komaromonline.sk
MOZAIK
Uraljuk mi az időnket és ne az idő minket
  •   

2019/3/15

Nem kell visszamennünk nagyanyáink korába, elég pár évtizedet, és máris irigykedve láthatjuk, mennyivel stresszmentesebb volt akkoriban az élet. Mindenkié, mert nekik még nem kellett folyamatosan az eltűnt idő nyomában loholniuk. Frusztráltan.

A nők nem is panaszkodtak annyit, hogy nem bírják, belefulladnak a teendőkbe, végletekig le vannak terhelve, pedig akkoriban a mosásban legfeljebb a traktorként zúgó tárcsás mosógép segített nekik, sok kamrában meg a porszívó helyét a cirokseprű foglalta el, a mosogatógép pedig még a jövő zenéje volt, ahogy sok más mai háztartásbeli „kütyü“is. Tették a dolgukat, – szépen, lassan, komótosan – miközben a gyerekek lekváros kenyérrel a kezükben szaladgáltak a labda után az utca porában.

 

 

A világ azonban a történelem során eddig még nem tapasztalt gyorsasággal fejlődni kezdett körülöttünk. A társadalom, a média pedig azt sugallja felénk, hogy egyszerre kell sikeres karriert építenünk, felhőtlen párkapcsolatban élnünk, mintagyerekeket nevelnünk, tökéletes vegán háztartást vezetnünk, naponta edzésre járnunk, hajnalonként meditálnunk és két továbbképzés közt nagyokat beszélgetnünk a szüleinkkel, a barátainkkal, persze mindezt úgy, hogy közben folyamatosan „multitasking” üzemmódban vagyunk.

És jön a sikítófrász, a kiégés és a könnyek. Hogy tudnánk ennyi elvárásnak megfelelni?! Hogy lehetne mégis minderre időnk?! Egyáltalán, szükségünk van ennyi szerepre és feladatra?! Ki lehet néha lépni a mókuskerékből?!

 

 

A válaszokat mindazok megtudhatták, akik csütörtök délután ellátogattak a Zichy-pontba, ahol a Fészek Családi Kör és a Villa Camarum polgári társulás szervezésében Erdélyi Boróka mérnök, időmenedzsment-tanácsadó és blogger tartott előadást.

A prezentáció kezdetén Erdélyi Boróka elárulta, hogy őt már egészen fiatal kora óta érdekelte az időbeosztás kérdése, de tudományos szinten csupán az egyetemi tanulmányainak befejezése után kezdett el foglalkozni az idő hatékony beosztásával és eltöltésével. „Az időgazdálkodás lényege, hogy rugalmas keretet készítsünk az életünknek, a mindennapjainknak. Sokan azonban attól tartanak, hogy a merev keretek közt elveszik a spontaneitás, pedig erről szó sincs, hiszen választási, döntési lehetőségünk mindig van.”

 

Erdélyi Boróka

 

Véleménye szerint sokan ott követik el a hibát, hogy túl nagy tervekben, változásokban gondolkodnak, majd a gyors siker hiányában feladják. Ezzel szemben, ha kisebb részfeladatokra bontjuk fel, akkor a siker garantált lesz, és az új szokás, az új eredmény egész életünkre hatással lesz. A kulcsszokások fő jellemzője ugyanis az, hogy láncreakciót indítanak el.

Kellő önismeret nélkül azonban nem lehet az időt jól beosztani. Tisztában kell lennünk a céljainkkal, azzal, hogy mi számunkra a prioritás, mi az, ami motivál vagy éppen mi az, ami elől időrabló pótcselekvésekbe menekülünk. Mint azt megtudhattuk a perfekcionizmus, a bűntudat, a hasonlítgatás, a halogatás és az internet tartozik a legfőbb időrablók közé.

Természetesen az életet nem lehet maximálisan pörögve megélni, néha kellenek a lazább napok, időszakok, amikor az adott időszakra tervezett feladatokat el kell engedni és csak egyszerűen megélni az életet, a pillanatot a családunk, a szeretteink körében.

 

 

Hogy több időnk legyen mindarra, ami az életben fontos a számunkra és persze önmagunkra is, Erdélyi Boróka hasznos tanácsokkal látta el a jelenlévőket. Az átlagember bizony amikor panaszkodik, hogy nincs ideje erre-arra, bele se gondol, hogy mennyi holtidőt pocsékol el a nap folyamán, amit némi odafigyeléssel, a napi feladatok egyszerűsítésével megtakaríthatna és másra fordíthatna. Érdemes lemérni az egyes napi rutinfeladatokra szánt időt, majd átgondolni, miképpen lehetne azokat optimalizálni. Vagy esetleg egyszerűen kihúzni az elvégzendő feladatok listájáról, elvégre hosszútávon sokkal jobb, ha az ember érdemben a gyerekeivel tölti a szabadidejét, mint vasalással.

Gyakorló szülőként a népszerű blogger felhívta a jelen lévő anyukák figyelmét arra is, hogy hatékonyan, kellő türelemmel, odafigyeléssel csupán akkor tudnak helyt állni különböző szerepeikben, ha elég időt szánnak a kikapcsolódásra, a pihenésre, az alvásra. A gyerekeknek ugyanis nem tökéletesen csillogó háztartásra, a külső és belső elvárások terhe alatt folyamatosan szorongó szülőkre van szükségük, hanem elégedett, boldog anyukákra.

Fogadjuk meg a tanácsát és adjuk át (legalább ma) a főzőkanalat Másnak 😊

(komaromonline.sk – JN, fotók: FB)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook