komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A Zichy-pontban mindig történik valami?!

  •   

2019/2/6

Szinte nincs olyan ember Komáromban, aki ne hallotta volna valamikor a panaszt, hogy ebben a városban soha nem történik semmi, soha nincs semmi jó program. Valóban, voltak évek, amikor városunk békés Csipkerózsika álmát aludta, talán aludná most is, ha pár civil nem dönt úgy, hogy felrázza és életet visz bele.

Az elmúlt években egymást érték a különböző nagy sikerű civil kezdeményezések, melyek többsége a baráti összefogásból született Villa Camarum Polgári Társulás nevéhez köthető. Rendeztek programokat kicsiknek és nagyoknak, mindenkinek, aki nyitott a kultúrára és a minőségi időtöltésre. Mindemellett a legnagyobb érdemük talán mégis az, hogy példájukkal irányt és utat mutattak. Egyre több ember kezdett el velük és mellettük azon gondolkodni, hogy civilként mit és hogyan is lehetne tenni a városért, a városunkért.

Az így kialakult „csapat “álmodta és valósította meg a Zichy-palota földszinti helyiségeiben 2017. októberében megnyílt Zichy-pont közösségi- és rendezvényközpontot, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Helios Fotóklub kiállításait, valamint részt vehetnek a Villa Camarum Polgári Társulás programjain. A kínálat gazdag, hiszen most indul Fészekrakó címmel a négy hónapon át tartó közös projektjük a Fészek Családi Körrel, tovább folytatódnak VándorLáss estjeik és még sorolhatnánk hosszan.

A múlt évi várostörténeti „barangolásokat “szervező Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás pedig idén elindította a Könyvsarok Irodalmi Klubesteket. A havonta tartott beszélgetéseken egy-egy a szakmájában elismert felvidéki személyiséggel Janković Nóra újságíró beszélget. “Nekünk, kisebbségi létben élőknek, mivel napjaink nagy részét vegyes nyelvi környezetben töltjük, még nehezebb a magyar nyelvvel és a magyar nyelvben élnünk. Ezen szeretnénk változtatni a kultúra és az olvasás népszerűsítésével. Vendégeink minden alkalommal hoznak majd magukkal pár könyvet, melyek valami miatt meghatározók, fontosak számukra. Ezek a kötetlen beszélgetések azonban nemcsak az olvasásélményekről (vagy éppen kudarcokról) szólnak majd, hiszen az egyes művészeti ágak közt szoros a kölcsönhatás és egyre gyakoribb az átjárás. Első, januári vendégünk Laboda Róbert (tanár, költő, slammer szerk. megj.) volt, aki öniróniával átszőtt, mély és őszinte megnyilatkozásaival minden jelen lévő számára emlékezetessé tette az estet. Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadta a felkérésünket.

A legközelebbi Könyvsarok Irodalmi Klubest, melynek vendége Mgr. Orsovics Yvette, PhD. adjunktus, a Selye János Egyetem tanszék-vezetője, énektanár, valamint kórusvezető február 14-én lesz.

Mert a Zichy-pontban mindig történik valami!

(komaromonline.sk-FL, nyitókép: WZ)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.