komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Új strandja lesz Komáromnak?

A komáromi fürdőről leginkább a Tanú című klasszikus magyar film egyik szállóigévé vált mondása juthat az ember eszébe. „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk” – mondja Pelikán a narancs helyett citromba harapó Bástya elvtársnak. Sok komáromi is így van ezzel: fürdőnk kicsit kopott, kicsit elöregedett, korszerűtlen, de a miénk, ezért – megszokásból, nosztalgiából, vagy mert anyagi lehetőségeikből ennyire futja – még mindig szép számban látogatják. Csakhogy a mostani szolgáltatásokkal már nem lehet új, és főleg nem igényes látogatókat megszólítani.

A fürdő fejlesztésére az elmúlt évek, vagy inkább már évtizedek során több nagyszabású tanulmány készült, de eddig valamennyi felesleges pénzkidobásnak minősült, a megvalósításig egyik sem jutott el. Remélhetőleg ezúttal másként lesz.

Obálka

A strandot jelenleg működtető Comorra Servis megbízásáról az FKF Design Kft. egy újabb tanulmánytervet dolgozott ki, amely egy kibővített, egész évben üzemelő, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó, nyereséget produkáló, a város idegenforgalmának fellendítéséhez is hozzájáruló fürdő vízióját vetíti előre. A tanulmány a fürdő pozitívumai közt említi a jótékony hatású termálvizet, a strand fekvését – a belvárosban, közel az erődrendszer bejáratához –, a parkoló közelségét, valamint a rossz műszaki állapot ellenére is aránylag magas, 66-73 ezres látogatottságot. Hátránya ugyanakkor a szezonális jelleg, az épületek és a medencék rossz műszaki állapota, a főbejárat kedvezőtlen elhelyezkedését, a kevésbé szolvens látogatói kört, a terület behatárolt nagysága és az egész komplexum elmaradottsága a környező városok fürdőivel szemben.

Situacia Návrh

Vizualizácie 00

Az ügyben megszólítottuk a projekt kezdeményezőjét, Nagy Tomáš, mérnököt, a Comorra Servis városi cég igazgatóját, aki portálunknak elmondta, hogy a beruházás összértéke közel 20 millió euró lenne áfával. Elképzelésem szerint három lehetőseg lenne a finanszírozásra. Első szerint az egészet a város állná, második lehetőség, hogy magánkézbe adni a realizációt és a fürdő további működtetését, harmadik pedig a szlovák kormány illetve úniós támogatás megszerzése lenne, amiben el tudom képzelni a jelenlegi  kormánypártok, három komáromi parlamenti képviselőinek a segítségét is. Természetesen én is megteszek mindent, hogy a projektra megfelelő forrást találjunk. A projektet még tavaly bemutattam a város képviselőinek, akiknek nagy többsége pozitívan fogadta az elképzelést. Szintúgy tájékoztattam a város vezetését is, akik eddig sajnos nem reagáltak a projektre. Pedig nagyobb súlya lenne a dolognak, ha elfogadás céljából beterjesztenének a testület elé egy szándéknyilatkozatot – mondta.

Vizualizácie 01

Vizualizácie 02

A koncepció szerint a fejlesztés három területre irányul. Első fázisban egy egész évben üzemelő részleg jönne létre, szaunákkal, rehabilitációs szolgáltatásokkal, amelyek a Várút irányából megközelíthető, újonnan kialakított főépületben kapnának helyet. A jelenlegi főbejárat épületét pedig 32 szobát és 8 apartmant magába foglaló szállóvá alakítanák át. A két további fázis egy nyitható fedelű úszómedence létrehozására, valamint a nyári szezonban kihasználható kinti medencék korszerűsítésére, a szórakoztató attrakciók bővítésére irányul. A tervezők elképzelése szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi évi 66-73 ezres látogatottságot 280 ezerre lehetne növelni.

Vizualizácie 03Komárom számára az egyik, de könnyen lehet, hogy egyetlen kitörési pont a turizmus fellendítése lehet. Ehhez a feltételek adottak – erődrendszer, történelmi múlt, termálvizes fürdő, Duna- és Vág-part –, komoly, stratégiai szintű beruházás nélkül azonban mindezek csupán kiaknázatlan lehetőségek maradnak. Azért nem gondolkodunk a városon kívüli területen való új fürdő kiépítésén – folytatta Nagy Tomáš igazgató – mert az egyik célunk, hogy a strandot meglátogató vendégeknek gyalagosan is közel legyenek az éttermek, boltok és ezzel is fellendítsük a belvárosi életet. A másik ok, pedig az, hogy itt a jelenlegi fürdőben már adottak a furatok, közművesítés és sok egyéb dolog, amit már nem kellene máshol kiépíteni.

 

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás