komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szabó Csilla: Hogyan született a színészmúzeum a Petőfi utcai parkban?

 

Szabó Csilla

 

 

 

 

Ha valaki mostanában a Petőfi utcai park körül járt, láthatta, hogy a Petőfi szobor körüli parkban valami készül. Járdák bújtak ki a földből, villanyvezetékek épültek. Gondolhatták akár azt is, hogy szépül a park, és igazuk van, igen, szépült, de egyben feltöltődött egy különleges tartalommal is.

1952. október 1-én alakult a Magyar Területi Színház. Jövőre lesz a megalakulásának 70. jubileuma. A Színház alapítótagja, Tarics Lőrincz Margit álmodott ide egy kültéri színészmúzeumot, amely a MATESZ, ma már Komáromi Jókai Színház művészei első generációjának állít emléket. Az első generáció tagjai 1952 – 1960 között szerződtek a Magyar Területi Színházhoz, és egészen nyugdíjba vonulásukig voltak a színház tagjai. Igazi úttörők voltak ők. A legnehezebb időkben, nehéz körülmények között voltak a magyar kultúra nagykövetei Pozsonytól – Ágcsernyőig.

Hogyan vált egy terv valósággá? Nagyjából másfél éve találkoztam Tarics Lőrincz Margittal. Ismerjük egymást, még abból az időből, amikor a színházban dolgoztam. Véletlen találkozás volt, de elmondta mit tervez, mit szeretne megvalósítani. Olyan hittel beszélt a tervéről, hogy eldöntöttem, mellé állok. Elkezdtünk együtt gondolkodni, és stratégiát kidolgozni a terv megvalósítására. A megbeszélésekbe bekapcsolódott JUDr. Koczkás Andrea, Margitka jogi segítője is, akinek a segítsége fontossá vált az engedélyezési folyamatban. Van egy civil szervezetem az Event n.o, amely minőségi, igényes kulturális programok megvalósítása érdekében jött létre. Margitka elképzelése teljesen alkalmas terv volt arra, hogy az Event n.o., mint ernyőszervezet kapcsolódjon a megvalósításához.

 


Ennek a szervezetnek az égisze alatt írtam egy pályázatot a Kisebbségi Alaphoz – KULT MINOR, melyben pontosan kidolgoztuk a szabadtéri múzeum tervét. A pályázathoz csatoltuk a park látványtervét, melyet kertépítő szakemberek dolgoztak ki. A pályázat nyert, de nem annyit, hogy elegendő lett volna a teljes projekt megvalósításához. Ekkor elkezdtünk további partnereket keresni, hogy a terv valósággá lehessen. Találtunk is segítőket, akik érdekesnek és fontosnak tartották a múzeum létrejöttét. KULT MINOR támogatásán kívül köszönjük Komárom városának, a Tonex s.r.o-nak, az Impulse Lights.r.o-nak, a Komáromi Jókai Színháznak a segítséget. Nélkülük nem ment volna.

A park felépült, és szép lett. Méltó emlékhelyül szolgál a jövőben a szlovákiai magyar hivatásos színjátszás kezdeteinek.

Egy álom megvalósulásának utolsó lépésére, a Tarics Lőrincz Margit Kültéri Színészmúzeum megnyitójára 2021. október 29-én, pénteken 16,00 órai kezdettel került sor. Köszönjük, hogy eljöttek és velünk együtt örültek.

 

 

Számomra ez sikertörténet. Miért is? Azért, mert a múzeum létrejöttének folyamata megtestesíti mindazt, ami szerintem a civil szféra feladata. Álmodni, összefogni és megvalósítani az álmokat.
Hasonló élményeket kívánok mindannyiuknak, álmodjanak, fogjanak össze sok jószándékú emberrel és szervezettel és valósítsák meg az álmokat.

(Szabó Csilla az Event n.o. igazgatója)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás