komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Történelmi érettségik a Komáromi Ipari Szakközépiskolában

A legtöbb kamasz megilletődve, bizonytalansággal és várakozással telve lépi át először a választott középiskolája küszöbét. Sejtik, hogy lesznek nehezebb pillanatok is, ahogy azt is, hogy nagy valószínűséggel itt fogják eltölteni életük legszebb, legemlékezetesebb napjait. Itt válnak kamaszból felnőtté, aminek ünnepélyes és megható lezárása lesz majd a ballagás, énekszóval és virágözönnel, a búcsúzkodás előtti búcsúzás nagy pillanata az érettségi előtt, ami mindamellett, hogy az életükben az első igazán komoly és nagy megmérettetés, nem csak egy korszak lezárása, de egy új, másfajta élet kezdete is.

Idén Szlovákiában negyvenegyezer diák fejezte be a középiskolát hiányérzettel, megfosztva az ünnepélyes elköszönés lehetőségétől, a befejezetlen lezárás érzésével a koronavírus-járvány megelőzése miatti iskolabezárások következtében.

Közéjük tartozik az 1951 óta működő Komáromi Ipari Szakközépiskola gépészet, műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban és elektrotechnikai szakirányzatú osztályainak 130 végzős diákja is, akik az iskolák március 16- i bezárása óta otthon, online oktatás keretében készültek az érettségi vizsgára. A bezárás első napjaiban még senki nem sejtette, hogy a két hétnek induló kényszerszünet számukra az év végéig tart majd.

„Egy ilyen helyzet nem jó senkinek. Az iskola tanárait ugyanúgy felkészületlenül érte a váltás az online oktatásra, mint a diákokat. Ráadásul ahogy a testnevelést, úgy a műhelyben tartott órákat, és az elektrotechnikai méréseket sem lehetett távoktatás keretében megoldani. Ezeket a tantárgyakat az év végén nem is osztályoztuk. Az elmaradt tananyagokat pedig majd a jövő tanévben igyekszünk belesűríteni a tantervbe. A többi tantárgy oktatása sem volt könnyű. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy azoknál a tanegységeknél, ahol fontos az összefüggések megértése, jóval nehezebb, időigényesebb a távoktatás. Sokkal hatékonyabb az élő magyarázat, azonnali visszacsatolással. A diákok részéről is rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy hiányzik nekik az iskola, az oktatás megszokott kerete. Ez a tanév azonban így alakult, ezt el kell fogadnunk. Fontos, hogy a sok bizonytalanság, a sok kérdőjel után végül minden nyűgével és örömével együtt, sikerült érettségi vizsgát tenni a tanulóinknak. “– nyilatkozta lapunknak az iskola igazgatója Vetter János mérnök (nyitóképen).

Az iskola végzőseinek közel 60%-a nyújtotta be a jelentkezését valamelyik felsőoktatási intézménybe. Leginkább a pozsonyi, budapesti, győri, brünni és komáromi egyetemek gépészeti, informatikai, elektrotechnikai és közgazdaságtani képzéseire jelentkeztek, de minden évben vannak páran, akik a jövőjüket pedagógusként vagy művészeti pályán képzelik el.

„Idén az írásbeli érettségi vizsgák elmaradtak. A hétfői matematika és a kedden lezajlott emelt szintű angol nyelvű érettségi vizsgákon 27 diák jelent meg a vizsgabizottság előtt. A többi tantárgyból, köztük a szaktantárgyakból is, átlag alapján ajánlottuk meg az érettségi jegyet. Ezt mindössze egy tanuló nem fogadta el, mert úgy gondolta, hogy a szaktantárgyvizsgájára készített komplex munkájának megvédésével javíthat az átlag alapján megítélt kettesen, és sikerült is kiváló osztályzatot szereznie.” – részletezte az iskola igazgatója.

Elmondta még, hogy sajnálják, hogy kimaradt a negyedikesek életéből a ballagás, záróakkordként az utolsó ünnepélyes osztályfőnöki óra, de az óvintézkedések visszavonása után szeretnék majd ezt valamilyen formában bepótolni.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás