komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Újabb siker a szlovák nyelvű szavalóversenyen

Bangha Roland, Králik Zsuzsanna-tanár

A Selye János Gimnáziumban mindig is célunk volt a tehetséggondozás, a szlovák nyelv minél magasabb szintű, kommunikációközpontú tanítása. Több szlovák szakkör is működik iskolánkban. Legügyesebb tanulóinkat igyekszünk úgy felkészíteni, hogy megállják a helyüket a szlovák nyelvű versenyeken is. Másodszor vettünk részt a szlovák iskolák szavalóversenyén, a Šaliansky Maťko szavalóversenyen, ahol gimnáziumunkat Bangha Roland sekundós tanuló képviselte. A Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóverseny mellett a Šaliansky Maťko szlovák mondák versenyét szinte minden szlovák ismeri, hiszen 1991 óta folyamatosan szervezik. Idén, január végén került sor a járási fordulóra a Határőr utcai iskolában. A tanulóknak egy szabadon választott szlovák mondát kellett elszavalniuk.

A Komáromi járás szinte minden szlovák nyelvű alapiskolája képviseltette magát. Rolinak nem nagyon akadt ellenfele, társait megelőzve kivívta magának az első helyet. Tehetségével, szép kiejtésével az ujjai köré csavarta a döntéshozókat. Eredményes szereplését az emléklap mellett szóbeli dicsérettel is méltatta a zsűri.

Ezen a patinás, akkreditált versenyen ritkaságszámba megy, hogy magyar iskolában tanuló diák a szlovák gyerekek között elviszi az első díjat! Hozzá kell tennem, innen a kerületi fordulóra csak az első helyezett jut tovább. Tehát februárban vár ránk az újabb megmérettetés.  Ez egy újabb érv arra, hogy a magyar iskolában is lehet megfelelő a szlovákoktatás szintje, fel tudjuk venni a versenyt a szlovák iskolákkal még a szavalóversenyeken is. Gratulálok diákomnak, s az eredmények arra ösztönöznek, hogy folytassam tovább ezt a nemes munkát.

 

Králik Zsuzsanna

Hozzászólások

hozzászólás