komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Zuzana Čaputová a komáromi iskola két tanulójának a rajzát választotta az elnöki hivatal karácsonyi üdvözlőlapjaira

A komáromi magyar tannyelvű Speciális Alapiskola két tanulójának, Broškovič Annának és Rehák Tamásnak a rajzai pompáztak Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök hivatalos karácsonyi üdvözlőlapjain.

Ez év januárjában az Autista Gyereket Nevelő Családok Klubja (KRAD – Klub rodičov autistických detí) immár ötödik alkalommal hirdette meg Nyitrán a Stanislava Batelová-Michalčeková akadémiai festőművészről elnevezett tehetségkutató rajzpályázatát, melyre a komáromi Speciális Alapiskola elhivatott pedagógusai a „ 12 év alatti” kategóriába Lakatos Imre , „12-15 éves tanulók” kategóriájába Broškovič Anna, a „15 év feletti tanulók” kategóriájába pedig Rehák Tamás és Szűcs Marcel munkáját nevezték be.

A koronavírus járvány miatt a tavaszra kiírt eredményhirdetés az őszi iskolakezdés idejére tolódott ki, így igencsak nagy volt a gyerekek öröme, akik már nem is reménykedtek a helyezésben, amikor kiderült, hogy a háromtagú – PhDr. Marta Hučková kurátor, Mgr. Erik Fehér képzőművész-tanár és Mgr. Pavol Bebjak képzőművész-tanár – zsűri díját az „Én karácsonyom” c. rajzával a hetedik osztályos Broškovič Anna kapta, akit a megmérettetésre Varga Nóra gyógypedagógus készített fel. Eőzse Viktoria diákjai közül, Rehák Tamás „Téli táj” c. művével kategóriájában a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel, Szűcs Marcel „Pipacsok” c. rajzát pedig különdíjjal értékelték. Wágner Ivett gyógypedagógus által felkészített harmadik osztályos Lakatos Imre „Az én színes bohócom” c. alkotásával második helyezett lett.

 

 

A diagnózis alapján a komáromi magyar tannyelvű Speciális Alapiskola 98 diákja három fő csoportba sorolható: könnyű-, közepes értelmi sérült és értelmi sérült autista. A sajátos nevelési igényű tanulók részére a képzőművészeti foglalkozások utat nyitnak az önkifejezéshez. Színeken és formákon keresztül igyekeznek elmondani a külvilágnak azt, amit egyébként szavakkal nem tudnának megfogalmazni, amit egyébként nem tudnának megmutatni önmagukból és a saját különleges világukból. Abból a részletgazdag és töredékes világból, aminek a darabkái csak számukra és azok számára, akik nyitott szívvel közelítenek feléjük, áll össze egy egésszé, egy az egészséges emberek világával párhuzamos, mesés univerzummá.

„Tanulóink már több hazai és nemzetközi versenyen szerepeltek kiemelkedő eredményekkel. Intézményünkben nagy hangsúlyt fektetünk az alkotó tevékenységekre, a vizuális nevelésre, mert fejleszti a kreativitásukat, a finommotorikájuk, az önbizalmukat és a pályázatokon elért sikereknek, mert a külső megerősítésnek köszönhetően erősödik az önértékelésük. Fantasztikus lehetőséget nyújt számunkra a tanulók személyiségfejlesztésére, a gyerekek számára pedig a lehetőséget a képességeik és készségeik kibontakoztatására. Sok ügyes és tehetséges tanulónk van, így az nem lepett meg minket, hogy ismét szép eredményt értek el, arra azonban nem számítottunk, hogy felhívja az iskolánkat az elnöki iroda titkára és kedvesen közli velünk, hogy amennyiben mi és a szülők is beleegyezünk akkor Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök hivatalos karácsonyi üdvözlőlapjait idén a mi tanulóink rajzaival fogják közre adni. “– meséli örömmel Varga Nóra gyógypedagógus.

Zuzana Čaputová az egész országból beérkező rajzokból összesen négyet választott ki az elnöki üdvözlőlapokra, ebből kettő a komáromi Speciális Alapiskola tanulójáé, akiknek alkotásait az elnökasszony a saját Instagramm oldalán mutatta be először és köszönte meg.

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás