komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Törvényi szabályozás nélkül is lapátot ragadhatunk

Országszerte a lakosok segítségét és türelmét kérik a polgármesterek, településvezetők az utcák és járdák hómentesítése során keletkező fennakadások miatt. A májusban elfogadott, közúti közlekedésről szóló törvény módosítása ugyanis olyan pluszfeladatokat ró az önkormányzatokra, amelyekre sem műszakilag, sem munkaerő tekintetében nagyon nehezen tudnak felkészülni. Nem csoda, hogy a módosítás ellen hevesen tiltakozott a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), hiszen képviselői előre látták, milyen problémákat jelent majd az önkormányzatoknak a módosítás. Vannak olyan települések az országban, ahol már tél előtt kitáblázták azokat a helyeket, ahol kapacitáshiány miatt nem végzik el a hóeltakarítást, máshol sót osztanak a lakosoknak. A sofőröket pedig mindenütt arra kérik, úgy parkoljanak, hogy a hókotrók elférjenek mellettük, illetve ne álljanak fel a járdákra.

A törvénymódosítás lényege, hogy míg korábban az ingatlanok tőszomszédságában lévő járdaszakaszok tisztítása, karbantartása a tulajdonos, a kezelő, vagy a használó kötelessége volt, most már a közutak kezelőire, azaz az önkormányzatokra hárul ez a feladat.

Komárom város alpolgármestere, Varga Tamás tájékoztatása szerint Komáromban az eddigi 67 kilométer helyett már 112 kilométernyi járdaszakaszt kell tisztítania a városnak. Ráadásul úgy, hogy ebből 45 kilométeren csak kézi erővel tudják elkotorni a havat, mert a járdák keskenyek, a gépek nem férnek el rajta. Emellett a városi tulajdonú közutak hossza 105 kilométer, amiket szintén a városnak kell letakarítania. Komárom idén három céggel, a Korekt Kft.-vel, a Comorra Servis-szel és a Clean City Kft.-vel áll szerződéses viszonyban, amelyek előre meghatározott fontossági sorrendben tisztítják az utakat, járdákat.

Az alpolgármester szerint a várost nem “lepte meg a hóesés”, fel vannak készülve az utak takarítására, amit folyamatosan végeznek. “A gépek foyamatosan dolgoznak és mindenhova eljutnak. A városhoz tartozó utcák mindegyike járható. Csak egy kis türelmet kérünk, ugyanis annak ellenére, hogy az utóbbi órákban nagy mennyiségű hó hullott le, a hókotrók nem tudnak azonnal mindenhol ott lenni. Erre többek között egy mai példát hoznék fel, mégpedig az őrsújfalui Kertekalja utcát, amely az ottani lakosok szerint “járhatatlan”. A gond ott volt – ami bárhol előfordulhat – ,hogy az ottani utcák takarítása során ebbe az egy utcába egy rosszul parkoló autó miatt a hókotró nem jutott be. De Molnár Marian helyi képviselővel közösen ezen kívül a falu fő járdáit és az említett utca tisztítását is ma délutánra megoldottuk.” – tájékoztatott Varga Tamás, majd folytatta: “Tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy többen a városon kérik számon az utcák járdák járhatóságát, mivelhogy ez a “város” kötelessége. Ez így is van. De ha megengednek egy kérdést… ki az a város? … A város mi vagyunk … az összes lakosával egybevéve.”

Summa summárum, egy dolog azonban a törvény betűje, egy másik pedig a lakosok hozzáállása saját lakókörnyezetükhöz. És igaz, mi is tehetünk valamit városunk, lakókörnyezetünk érdekében. Mai kényelmes világunkban sokaknak csupán a kritizálásig terjed a cselekvőképessége. Hiszen egyszerűbb fotókat posztolni a közösségi oldalon azon siránkozva, hogy havas a járda, ahelyett, hogy lapátot ragadnának, és eltakarítanák a havat. Nem muszájból, hanem azért, mert segítünk vele … magunknak, környezetünknek.

(komaromonline.sk-TM, nyitókép: illusztráció)

Hozzászólások

hozzászólás