komaromonline.sk
MOZAIK
Szeder László 12 237 kilométert kerékpározott a világban
  •   

Ötödször vágott neki a világnak a komáromi Szeder László (34) kerékpáros utazó. Ezúttal Portugália volt az úti cél, majd átrepült a Zöld-foki szigetekre is. 600 nap alatt 12 237 kilométert tett meg kerékpárján, melyet Bujna Zoltán segített megtervezni és Szépe István gútai kerékpárépítő készített el. Hogy készült a 2016. május elsejétől tavaly december 23-ig tartó útra? Milyen kalandok érték? Ezekre a kérdéseinkre is válaszolt a szabadúszó földrajzos, aki jelenleg a Velemjáró internetes alkalmazáshoz ír településenciklopédiát.

 

Kőoroszlán Ifrane-ban, egy magaslati üdülőhelyen az Atlaszban (Marokkó)

 

„Az ötödik utamra sokkal rutinosabban készültem, mint az elsőre, Belorussziába, huszonhárom évesen, kétezer-hatban. Minél több tapasztalattal bír az ember, annál inkább el tudja kerülni az ostoba döntéseket. Körülbelül ötven kilós csomagot vittem. Amikor hazaértem, soha ilyen nehéz még nem volt a pakk. Hetvenkét kilót nyomott. Érmegyűjtő vagyok, hétköznapi és olcsó forgalmi pénzeket gyűjtök, 6 ezer fölött van az érméim száma. Ezen az úton 1600 új érmét sikerült gyűjtenem, egyharmadával nőtt a gyűjteményem. Olyan országokból hoztam érméket, melyeknek szép pénzeik vannak, és ahonnan csak kevés érmém volt eddig. A könyvekből, újságokból, jegyzetekből sokat hazaküldtem útközben, de a további út során folyamatosan gyarapodtak, ezek úgy tizenöt-húsz kilógrammot tettek ki – tudatja.

Az ókori római város, Volubilis romjai (Marokkó)

 

Szeder László Komáromból indult két éve május elsején. Magyarországon, Horvátországon, Szlovénián keresztül Olaszországba, San Marinóig tekert.
„Azután az Alpokon át Svájcba bicikliztem, ahol majdnem egy hónapot töltöttem. Átkerekeztem Franciaországon, a Biscayai-öbölnél értem el az Atlanti-óceánt 2016 szeptemberének elején. Ezután az öböl déli partján, Spanyolország partjainál haladtam. Nem sokkal Santiago de Compostela előtt, keresztezve Galíciát, október végén értem Portugáliába” – meséli utazását. Kiderült, Aveiróban a barátainál hagyta a biciklit és a csomagokat, hátizsákkal ment az Azori-szigetekre.

Alcoentre főtere (Azambuja, Portugália)

 

„Ott voltam majdnem két hónapig, majd visszatértem Portugáliába, és tavaly január elsején egy újabb repülőjárattal átmentem a Zöld-foki szigetekre. Február közepén érkeztem vissza Portugáliába. Átkerekeztem Portugálián és Andalúzián. Marokkóba komppal érkeztem, két és fél hónapig bicikliztem az országban, több hétig negyven fok feletti melegben. Június 26-án érkeztem vissza Spanyolországba. Azután visszamentem Portugáliába, és október végéig Portugália útjain kerekeztem, igyekeztem bejárni az ország legnagyobb részét” – avat be.
Hazafelé a kasztíliai fennsíkon, majd a Pireneusok alatt biciklizett, kitérőt tett Andorrába, majd folytatta útját Franciaországba, Svájcba és onnan haza, Komáromba.
„Annak idején bölénnyel találkoztam Belorussziában, majdnem megfagytam az örmény hegyek között, és jártam a csernobili katasztrófa után kitelepített zónában. Most Marokkóban egyszer nem hagyott kint aludni a királyi csendőrség. Nem viselték el annak a gondolatát, hogy a körzetükben egy külföldi az ő felügyeletükön kívül töltse az éjszakát. A Zöld-foki szigeteken pedig életemben először megpróbált kirabolni két gengsztertanonc – meséli.

Chefchaouen, főtér (Marokkó)

 

Hazafelé Avignon mellett hóviharba került. „Viharos szembeszél fújt. Az egyik este zuhogó esőben, másnap kemény fagyban tekertem. A Rhône völgyében a misztrál is utolért. Svájcban végül az idő rövidsége miatt egy kisbuszra szálltam, amely Komáromig közlekedett. Nem tehettem meg az itthoniakkal, hogy a második karácsonyt is úton töltsem – eleveníti fel kalandjait.
Szeder László könyvet készül írni eddigi öt kerékpáros útjáról. Megtanult portugálul, amely jól jön majd következő útja előtt, amely tervei szerint Brazíliába vezet. Kalandjairól, fényképekkel illusztrálva az ART:MIX NIGHT rendezvényen tart úti beszámolót, január 19-én, pénteken este 19.00 órakor, a RÉV Magyar Kultúra Házában. A találkozót Bujna Zoltán vezeti.

Útmenti sárgadinnyézés valahol Khenifra környékén (Marokkó)

(komaromonline.sk, fotók: Szeder László archívuma)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook