komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Újabb engedmények – nyolc országba átugorhatunk szabadon

A Szlovák Köztársaság válságstábjával együttműködő szakorvosi konzílium döntése alapján újabb járványmegelőzési óvintézkedések enyhítéséről hozott határozatot a kormány. A lazítások május 20-tól, fokozatosan lépnek életbe.

„Tekintettel arra, hogy a vírus okozta megbetegedés lappangási ideje két hét és az elmúlt napokban a pozitív COVID-19 tesztek száma az országban elenyésző számú volt, a jelek szerint az óvintézkedések enyhítésének III. fázisát sikeresen abszolváltuk, így átléphetünk a IV. fázisba. “– jelentette be mai sajtótájékoztatóján Igor Matovič kormányfő.

Szerdától több komoly enyhítés bevezetését tervezi a kormány:

– szájmaszkok viselete a szabadban nem lesz kötelező, amennyiben öt méteres körzetben nem tartózkodik körülöttünk más,
– megnyithatnak az éttermek, kávézók zárt terei, de továbbra is érvényben marad a szabály, hogy egy asztalnál csak két személy, ill. egy család foglalhat helyet,
– az éttermek 22:00 óráig is nyitva tarthatnak,
– a bevásárlóközpontok is újra nyithatnak, a gyermekek részére fenntartott játszóházak azonban továbbra sem üzemelhetnek,
– a boltokban az egy főre kötelező 25 négyzetméteres személyes teret 15 négyzetméterre csökkentették,
– megnyithatnak a színházak és a mozik, de legfeljebb 100 ember tartózkodhat egyszerre a teremben,
– ismét dolgozhatnak a tetováló szalonokban, a piercing stúdiókban,
– a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávja továbbra is délelőtt 9 – 11 óra közt lesz,
– látogathatók lesznek az állatkertek és botanikus kertek,

Az egyik legnagyobb pozitív változás, hogy csütörtöktől nyolc országba – Lengyelország, Csehország, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc – 24 órára átmehetünk koronavírus teszt nélkül. Az ország elhagyásakor egy nyomtatványt kell kitölteni, hazajövet pedig nem kell karanténba menni.

Június elsejétől megnyithatnak az óvodák, továbbá az általános iskolák 1–5. évfolyamai, de egyelőre nem kötelező jelleggel, az szülők dönthetik el, hogy élnek-e a lehetőséggel. Az óvodákban maximum 15 gyermek lehet egy csoportban, míg az alapiskolákban 20 fő tartózkodhat egyszerre egy tanteremben. A szülő csak az iskola kapujáig kísérheti a gyerekét, az óvodába 10 percre, amíg átöltözteti mehet be. Az oktatási intézmények megnyitásáról azok fenntartói döntenek. Azokat a gyereket nem szabadna iskolába küldeni, akik a nagyszülőkkel élnek egy háztartásban. Az óvodákba elsősorban az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók és a pedagógiai alkalmazottak gyermekeit kell felvenni.

Az otthon maradó gyerekek, illetve a felső tagozatos diákok és a középiskolások számára továbbra marad a távoktatás.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

Hozzászólások

hozzászólás