges engedélyek megszerzése után. Komáromban és a környékén több megvalósítás fázisában lévő projekt is van készülőben.” – tájékoztatott Érsek Árpád.

A közlekedési miniszter szerint, aki a legutóbbi választások előtt két kompot is ígért Keszölc és Vajka közé, azonban az sem kizárt, hogy idővel új hidat emelnek a jelenlegi hatvannégy éves híd közelében.

A miniszter úr hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy Dél-Szlovákia úthálozata ugyanolyan mértékben fejlődjön, mint az ország más pontjain. Ennek érdekében a komáromi kerülőút nyomvonalát a napokban már jóvá is hagyták, sőt már megkezdődött a környezeti hatástanulmány kidolgozása is. Következő lépésben elkészítik a területrendezési és építési határozatokat, amelyek alapján engedélyeztetik. A kivitelezés időpontja egyelőre még nincs meghatározva.

„A Komáromon áthaladó tranzit közelekedés kérdését a több mint hetven kilométeres elkerülőút fogja megoldani, ez jelenleg a környezeti hatások vizsgálatának szakaszában van. Az építkezés további fontos mérföldkövei a területrendezési és építési határozatok feldolgozása, a szükséges engedélyek megszerzése és a kivitelező kiválasztása“ – nyilatkozott Érsek Árpád.

 

balról: Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, Érsek Árpád közlekedési miniszter, Roman Žembera a Szlovák Útkezelő Vállalat vezérigazgatója

Ezek után a miniszter kifejtette, hogy az izsai kereszteződéshez igényelt körforgalomról addig érdemben nem tudnak döntést hozni, míg nem készül el az ezzel kapcsolatos szakvélemény. Még az is előfordulhat, hogy körforgalom helyett más megoldást találnak majd a probléma megoldására.

Bastrnák Tibor parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy minden Komáromhoz kapcsolódó fontos útvonalon nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, ezért Nagymegyernél az I/13-as és az I/63-as, Csilizradványon az I/13-as és a III/1394-es, Medvénél az I/13-as és a III/1404-es, valamint Izsapnál az I/13-as és a III/1407-es utak kereszteződésének felújítása is várható.

Az Érsekújvár felé tartó R7 -es gyorsforgalmi út kapcsán viszont Érsek Árpád úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, mikorra várható a befejezése, mert a megvalósításához kormányon belüli politikai akaratra lesz szükség.

Végezetül a miniszter hozzáfűzte: “Arra kérjük Komárom és a környékbeli települések lakosait, hogy a hídépítéssel illetve a kereszteződések feljúításával kapcsolatos korlátozásokkal és az elkerülőutakkal kapcsolatban legyenek türelmesek, hiszen ezek a közúti közlekedés javulásához járulnak majd hozzá”.

(komaromonline.sk – FL, nyitókép: dunataj.sk)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.