komaromonline.sk
HÍREK
Cigánytáncot ropott Harcsáson az USA nagykövete
  •   

Február 7-én városunkban tett látogatást Adam Sterling, az Amerikai Egyesült Államok szlovákiai nagykövete. Először a komáromi Selye János Gimnáziumban tett látogatást, ahol a gimnázium bemutatása után a diákoknak tartott előadást. A gimnáziumban Andruskó Imre igazgató és Stubendek László polgármester fogadták a vendéget. Látogatást tett a komáromi zsidó hitközség központjában, a Menházban is.

Juhtúrós polentát, konfitált paradicsommal, sütőtöklevest, pirított tökmaggal és hízott kacsamájat kalácson, azután sertésszűzpecsenyét farce-ban sütve, csúcsos káposztába göngyölve, céklás-batátás gratinnal, végül diótortát virágporral, karamellizált dióval és sárgabarack pürével evett Adam Sterling amerikai nagykövet azon a munkaebéden, ahol a város vezetőivel találkozott. Előtte gimnazistákkal beszélgetett, majd ellátogatott a Menházba, végül kilátogatott a harcsási közösségi központba, ahol cigánytáncot is ropott szerdán délután.

A Tiszti pavilonban lévő vállalkozók klubjában tartott munkaebéd, melyet a RÉV Magyar Kultúra Háza varázsolt az asztalra, és a város krónikájába való bejegyzés után, a nagykövet és a városvezetők fogadták a sajtó képviselőit. Adam Sterling, aki másfél éve tartózkodik Szlovákiában elmondta, eddig 50 helyen járt az országban. Úgy fogalmazott, Komáromot érdemes és fontos volt meglátogatni. Felidézte, hogy a Selye János Gimnáziumban kezdte a napot, ahol 120 diákkal beszélgetett. Ezután a Zsidó Hitközség tagjaival beszélgetett a Menházban.

Bevallotta, számára fontos szempont volt a helyszín kiválasztásánál az a szempont, hogy kisebbségek helyzetéről minél teljesebb képet kapjon. „Nagyon sok kulturális és történelmi hely van Komáromban, amit jó lett volna felkeresni, de nem jutott rá idő” – jelentette ki Adam Sterling, aki gratulált Csehszlovákia 100 esztendővel és az önálló Szlovák állam 25 évvel ezelőtti létrejöttéhez. Reményét fejezte ki, hogy a szlovák-amerikai kapcsolatok továbbra is gyümölcsözőek lesznek.

Kiderült, hogy a munkaebéden gazdasági témákat is érintettek Stubendek László polgármesterrel és Keszegh Béla alpolgármesterrel. A város vezetői átadtak egy angol nyelvű összefoglalót is a nagykövetnek az itteni lehetőségekről. Stubendek László polgármester megköszönte a neves vendég látogatását, baráti találkozónak nevezve azt.

Késő délután Adam Sterling és Stubendek László Harcsás városrészbe, az ottani közösségi központba látogattak, ahol 123 lakásban 370 lakos él, köztük mintegy 172 gyermek. Az amerikai nagykövet „sziával” köszönt a kisgyermekeknek, és kezet fogott velük, majd meghallgatta éneküket, megnézte táncukat. Majd az egyik asszony táncba hívta Stubendek László polgármestert, egy másik pedig a nagykövetet. Vidáman táncoltak az automatából szóló zenére. Később elbeszélgettek a közösségi ház munkatársaival. Így ért véget Adam Sterling komáromi látogatása.

 

 

(komaromonline.sk)

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook