komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Több százezer euró értékű játszótér épül Komáromban

Két nyertes pályázatról számolt be Bara Zoltán, a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás igazgatója, Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester jelenlétében. Az egyiknek köszönhetően egy különleges játszótér épül városunkban, a másik pedig egy kerékpárkölcsönző rendszer kialakításáról szól.  

Ez a játszóvár fog megépülni Komáromban, amely több mint 300 m2 nagyságú

A hét várost – Komárom, Gúta, Ógyalla, illetve Dél-Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány – tömörítő Pons Danubii tovább településekkel – Érsekújvár, Vágsellye és Szőgyén – közösen 2,9 millió eurós pályázatot nyert olyan, a kulturális örökségek innovatív hasznosítását lehetővé tévő attrakciók létrehozására, amelyek vonzóbbá tehetik a határ menti térséget. A bekapcsolódott városokban nagyméretű, korszerű játszóterek épülnek, amelyek egy-egy műemléket, kulturális örökséget mintáznak, mégpedig egy másik térségből. Ennek megfelelően Észak-Komáromban a dél-komáromi Csillag erőd, déli szomszédunknál a mi erődrendszerünk mása készül el.

Gútán a tatai vár, Kisbéren a gútai fahíd, Oroszlányban a vágsellyei reneszánsz kastély, Vágsellyén a majki remeteség, Tatán egy malompark, benne a gútai vízimalommal, Ógyallán a tatabányai bányamúzeum, Érsekújvárban pedig az reneszánszkori újvári vár kicsinyített mása. Szőgyén egy mobil színpadot kap. A játszótereken a felnőttek sem fognak unatkozni, mobilapplikáció segítségével a helyszínen számos érdekességet olvashatnak az adott várról. A nálunk megépítendő játszótér értéke közel 250 ezer euró. Mivel Komárom városa “feketelistán” van, ezért a Pons Danubii társulat pályázott sikeresen.

Komáromban még nem jelölték ki az új játszótér helyszínét. Erről majd ősszel a városi képviselők döntenek. Öt lokalitás jön számításba, kettő az Erzsébet-szigeten, egy a víztoronynál, egy az Újvár bejáratánál, egy pedig a szabadtéri strand előtti térségben. Az eddigi egyeztetések és a szakbizottságok véleménye szerint a legmegfelelőbbnek a strand előtti park mutatkozik. Tudni kell, hogy a projekt szerint lakótelepen nem lehet elhelyezni ezt a játszóteret. Ahogy említettük a végleges döntés az önkormányzat szeptemberi ülésén várható.

A másik projekt, amelynek értéke mintegy egymillió euró, egy határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer kialakítását foglalja magában. A Pons Danubii tagjain kívül Érsekújvár és Naszvad kapcsolódott be a pályázatba. Összesen 13 dokkolóhely lesz, ebből városunkban kettő, a Lehár parkban és a buszállomás mellett, Dél-Komáromban pedig a vasútállomásnál és a fürdőnél. Az egységes rendszer lényege, hogy bármely helyen ki lehet kölcsönözni a kerékpárt, és egy másik helyen, másik városban leadni azt. A 130 kikölcsönözhető kerékpárból 85 lesz klasszikus és 45 elektronikus bicikli.

Stubendek László és Bara Zoltán

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás