komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A kultúrát kizárólag a nézői hűség tudja megmenteni

 

A komáromi kulturális- intézmények és programszervező civil szervezetek az Egressy Béni Városi Művelődési Központ koordinálásával készülnek a minden igényt kielégítő, változatos nyári programokra. Hogy mire számíthatnak az érdeklődők, azt június 16-án ( kedden) sajtótájékoztató keretein belül ismertették.

Az Egressy Béni VMK igazgatója, Lakatos Róbert brácsaművész nyitó felszólalásában elmondta, hogy a kulturális szférában tevékenykedők közös összefogással szeretnék elérni, hogy a nyári hónapok során Komárom kulturális fővárossá váljon. Ennek érdekében a DunapARTy nyári kulturális fesztiválra, ami június 26-án a Beliczay Kamarazenekar koncertjével veszi kezdetét, minden eddiginél gazdagabb és magasabb színvonalú programsorozattal várják az érdeklődőket. A műsorpalettáján szerepel a Katonazenekarok Nemzetközi Fúvószenei Találkozója, Járai Márk Akusztik, Rúzsa Magdi, Emmer Péter, Vadkerti Imre, de vendégszerepel a Turay Ida Színház, fellép Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter és még sokan mások. „Hitvallásom, hogy újra elfogadtassuk és megszerettessük a komoly zenét az emberekkel. Sok ilyen jellegű koncertet is tervezünk. Emellett kiemelném az egyik új kezdeményezésünket, a Jazzpikniket. A szeptemberre tervezett kétnapos rendezvényen a minőségi jazz zene, a minőségi borok, és a minőségi gasztronómia találkozik majd. Ugyanezen a szeptemberi hétvégén kerük megrendezésre a közkedvelt KútFeszt is. A VMK igazgatója elmondta, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának elnyerésével, idén a városi Szent István-napi ünnepség nem csak hagyományos megemlékezés lesz, hanem egy fontos és emlékezetes két napos ünnepségsorozat, aminek színvonalát többek közt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és az Esszencia zenekar fogja emelni. „Garantáltan mindenki megtalálja majd a kedvére való szórakozási lehetőséget.“

Jozef Černek, a Matica slovenská helyi elnöke, a Dramaťák amatőr színházi társulat és a Slovenskí rebeli vezető rendezője elmondta, hogy a Tajná láska – Titkos szerelem című kétnyelvű bemutatójuk sikere is rámutatott arra, hogy a Komáromnak egy kultúrája van, csak éppen két nyelven.

A nagy sikerű darab rendezőjét követően Klemen Terézia tanár-író, a Lehár Ferenc Polgári Társulás ügyvezető elnöke vette át a szót. „Nagyon örvendetes hír, hogy a VMK magára vállalta a kulturális programok koordinálását, így remélhetőleg a jövőben nem fog előfordulni, hogy egyidőben két-három egymástól független program is zajlik majd a városban. A Lehár Ferenc Polgári Társulás által hagyományosan megszervezett Lehár-nyár helyszíne idén is változatlanul a Klapka tér lesz. A változatos zenei programok mellett ezúttal is lesznek kiegészítő programok, divatbemutató, gyermekfoglalkozások stb. Kiemelném azonban, hogy a Lehár-nyár keretén belül, először lesz megtartva, hagyományteremtés céljából, a Katonazenekarok Nemzetközi Fúvószenei Találkozója, hiszen a híres zeneszerző maga is, és az édesapja is katonazenekari karmester volt .“

 

Komárom polgármestere, Keszegh Béla felszólalását a kulturális intézmények fejlesztésének ismertetésével kezdte. „A város eltökélt abban, hogy a kivételesen magas színvonalon működő, sokrétű programokat kínáló kulturális intézményeknek bebiztosítsa a működésükhöz méltó körülményeket. “

A Tiszti pavilon udvarán lévő amfiteátrum 400 férőhelyes nézőterét, ami a két Komárom által közösen megpályázott és megnyert uniós támogatásból a 2000-es évek elején épült, teljes mértékben felújítják. A katasztrofális állapotban lévő nézőtér átfogó rekonstrukciójára 35 000 eurót különített el az önkormányzat. A felújítás előreláthatólag július végére fejeződik be. Addig is a város megad minden szükséges támogatást a nyári rendezvények alternatív helyszíneken történő megszervezéséhez.

 

„Az Egressy Béni VMK ikonikus központja komáromi kultúrának, és ehhez méltó környezetet szeretnének neki teremteni. A felújítás tervei alapján a bejárat környékén lévő teret 120 ezer eurós keretből egyfajta modern közösségi térré szeretnék átalakítani.” – részletezte a nagyszabású felújításokat, majd hozzáfűzte, hogy komoly változásokat terveznek a belső enteriérben is. A jelenleg büféként funkcionáló helység egy sikeres pályázatnak köszönhetően 50 ezer eurós költségkeretből alakul majd át, és az átépítés után új funkciót kap. Kamaraelőadások, bábszínházi előadások és különböző rendezvények helyszíne lesz. A belvárosban lévő Csemadok-székházban pedig a város támogatásával megújul a tűzfal, valamint pályázati támogatásnak köszönhetően folytatódnak a felújítási munkálatok. A Matica-székház homlokzatának letakarítását is szeretnék bebiztosítani, továbbá folytatni a környékének fejlesztését is.

Befejezésül Kiss Réka, a Villa Camarum polgári társulás elnöke és a VMK sajtóreferense referált a Zichy-pont nyáron esedékes felújításáról, és reményét fejezte ki, hogy a szeptemberre tervezett programokat már a megújult civil közösségi központban tudják megtartani.

A Villa Camarum által elindított, rendkívül népszerű Komálom Gyerkőcfesztivál a jelenlegi tervek szerint augusztus 29-én kerül megrendezésre, rendhagyó módon, a Tiszti pavilon udvarán. Amennyiben időközben további enyhítéseket engedélyez a közegészségügyi hivatal, a város legkisebb lakói a hagyományokhoz híven, ismét elfoglalhatják majd a Klapka teret.

Kiss Réka „a kultúra még egy olyan időszakot, mint az elmúlt másfél év, nem él túl. A kultúrát kizárólag a nézői hűség tudja megmenteni.”

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás