komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Világbajnok lett a komáromi Kanozsay Máté!

Kanozsay Máté, a komáromi Selye János Gimnázium 4. A osztályos diákja aranyérmet szerzett a Nemzetközi Kempo Szövetség és a Román Kempo Szövetség múlt héten, Bukarestben rendezett világbajnokságán – számol be a Felvidek.ma.

„Tizenegy év munkája van a díj mögött, hétéves koromban kezdtem Kempo karatézni, versenyekre nyolc éve járok. Januártól edzettünk a világbajnokságra mesteremmel, Szayka Róberttel. Ahogy hazaértünk Romániából, másnap már ismét az edzőteremben álltunk, és gyakoroltunk. Most heti négy edzésre járok mesteremhez. Kettőt Komáromban, kettőt pedig Dunaszerdahelyen tart. A maradék napokon erősítek, zsákolok, futok, attól függően, mit igényel az edzésterv, a testnek kell némi regenerálódási idő” – avatott be a világbajnok komáromi gimnazista, akinek az aranyérem eddig hiányzott a gyűjteményéből.

Kempo-04
Kanozsay Máté Kempo-világbajnok

 „Bronzérmes lettem a budapesti Európa-bajnokságon, decemberben. Azelőtt kétszer is sikerült bronzérmet szereznem Törökországban, az elmúlt években. 2012-ben, ifjúsági kategóriában világkupa bajnok voltam. A világbajnoki címet most először kaptam meg. Mesterem, Szayka Róbert támogatása és felkészítése nélkül nem érhettem volna el mindezt” – sorolta büszkén a címeit Kanozsay Máté, aki először versenyzett világversenyen a 18-21 évesek között, mínusz hetven kiló kategóriában, full kontaktban.

„Az elődöntőben egy román fiúval és egy magyar sráccal küzdöttem. A győzelmet azután a magyarországi Niedermayer Bence felett arattam, aki versenyszinten műveli az MMA-át, vagyis a ketrecharcot. Egy másik versenyszámban kikaptam tőle. A döntőben összekerültem vele, és sikerült úgy megütnöm, hogy nyolcat rá kellett számolni” – sorolta a tizennyolcadik születésnapját nemrég betöltött fiatalember, akinek feltűnt, hogy másképp néztek rájuk Bukarestben, ha magyarul beszélgettek egymás között a társaival az utcán.
„Az üzletekben az eladók, de még a taxisok is megváltoztak, mihelyt meghallották, hogy magyarul szóltunk egymáshoz” – említette a hamarosan érettségiző gimnazista, aki vállalkozó lesz, szeretné elindítani a saját cégét, amely applikációkat forgalmaz majd.

Kempo-02

„A Kempo, természetesen marad, bár nem biztos, hogy hosszú távon versenyszerűen űzöm majd, de hobbiként az egész életem folyamán elkísér” – jegyezte meg az ifjú világbajnok, aki saját bevallása szerint élvezi, hogy a lányok előnyben részesítik az erős fiúkat, de nem él vissza ezzel a helyzetével. „Jelenleg nincs barátnőm” – zárta rövidre Kanozsay Máté.

„A Szlovák Kempo Szövetség öt taggal indult a romániai világbajnokságon. Egy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet hoztunk haza Bukarestből. Kanozsay Máté első helyet szerzett küzdelemben és harmadik helyezést ért el földharcban. A tizenegy éves Schiller Bence második helyezett lett formagyakorlatban, harmadik helyezést ért el földharcban, és ugyancsak bronzérmes lett küzdelemben, Nikker Ronald harmadik helyezést ért el küzdelemben. A dunaszerdahelyi Szalai Ádám ezüstérmet kapott küzdelemben. Jómagam harmadik helyezést értem el küzdelemben” – tudatta Szayka Róbert fekete öves, öt danos szenszei, aki húsz éve indította útjára tájainkon az egyetlen olyan harcművészetet, amely használja a harc mind az öt fázisát: a rúgást, az ütést, a könyök-és térdtechnikát, a földre vitelt és dobást valamint a földharcot.

Balról Schiller Bence, Szalai Ádám, Szayka Róbert szenszei, Nikker Ronald, Kanozsay Máté

„Bukarestben remek volt a hangulat, magas színvonalon rendezték meg a világbajnokságot a szervezők, nagyon jó küzdelmek zajlottak, képzettek voltak a versenyzők, a küzdők; évről-évre jobb a felhozatal, látszik, hogy a határ a csillagos ég” – jegyezte meg a sportszakember, majd azt is elárulta, a csapatuk tervezett létszáma tíz fő volt.
„Sajnos, néhányan vizsgára, érettségire készülnek, mások egészségügyi problémával küszködnek, emiatt nem tudtak eljönni. Ha jöhettek volna, még több érmet szerzünk” – állította a szenszei, akinek különös élménye volt Bukarestben Ceausescu palotájának megtekintése. „A Pentagon után, ez a második legnagyobb építmény a világon” – mondta a Kempo Karate mester, aki már a jövőbe tekint.

„A Nemzetközi Kempo Szövetség az idén novemberben rendezi meg az Európa-bajnokságot, jövő májusban pedig a következő világbajnokságot. Erre a két eseményre, négy tervezett helyszínt jelöltek meg, melyekért lehet lobbizni. Az első helyszín a franciaországi Nizza, Svájc a második, Genf várossal, a harmadik a törökországi Antalya. A negyedik lehetséges helyszín pedig Szlovákia, Komárom, vagy Dunaszerdahely. Döntés két hónap múlva várható. Most feltérképezzük a szállodákat, a szállás-, étkezési és egyéb lehetőségeket, és ezt minél előbb eljuttatjuk a Nemzetközi Kempo Szövetséghez, hogy dönteni tudjanak. Bízunk benne, hogy vagy az egyik, vagy a másik város ott lesz a befutók között” – mondta búcsúzóul Szayka Róbert.

(forrás: felvidek.ma)

 

Hozzászólások

hozzászólás