komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Százezer könyvvel és színvonalas irodalmi programokkal indult az új időszámítás a komáromi könyvtárban

 

A komáromi Szinnyei József Könyvtár Eötvös utcai főépületének 2020 novemberében, 732 ezer eurós költségvetésből tervezett felújítása a vége felé közeledik. A jó négy évtizeddel ezelőtt átadott épületet első ízben 2017-2018-ban újították fel. Akkor sor került a tető szigetelésére, az épület statikai megerősítésére és a nyílászárók cseréjére. A most folyamatban lévő teljeskörű felújítás során viszont az épület kívül-belül megújul.

A múlt évben kinevezett igazgató, Fabó Mária vezetésével a könyvtár tizenkilenctagú csapata, amit szeptembertől Gazdag József újságíró-író erősít, az elmúlt hónapokban rengeteget dolgozott azon, hogy megnyitás után el tudják indítani azt a heti rendszerességgel tartandó kulturális beszélgetés-sorozatot, melynek meghívott vendégei a magyar és a szlovák irodalmi-, tudományos-, és közélet jeles képviselői lesznek. A tervezett könyvtári esteken az irodalmi témákon kívül a jelenkori társadalmi kérdések és témák is reflektorfénybe kerülnek majd.

„Az olvasás népszerűsítése mellett feltett szándékunk egyfajta közösségi tér létrehozása, és a kultúra iránt érdeklődő lakosság bevonzása. Szeretnénk feleleveníteni és tovább vinni a korábban nagy sikerrel működő és népszerű Komáromi Szalon hagyományát. Fontosnak tartom, hogy városi könyvtárként egyaránt szolgáljuk a magyar és a szlovák anyanyelvű lakosságot. Egyenlő arányban szeretnénk kialakítani a programkínálatunkat mindkét nyelven.”– nyilatkozta portálunknak az intézmény igazgatója, Fabó Mária.

Az elmúlt héten ebből már ízelítőt is kaphattak az érdeklődőt, ugyanis egy sikeres pályázatnak köszönhetően múlt csütörtökön megtudták valósítani Az irodalom határok nélkül c. irodalmi programfolyamot. Ennek indításaként Berg Judit meseíró a Marianum Egyházi Iskolaközpontban, Nyáry Krisztián irodalomtörténész pedig a Selye János Gimnáziumban tartott rendhagyó irodalomórát.

Koraeste a RÉV-ben Mi veszik el a fordításban?” címmel folytatódott a program, ahol előbb Gabriela Magová műfordítóval és Lucia Molnár Satinská nyelvész-műfordítóval a komáromi Daniela Kapitáňová író, a Szlovák Rádió irodalmi szerkesztője beszélgetett a szlovák – magyar irodalmi kötődésekről, műfordításelméleti kérdésekről és a kortárs szlovák irodalomról.

 

Előadás a Rév-ben

Ezt követően Gazdag József Berg Judittal és Nyáry Krisztiánnal az olvasás népszerűségéről, a könyvek jövőjéről és a digitális kor térhódításáról. A teltházas rendezvény résztvevőit a szervezők egyéves könyvtári bérlettel ajándékozták meg.

„Valószínűleg a pandémia és a könyvtár ideiglenes helyváltoztatása miatt az elmúlt évben lecsökkent azoknak a száma, akik nem hosszabbították meg az olvasójegyüket. Jelenleg 1300 tagunk van. A közeljövőben szeretnénk a közösségi médiában is aktívan jelen lenni és önálló honlapot indítani intézményünknek, hogy olvasóink elsőkézből értesülhessenek a frissen beszerzett könyveinkről. A könyvpiac kínálata hatalmas, nem könnyű eldöntenünk, hogy mit rendeljünk, hiszen anyagi lehetőségeink korlátozottak, de igyekszünk minden zsánerben beszerezni azokat a könyveket, amelyek minőséget képviselnek, legyen az szépirodalom, sci-fi vagy lektűr. A 2020-as évben közel háromezer új könnyvel gazdagodott az állományunk. Saját anyagi forrásunkból nagyjából 1300 kötetet sikerült vásárolnunk, a többi magánszemélyektől és intézményektől kaptuk. Komárom polgármestere, Keszegh Béla, aki már többször megajándékozta könyvtárunkat egy-egy könyvcsomaggal, legutóbb szeptemberben, az olvasás világnapján lepett meg minket harminc sikerlistás kötettel. Emellett már készül az új weboldalunk és a logónk is” – ismertette a terveiket Fabó Mária.

 

Fabó Mária igazgató és Keszegh Béla polgármester

Az olvasni vágyók januárig még ugyan a felnőtt részleget, valamint a tanulószobát a Matica slovenská helyi székházában, és a Ghyczy-palotában találják, a magyar nyelvű gyekmekkönyveket Eötvös Utcai Alapiskolában, a szlovák gyermekirodalmat pedig a Rozmaring Utcai Alapiskolában tudják kikölcsönözni.

Januárban aztán kezdődik a könyvtárosok számára a nagy munka, hiszen a százezer darabos könyvállományt újra dobozokba kell rakniuk, majd miután mindegyik példányba chip kerül, polcra tenni, hogy az olvasók minél könnyebben megtudják találni, elvégre „olvasni jó, olvasni öröm “.

(komaromonline.sk, JN,  fotók FB)

 

Hozzászólások

hozzászólás