komaromonline.sk
RÉGIÓ
Újabb 1 milliárd forint érkezik Dél-Komáromba
  •   

DÉL-KOMÁROM – Épülhet a Brigetio régészeti park és az inkubátor ház az ipari parkban, fejlődhet az autóbuszos közlekedés Észak- és Dél-Komárom között, valamint számos a helyi identitást növelő program is megvalósulhat Komáromban a most elnyert közel 1 milliárd forint értékű támogatásoknak köszönhetően. A témában Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Molnár Attila polgármester tartott közös sajtótájékoztatót július 24-én, a Városházán.

Az önkormányzat a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., Limes Világörökség Gondnokság által vezetett konzorcium tagjaként nyújtotta be támogatási kérelmét „A dunai limes magyarországi szakasza turisztikai fejlesztése” projektben a Brigetio régészeti park megépítésére.

A munkálatok során a MOL városrészben kerül kialakításra a „park”, amelynek részét képezi a fogadóépület, a látványrégészeti park és a római kori játszótér is – mondta a sajtótájékoztatón dr. Molnár Attila. A városvezető hozzátette, a fejlesztés célja a Dunai Limes világörökségi várományos helyszíneinek turisztikai fejlesztése. A projektben a Dunaújváros-Kölked-Nyergesújfalu-Komárom vonalon számos attrakció jön létre.

A projektben múzeumi kiállítótér, interaktív élménytér, látogatóközpont, multifunkcionális rendezvényhelyszín, valamint kávézó, ajándékbolt és pihenő épül. A 270 millió forint értékű, 100 %-os támogatottságú építkezés munkálatai várhatóan 2020 végére fejeződnek be – tette hozzá a polgármester.

Popovics György kiemelte, többek között a TOP-os pályázatoknak köszönhetően Komárom-Esztergom megye soha nem látott léptékű fejlődésen megy keresztül, örvendetes, hogy ennek egyik turisztikailag, gazdaságilag és infrastrukturálisan is kiemelt helyszíne Komárom lehet.

Az önkormányzat 400 millió forint támogatást nyert az ipari parkban épülő inkubátorház létrehozásához, valamint az ipari parki záportározó Dunába való csatlakoztatásához is. Ez utóbbi projekt az extrém esőzések idején is képes lesz a csapadékfelesleg egészét levezetni az ipari park területéről. Az 500 m²-es ingatlan a jövőben egyfajta ipari tudáscentrumként működhet.

A 2020 végére megépülő inkubátorház az irodák és tárgyalók mellett, közösségi- és konferenciatérnek valamint műhelynek is otthont ad majd. A projekt keretében tervezetten parkolók és elektromos töltőállomás kialakítása is megvalósulhat – tudtuk meg dr. Molnár Attila polgármestertől.

A kormány kiemelten fontosnak tartja a helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatokat. Épp ezért örvendetes, hogy Komárom konzorciumi tagként 55 millió forintot nyert e célra.

Észak és Dél-Komárom között 2010. szeptember 1-jétől újraindult az autóbuszközlekedés. A járatok a hét minden napján közlekednek, és közvetlen csatlakozást biztosítanak a Budapest-Győr vasútvonal kiemelt gyorsvonataihoz.

-A most elnyert támogatás célja, hogy a két városrész közötti buszjárat modern, XXI. századi feltételek között működjön. Ehhez a város mintegy 280 ezer euró támogatást nyert. A komáromi projekt teljes költségvetése 295 ezer euró – mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit.

A projektet az önkormányzat a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel és az észak-komáromi Comorra Servis-el együttműködve valósítja meg. Az elnyert támogatást elektromos autóbusz-, LED-es és megállóhelyi utastájékoztató táblák, jegyérvényesítő gép beszerzésére, valamint az autóbusz állomás és a megállóhelyek korszerűsítésére fordítjuk – zárta a sajtótájékoztatót dr. Molnár Attila polgármester.

(forrás: dkvh)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook