komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Történelmi Selyés siker az angol olimpián

2020. február 12-én rendezték meg Nyitrán az angol olimpia kerületi fordulóját. Iskolánk két kategóriában volt érdekelt, miután az 1A kategória járási versenyét Sovinsky Ákos Tamás, II.N (nyitóképen) osztályos tanulónk nyerte meg, a 2A kategóriában pedig Szabó Bence, intézményünk I.A osztályos diákja győzedelmeskedett. A nyitrai kerület hét járásának győztese találkozott tehát a Farská utcai Szent Cirill és Metód Gimnázium falai közt, hogy bizonyítsa tudását a szakmai zsűri előtt.

A verseny anonim, a diákok sorszámot húznak és azzal versenyeznek. Először egy igényes tesztet írnak, benne nyelvtani, szókészleti, hallgatás- és olvasásértési feladatokkal, amire nem egész egy órájuk van. Miután a zsűri ezt kiértékeli, kap egy elsődleges sorrendet, amit viszont a soron következő szóbeli rész még felboríthat, ha a diák magas szintű beszédkészséget tud felmutatni. Ez azonban nem egyszerű feladat. Az iskolai és a járási fordulóhoz hasonlóan először egy szituációs szerepjátékot kell lebonyolítani. Ebben egy ellentmondásos helyzetben kell helytállni, jó érveléssel meggyőzni a másikat vagy kompromisszumot kötni vele. A kerületi fordulóban azonban a versenyző már nem a zsűri felnőtt tagjával beszélget, hanem a szervező iskola egyik diákjával. A szóbeli rész ezzel még nem ér véget. A második körben egy képet kap a versenyző és pár másodperc gondolkodás után egy történetet kell hozzá társítania. Itt van csak igazán szükség a kreativitásra! A találékonyságon túl ugyanakkor van még más kritérium is támasztva a diákkal szemben: magas szintű, hibátlan nyelvtannal, erős szókészlettel és folyékonyan kell beszélnie.

A 2019/2020-as tanév fenti versenyén Szabó Bence nagyon szépen szerepelt és eredményes megoldó lett. Szívből gratulálunk neki és kívánjuk, hogy az előtte álló gimnazista évei során még sokszor képviselhesse iskolánkat.

Akire viszont joggal vagyunk még büszkébbek, az Sovinsky Ákos Tamás. Szekundós, azaz hetedikes korában maga mögé utasította a többi, szlovák iskolás kortársát és megnyerte a kerületi fordulót! Ákos jóvoltából történelmi Selyés siker született, az angol nyelvi olimpia országos szintjéig ugyanis legutóbb 16 éve került el diákunk.

Ákos kiegyensúlyozott, fegyelmezett, kiváló előmenetelű kisgimnazista. Nyitrán bebizonyította, hogy ha a nyelvtehetség szorgalommal, intelligenciával és lelkes hozzáállással ötvöződik, a siker nem marad el.

Az országos versenyt 2020.március 24-25-én rendezik Pőstyénben. Hajrá Ákos, nagyon szorítunk Neked!

(Vlahy Anita)

Hozzászólások

hozzászólás