komaromonline.sk
VÁROS
Újra emelkedett a komáromi iskolások száma
  •   

Idén szeptemberben újra több diák kezdte meg az alapiskolás tanulmányait, mint egy évvel korábban. Az önkormányzat egyre nagyobb összeget juttat az oktatásra. A komáromi iskolák még mindig a megye legjobbjai közt szerepelnek.

Szeptemberben újra több diák kezdte meg a tanulást a komáromi iskolákban. A tavalyi számhoz képest további 65 diákkal növekedett a teljes létszám, ami az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett. A 6 önkormányzati fenntartású iskolába, melyből 3 magyar és 3 szlovák, 2551 diák jár, a Marianum Egyházi Iskolába 239 diák volt szeptemberben, így összesen 2790 alapiskolás van a hagyományos oktatási intézményekben – ismertette a számokat Szénássy Tímea, az iskolaügyi és kulturális szakbizottság elnöke.

 

 

Az iskolák esetében érdemes figyelembe venni az alsó és a felső tagozatok számát is, ami mutatja, hogy néhány esetben bizonyos mozgás van egyes iskolák között. A legnagyobb iskola továbbra is a Munka Utcai Alapiskola. A legalacsonyabb létszámú iskola a Határőr Utcai Alapiskola, amelynek létszáma az elmúlt években fokozatosan emelkedett.

 

 

A diákok jelentős száma veszi igénybe a napközit, 1083 diákkal foglalkoznak délutánonként – fejti ki a részleteket Szénássy Tímea. Az itteni támogatást és létszámokat is folyamatosan érdemes értékelni, hogy a délutáni foglalkozások is a legjobb körülményeket kínálják a gyerekeknek.

Ami az óvodákat illeti, jelenleg 13 tartozik az önkormányzathoz, amiből Őrsújfalun egy épületben működik kettő, a szlovák és a magyar tagozat. Az óvodák terén nemsokára változás várható, mivel jövő év elejétől az önkormányzat átadja a benei óvodát a református egyháznak, amely a magyar kormány támogatásával egy teljesen új óvodát épít a Bauringoknál. Az intézmény nem csak óvodásokat fogad, de két bölcsődei osztály indítását is tervezik, amely sokat segíthet néhány családnak. Összességében jelenleg a 13 óvodában, 40 csoportban 742 gyerekről gondoskodnak naponta.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett az iskoláknak ítélt támogatás. Évente növekedett az iskolák felújítására szánt pénzkeret, de az óvodákban is több felújítás és javítás is zajlott. Az óvodák esetében teljesen új külsőt kapott az őrsújfalui óvoda, de a Tulipán (Víz utcai) óvodában jelenleg zajlik a felújítás. A magyar kormány támogatását kapta az önkormányzat, így 208 ezer eurós költségvetésből cserélnek nyílászárókat, szigetelik be a falakat és újítják meg a teraszokat és a bejáratokat. Említést érdemel még a tornatermek felújítását célzó program, amelyből az idei évben több javítás és felújítás megvalósult több iskolában – számolt be a részletekről Szénássy Tímea. A felújításokat és az ilyen támogatásokat a jövőben tovább kell emelni, mivel sajnos korábban elhanyagolták az épületeket, így most több iskola nem tud hatékonyan működni, ami az energetikai hatékonyságot illeti – tette hozzá a szakbizottság elnöke.

Az önkormányzat jelentősen növelte az iskolák működésére szánt keretet is, hiszen a növekvő jövedéki adó negyven százaléka volt erre a célra. A konkrét számok tükrében ez azt jelenti, hogy míg 2014-ben 3 millió ment az önkormányzattól iskolaügyre, addig idén másfél millióval több, azaz 4.5 millió euró, így leszögezhetjük, hogy ezen a területen volt az egyik legnagyobb emelkedés – összegezte Szénássy Tímea.

Az így elköltött pénz az egyik legjobb befektetés, hiszen nemcsak több mint 3500 gyerekről van szó, hanem arról a tényről is, hogy a komáromi iskolák rendre a megye legjobbjai közt szerepelnek, így a komáromi gyerekek a legjobb lehetőséget kapják meg tanulásra.

(komaromonline.sk – FL, nyitókép: illusztráció)

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook