komaromonline.sk
MOZAIK
Vidám zúzda – Ilyen volt a XV. Karvai Rockfest
  •   

Január végére felébredtek téli álmukból a rockerek és a punkok; elővették a bőrcuccokat, a szépen csillogó ezüstláncokat, belőtték a hajukat – pirosra, sárgára, zöldre, vagy éppen kiengedték hullámozva lobogó bozontjukat, és elindultak a karvai kultúrházba. Miután Ollé Katalin és Müller Anna a kezükre helyezték a XV. Karvai Rockfest karkötőjét, jöhetett a zúzda. Csíki sör és Horalky, tombolatorta és rocker eljegyzés. Ezt láttuk Karván, miközben néha a szavunkat sem hallottuk a decibelektől.

Este fél nyolc felé jár az idő. Idős bácsi érkezik. Az egyik fellépő banda pulóvereit, cédéit, sapkáit nézegeti. Itt lehet rendelni? Kérdezgeti egymás után a meglepett áruslánytól, aki sűrűn bólogat. Az öreg megfogja a pulóvert. Nadrág van hozzá? Kérdezi. A szemüveges szöszi felnevet. Hát igen, minden korosztály megfordul itt – kacsint rám.
Bent a teremben éppen befejezi koncertjét a pilisszentkereszti APPA+Cs nevű formáció. „Zöld csillag, kihunyt az égen / A csónak partot ért/ Hideg csendben fekete minden / Legyen az álmod, legyen az álmod szép!” – ordítják a mikrofonba a P. Box A zöld, a bíbor és a fekete című slágerét. Az öreg rockerek velük énekelnek.
A hangosító pulton melltartó. – Tavaly nyáron szereztük Pozsonyban az Uprising reggae fesztiválon – meséli a női ruhanemű történetét Dombóvári Balázs, a hangért és fényért felelős Decibel cég társtulajdonosa, egyébként maga is régi zenész: a volt No Idea és Babó Bebi zenekarok néhai muzsikusa, az egykori perbetei Tumultus fesztivál szervezője, aki Vrábel Tamással és négy aktív segítő sráccal visznek hangot és fényt kisebb, nagyobb és még hatalmasabb zenei rendezvényekre. – Egyszer csak ott volt a melltartó, azóta pedig a kabalánk lett – teszi hozzá. Utána sorolja, hogy a cseh hagymafesztiváltól kezdve, Kovács Ákos nagymegyeri koncertjéig hol, merre dolgoztak már, és hogy két raktárban férnek csak el a cuccaik; ezúttal is remekeltek.

A Karvai Rockfestet az első három évben egy baráti társaság szervezte, azután megalakult a Karvai Have-Rock Club Polgári Társulás, azóta az övék a munka és a dicsőség. Jelenleg 16 tagjuk van. Ötödik esztendeje Finta Gergely a főszervező. – A kétezres évek elején rengetegen jártak ide, mert kevés rendezvény volt. Most meg az a helyzet, hogy a mai fesztivállal egy időben Deák Bill Gyula koncertezik Komáromban. A régi szép időkben 750 ember is tombolt a Pokolgépre ebben a teremben. Az már kritikus tömeg volt – csillog a főszervező szeme. Majd a tavalyi Leander Kills-koncertet említi, ott háromszázan csápoltak. És ki ne hagyja a Beatricét, kap a homlokához; Nagy Feróék 350 nézőt vonzottak. – Amúgy a régi rockerek hamarább kimozdulnak otthonról, mit az újak – teszi hozzá a Karvai Szakközépiskola internátusának nevelője, és a dolga után siet.

Phoenix RT

A színpadon a csallóközcsütörtöki Phoenix RT együttes. Nagy a tét. Puss Tamás basszusgitáros és Lépes Ferenc dobos aznap este mutatják be új gitárosukat, az Alsószeliben élő Győrög Marcit, aki a Kto chce čo chce punk-rock zenekarban is muzsikál.

Phoenix RT – Győrög Marci

Nagyszerű bulit csap a több cédével rendelkező zenekar. Utána boldogan dedikálnak. Egy siófoki rajongójuk sírva borul Puss Tamás nyakába, mert a színpadon gratulált a születésnapjához. „Marci csont nélkül hozta az első bulit” – ragyog a baszusgitáros, és eltűnik a teremben a barátnőjével. Este tíz után vagyunk. Hömpölyög a tömeg. A kezekben fehér műanyag poharakban sör. A rockerek közé vegyülünk.

Czibor Csaba

– Minden évben itt vagyok, ez már hagyomány – jelzi a hetényi Czibor Csaba – Már ki vagyunk éhezve a rockra, hát jövünk a hangulat és a régi haverok miatt. Az undergoundban nőttem fel, nagybátyám zenész. Együtt zenélünk a Hypnosphere zenekarban. Manapság már sok a divatrocker, a 15-20 évesek lehet, hogy pár év múlva nem is rockot hallgatnak majd. Az idősebb rockereknek pedig már családjuk van, azért nem jönnek – mondja még a 34 éves tanár.

Vince Veronika

– Az internetről tanultam meg basszusgitározni és a tatai Kodelcsik Ármin zenész is hatott rám – meséli a karvai Vince Veronika, aki végzős a komáromi Selye János Gimnáziumban – Tavaly egy rockfesztiválon megismerkedtem Lakatos Sándorral, az ekeli Avalanche grunge zenekar dobosával, és bevettek a bandába. A nevünk lavinát jelent. Lavinaként zúdítjuk a közönségre dalainkat, melyek a hétköznapokról, a politikáról, a szerelemről szólnak – teszi hozzá.

Kollár Ákos

A komáromi Kollár Ákos, aki elsős a gútai magánsuliban zenekart keres. – Négy-öt éve tanulok gitározni. Két akusztikus és egy elektromos gitárom van otthon. Két-három évet Emmer Péternél tanultam. Régóta szeretnék zenekarban játszani. Egy suli megnyitóján felléptem Emmer Péterrel. Az Enter Sandman című számot adtuk elő a Metallicától – húzza ki magát a 16 éves fiatalember.

Hétköznapi Csalódások

Éjfél felé lesz igazán vidám a zúzda! Ugrálj birka! – kiáltja a mikrofonba. Megyeri Ferenc, a HétköznaPI CSalódások punkegyüttes énekese A banda pólóit árusító munkatársuk nem is sejti, hogy hamarosan ő nyeri majd a komáromi Kliment Andrea sütötte isteni csokis, narancsos tortát a tombolán. Bizonyára a helybéli Jezsó Rita sem tudott róla, hogy barátja, Kiss Bálint majd a XV. Karvai Rockfest egy pillanatában, a Blues Company együttes koncertje alatt jegyzi el egy csodaszép gyűrűvel.

Blues Company

Hajnali fél négykor aztán csend lesz. Augusztusban kezdik szervezni a következő Rockfestet. Másnap késő délután még tesznek-vesznek a kultúrházban a szervezők. – Tartottunk egy rövid gyűlést a többiekkel, és megbeszéltük a fesztivált. Nem lehet panaszunk semmire. Minden rendben ment, nem volt csúszás, a zenekarok is elégedettek voltak. Az idei résztvevők száma 250 volt – tudatja Finta Gergely főszervező. És megy tovább takarítani a rockfesztivál lomjait.

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook