komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szlovákia minden lakosát letesztelnék

 

Szombaton Igor Matovič miniszterelnök bejelentette, hogy két hét múlva azaz a Mindenszentek hétvégéjén a lakosság átfogó tesztelését kezdi meg a kormány, ami a választásokhoz hasonló módon lenne megszervezve.

Erre a célra a kormány 13 millió antigén tesztet rendelt, és az Állami Tartalékalap már megkezdte a tesztek beszerzését. Az antigén tesztek megbízhatóbbak és húsz perc alatt kimutatják az eredményt. Az országban összesen 5 997 tesztelési pontot jelölnének ki és a “megszokott választási helyiségekben végeznék”. A minták levételét mindenhol a hadsereg segítségével 6-7 ember végezné.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a választási helyiségek óvodákban, alapiskolákban is vannak, nem lesz-e rizikó másnap a gyerekeket iskolába vinni, a kormányfő azt válaszolta, hogy “természetesen a a helyiségek ki lesznek utána fertőtlenítve”. Az is kérdéses – ahogyan a választási helyiségeket illetve választásokat több száz önkormányzati alkalmazott készítí elő, – hogyan fogják a tesztelések logisztikáját és “perszonalisztikáját” megoldani?  Matovič szerint “…a lakosokat idő- és abc sorrendben szeretnék tesztelni a kora reggeli óráktól este tíz óráig””.

A kormányfő “boldog lenne”, ha a lakosság 95%-át le tudnák tesztelni, mert ahogy elmondta “így lenne értelme az egésznek”. Egyelőre az még nem tudható pontosan, hogy mindenki számára kötelező lesz-e a tesztelés. Hozzáfűzte, hogy “Aki elutasítaná a tesztelést, attól esetleg megvonhatják a szociális juttatásokat illetve adókedvezményt. De ahhoz, hogy a tesztelést kötelezővé tegyük, akkor meg kell változtatnunk a törvényt.”. Továbbá megemlítette, hogy az államhatárokon is fogják tesztelni az embereket. (szerk.megj. a teszt eredményére 20 percet kell várni).

Többek között megkérte a lakosságot, hogy a Mindenszentek alkalmából, az emberek ne menjenek a temetőbe és inkább otthon emlékezzenek és gyújtsanak gyertyát halottainkért.

Igor Matovič végezetül bejelentette, hogy ha a kormány tagjai illetve a szakmai közösség nem fogják őt ebben a tervében támogatni, és nem kerül sor a “projektre”, akkor lemond kormányfői tisztségéről.

Bővebb tájékoztatás vasárnap este várható.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás