komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Rejtélyekre derült fény a komáromi ásatáson

DÉL-KOMÁROM – Megtartotta idei első összejövetelét a Komáromi Múzeumbarát Egyesület Dél-Komáromban, az Arany 17 Rendezvényközpontban e héten, kedden. Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatónője ismertette az egyesület idei tervezett programjait, majd Dr. Bartus Dávid régész, egyetemi adjunktus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Régészettudományi Intézete igazgatóhelyettese számolt be a Molaj városrészben zajló ásatások tavalyi eredményeiről.

 

 

Még 2015-ben egy légi felvétel segítségével római kori épület alaprajzát fedezték fel a területen, a 2014-ben feltárt római fürdő mellett, egy búzatáblában, melyet azután 2016-ban tovább fényképeztek. Tavaly kezdhették meg a feltárást, a terület tulajdonosa együttműködött a régészekkel. Néhány nap múlva kiderült, ott van a feltételezett katonaváros, és nagyon masszívak a falai. Megállapították, hogy 370 és 375 között épülhetett az öt helyiségből álló épület, melynek egy része padlófűtéssel volt ellátva. Dr. Bartus Attila elmondta, a késő római korban ezeket az épületeket lebonthatták, és létrehoztak egy nagy épületet, a korábbi katonaváros területén pedig elkezdtek temetkezni. A lelet azért szenzációs a szakember szerint, mert ebből a korból származó létesítményt eddig nem találtak.

 

 

Nyár végére azután egy dörzstál töredéke és egy írópálca is előkerült a katonai táborból, melyet a Klapka György Múzeum és az ELTE Ókori Régészeti Intézetének munkatársai tárnak fel. A dörzstálon az ULPSAB felirat olvasható, ami Ulpius Sabinus-t takarhatja, aki katona volt, és később kommentaries, vagyis írnok lett.

 

 

„A 370-es években zűrzavaros idők jártak a Római Birodalomban. Megszaporodtak a barbár támadások. I. Valentinianus császár komoly erőket vetett be, hogy visszaverje a kvád támadásokat” – avatta be a közönséget az adjunktus hozzátéve, a császár itt fogadhatta a kvád követeket, a tárgyalások során agyvérzést kapott, s miután Konstantinápolyba szállították a testét, a feltárt épületben kiáltották ki császárrá egyik fiát.

 

 

 

A közel hétszáz négyzetméteres területen zajló ásatások eredményeit nyílt napon is bemutatták az érdeklődőknek a Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai a múlt nyáron. Ám ettől nagyobb terveik is vannak. „Szeretnénk létrehozni egy hét hektáros régészeti parkot, fogadóközponttal, Turisztikai látványosság lehetne. A pályázat elbírálás alatt van; amennyiben sikeres lesz, 2019-ben vagy 2020-ban nyithatunk” – mondta fényképekkel gazdagon illusztrált előadás végén Dr. Bartus Dávid a Komáromi Múzeumbarát Egyesület rendezvényén január 30-án.

(komaromonline.sk, fotó: Nagy Tamás)

Hozzászólások

hozzászólás