komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Változások a komáromi kórházban

cof

 

Az aktuális járványügyi helyzetre hivatkozva a komáromi kórház vezetősége úgy határozott, hogy március 22-től kizárólag a főkapun, vagyis a Megyercsi utca irányából lehet belépni az intézménybe.

„Kórházunk oltóközpontjában kimagaslóan jól szervezett a lakosság védőoltásának a programja, valamint rendkívül nagy az érdeklődés a PCR és az antigéntesztelés iránt, ezért az utóbbi időben sokkal nagyobb a mobilitás a kórház területén. A járványügyi helyzet miatt azonban szeretnénk kontroll alatt tartani az emberek mozgását. Az intézményünkbe érkező járóbetegek, egészségügyi dolgozók és azok érdekében, akik vakcinációra vagy tesztelésre érkeznek hozzánk, hoztuk meg a döntést, hogy március 22-től kizárólag a főkapun át lehet majd bejutni a kórház területére. “– indokolta a döntésüket a kórház igazgatója, Miroslav Jaška.

A tesztelés iránti megnövekedett érdeklődés a március első hetében bevezetett, sokkal kíméletesebb, a SARS CoV-2 vírus jelenlétének a kimutatására szolgáló, tesztelési mód alkalmazásával magyarázható.

Az új antigénes mintavételi eljárás során egy rövidebb és jóval keskenyebb pálcikával az orrüreg elülső részéből vesznek törletet. Ez az újfajta eljárás, ami 25 euróba kerül, ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan mutatja ki a szervezetben a vírus jelenlétét, mint a sok kellemetlenséggel járó elődje, így a gyerekek, az idősek vagy különböző hendikeppel élők számára sokkal elviselhetőbb.
Az AGEL központi laboratóriumában végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően kezdhették meg az újgenerációs, korszerűbb PCR-teszt bevezetését, melynek során nyálmintából mutatják ki a Covid-19 fertőzést. Az önköltségre igényelhető tesztelés ára 65 euró.

Elena Gaboňová, az AGELLAB igazgatója elmondta, hogy a tesztek kísérleti fázisa során bizonyítottá vált, hogy a nyálmintából sokkal nagyobb bizonyosággal mutatható ki nem csak maga a vírus, de annak mutációi is. Pozitív eredmény esetében automatikusan megvizsgálják a mintát, hogy abban a koronavírus brit változata, – később pedig a dél-afrikai és a brazil mutációra is kibővítik a vizsgálatot – van-e jelen. Az eredményt 24 órán belül juttatják el a pácienshez.

A tesztelésekre előzetes bejelentkezés szükséges. Regisztrálni az agellab.sk honlapon lehet.

(komaromonline.sk, agel.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás