komaromonline.sk
HÍREK
Stubendek László: Szeretném, ha Komárom egy igazán mosolygós város lenne!
  •   

Szeretném, ha Komárom egy igazán mosolygós város lenne…

– fogalmazta meg gondolatait Komáromról a város polgármestere, Stubendek László. A polgármester urat a négyévés választási ciklus felénél járva faggatuk az ígért és megvalósított tervekről,  illetve a dinamikus második félidő céljairól.

Stubendek László, Komárom polgármestere

Félidőhöz érkezett a választási ciklus. Elégedett az  Ön mögött álló két évvel?

Részben. Sokkal több mindenre számítottam, de szerencsére olyan dolgok is bejöttek, amelyek igazándiból nem voltak tervbe véve. Ez alatt a két év alatt egyfajta elszámolást csináltunk mind a sajtó, mind pedig a képviselőtestület felé.

Mi az, amin ezalatt a két év alatt sikerült, esetlegesen még nem sikerült, de szeretne változtatni? (A két évvel ezelőtti interjúban az önkormányzat hatékonyabbá tételét emelte ki, valamint hogy szeretne apróbb, közepes illetve nagyobb munkahelyteremtő cégeket bevonni a közéletbe.)

Mindeféleképpen az önkormányzatiság kérdése illetve hatékonysága volt az, amin a  legtöbbet kellett változtatni, de be kell hogy valljam, ez továbbra is feladat marad. A teljes változatásokat még nem sikerült beállítani, és még mindig úgy érzem, hogy az önkormányzatnak hatékonyabban kellene működnie a város vonatkozásában is, de egyben a polgármester és az önkormányzat képviselőtestületének kérdésében is.  Másodlagosan a munkahelyteremtést tűztük ki következő célnak. Ennek érdékeben többszörös fordulóval nagyon sok mukáltató céggel tárgyalunk, tárgyaltunk a múltban is, de hogy is mondjam külső okok miatt vagy egyéb okok miatt a tárgyalások nem vezettek eredményre. A munkahelyteremtés egyik legfőbb célunk most is.

Vannak olyan nehézségek, amelyekre nem számított mielőtt beült a „székbe”? Vagy olyan probléma, ami újonnan ütötte fel a fejét?

Történtek nem várt dolgok. Például a város a múlt ciklusban olyan helyzetbe került, hogy a városi hivatal félnapos késéssel jelentette be  két szociális munkás munkaviszonyának kezdetét a Szociális Biztosítóba, ezzel megsértve az erre vonatkozó törvényt, mivel állítólag –  ha csupán néhány óráig is – illegálisan alkalmazták őket. Gyakorlatilag így minden támogatói pályázattól elesünk. Annak ellenére, hogy nincs határozat, a végleges döntés már megszületett, ami a várost feketelistára  tette.

Hogyan lehetne ezen változtatni?

Mindent megteszünk azért, hogy ha kell, bírósági úton is változtassunk ezen. Ez egy borzasztó dolog, és ami a legrosszabb, nem tehetünk semmit. Jött az ellenőrző hivatal, amely kimondta,  hogy itt törvénysértés történt. Két ember fél nappal később lett bejelentve. Most  már a miniszter foglalkozik vele, meg nem is tudom ki mindenki, milyen hivatalok. (Maga a törvényi szabályozás is érdekes, hiszen olyan ügy miatt azonnal szankcionálták a várost, amiben még ma sem született végleges döntés, azaz nem érvényesült az ártatlanság vélelme.- szerk. megj.)

Úgy vezeti a várost, ahogyan azt két évvel ezelőtt elképzelte? (A két évvel ez előtti interjúban úgy fogalmazott, idézem: Én szeretnék tisztességes és becsületes polgármester lenni, jó vezetője a városnak, illetve Komárom lakosságának.)

Ez továbbra is érvényes számomra. Annyit szeretnék most így két év után leszögezni, hogy dinamikusabb második félidőt tervezek Komárom városi életének a szempontjából is.  Vannak olyan dolgok azonban, amiket szigorúbban kell venni. Tehát az, hogy az emberek jószándékúak, ezt továbbra is vallom, de a lakosságnak is és a képviselőtestületnek is a dolgok teljesítése szempontjából kicsit jobban utána kell járni.

Komáromot két évvel ezelőtt a hatalmas lehetőség városának titulálta, annak kapcsán, hogy megkérdeztük, hogyan látja a várost. Most így egy másik perspektívából látva  is ugyanezt gondolja? Esetleg változott a véleménye?

Továbbra is azt vallom, hogy Komárom az óriási lehetőségek városa.  Ezt támasztja alá az is, hogy nagyon sok befektető megkeres. Még rögtön a ciklus elején ellátogatott városunkba a köztársasági elnök is például. Folyamatosan veszik fel a kapcsolatot velünk nagykövetségek, nagykövetségi alkalmazottak. Komárom továbbra is az ígéretek városa, csak sajnos néhány alapfeltétel nincs meg ahhoz, hogy ez dinamikusabban előre tudjon ugorni.

Elkezdett foglalkozni Komárom testvérvárosi hálózatának a bővítésében. Nem is olyan régen Kínában is járt. Van ennek bármi különösebb oka? Fontosnak véli, hogy Komárom ismert legyen akár nemzetközi körökben is?

Mindenféleképpen úgy vélem, hogy Komáromnak ismertnek kell lennie, bizony akár nemzetközi körökben is. A kínai kapcsolat abból adódik, hogy Kínával most már az egész világon, így Szlovákiában is számítani kell. A nagykövetségen keresztül nagyon jó kapcsolat alakult ki bizonyos kínai tartományokkal. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mint hogy Lin Lin, a Kínai Népköztársaság nagykövete személyesen is ellátogatott a városunkba. Mi több, már kínai befektetők is megkerestetek. Reméljük, hogy ennek nemsokára  meglesz a hozadéka.

Egyre több marianumos rendezvényen vesz részt. Legyen az egy új épületszárny felavatása vagy egy újévi jótékonysági koncert, és az önkormányzat is mint ha több figyelmet fordítana az iskolára. Tehát betartotta azt az ígéretét,  amit a két évvel ezelőtti interjúban tett nekünk. Most mit gondol az inézményről miután jobban megismerte?

A Marianum nagyon fontos és meghatározó része a város iskola rendszerének. Meghatározó a tanulási eredményekben, sport és kulturális téren is. Ezt ugyanúgy figyelembe kell venni annak ellenére, hogy a Marianum nem önkormányzati iskola. Úgy gondolom, hogy nemcsak közvetlenül azokat az iskolákat, okatatási intézményeket kell támogatnunk és értékelnünk, amelyek közvetlenül a város irányítása alá tartoznak.

Nagyon aktív az interneten, a közösségi oldalakon, nemcsak halad a korral, hanem példamutatóan az élen is jár. Úgy érzi, ezzel hatékonyabbá tudja tenni a munkáját, vagy csak magánjelleggel használja?

Is-is. Tehát is, mert kell lenni egyfajta magánjellegű vonzalomnak, de úgy gondolom közösségi célok felhasználására az internet mint olyan, kiválóan alkalmazható. Nemcsak a munkám hatékonysága szempontjából, hanem a lakosok azonnali tájékoztatása miatt is.

Mit gondol mennyit látnak a komáromiak abból a munkából, amit Ön a városért tesz?

Őszintén be kell hogy valljam, ezen még van mit javítani, gondolok itt a kommunikáció hatékonyságára. Ami a hirdetési felületek, programok ismertetését illeti nagyon sok olyan  rendezvény van Komáromban, amiről sok esetben csak utólag tájékozódnak a komáromiak.

Ön legtöbbször személyesen is jelen van a városi eseményeken. Meg szokták rohanni elismerő szavakkal vagy csak köszönnek Önnek a komáromiak, esetlegesen szokott-e emiatt nem várt szituációkba kerülni?

Mindig számítok arra, hogy nemcsak jó kívánságokkal vesznek körül, hanem az emberek elmondják a problémáikat is. Nagyon fontosnak tartom az efajta személyes találkozásokat, mert talán ez az egyetlen olyan lehetőség amikor a polgárok formalitások nélkül is meg tudják velem osztani a gondjaikat. Még akkor is, ha nem is tervezik igazán. Az ilyen események alkalmával lehetőségük van a megnyílásra. Számomra külön öröm, hogy a városlakók ezt ki is használják, és elmondják a problémáikat, vagy amelyekről úgy vélik, hogy javításra szorul.   Mondhatni ezt a kötelességet nekem is így kell venni, és ennek így is kell lenni.

Mivel jellemezné egy szóban (vagy szókapcsolatban) az Ön polgármesterségét?

Más.

Miben más?

Hangulatában, nyitottságban. Nem is tudom. Miben más még? (nevet) – Mindig legyen egy mosoly. Azt szeretném, hogy legyen egy jókedvű város ez a Komárom. És szeretném azt is, ha mindenki tudatosítaná, hogy Komárom a szlovákiai magyarok fővárosa.

Volt olyan pillanat ezalatt a két év alatt, amikor úgy érezte, hogy elege van? És ha igen, mi az ami erőt adott a továbbiakban?

Továbbra is azt vallom, hogy a hatalmas lehetőségek városa többet érdemel, és ebből a lehető legtöbbet kell kihoznunk. Nemcsak személyesen nekem, hanem a polgároknak is. Ez az inspirálás az, ami igazán erőt adott még azokban a pillanatokban is, amikor bizony a problémák a fejem fölött kezdtek sötétséget teremteni.

Hogyan szeretné látni a várost mikor ennek a négyéves ciklusnak vége lesz?  Gondolja, hogy meg tudta illetve tudja valósítani azokat a terveket, célokat, amiket két évvel ezelőtt kitűzött?

Merem mondani, hogy  két évvel ezelőtti céljaikból  sok mindent meg tudtunk valósítani. Ezen kívül még mindig van remény arra, hogy továbbra is dolgozzunk az olyan kérdéseken, mint munkahelyteremtés vagy a városi élet fellendítése. Ez igazándiból egy véget nem érő ördögi kör, amiről nem lehet azt mondani, hogy ha tettünk pár lépést, ezzel többet nem kell foglalkozni. Ezek mind egytől-egyig folyamatos munkák, amin folyamatosan dolgozni és javítani kell. De a bürokrácia sajnos óriási. Valamikor büntetésből adták, hogy ötvenszer le kell írni a nevedet, ha nem teljesítetted ezt vagy azt. Komolyra fordítva a szót manapság ötven aláírás is kellhet, hogy egyáltalán bármit megpróbáljuk megvalósítani.

Milyen távlati célok magvalósításán dolgozik?

A munkahelyteremtés továbbra is a lista élén marad a fentebb már említett okok miatt. Továbbá szeretném, ha a turizmus egyre inkább nagyobb fordulatszámot venne, és meghatározó gazdasági pontenciája lenne a városnak. Például a termálfürdőfejlesztés érdekében sok lépést tettünk illetve a vár felújításának kérdésében is. Kivételes ajándéknak tartom, hogy Komárom ilyen kincsekkel büszkélkedhet.

Gondolja, hogy ez a két év elegendő idő nyújt azoknak a céloknak a megvalósítására, amit kitűzütt maga elé? És ha nem, esetleg gondolkodik azon, hogy 2 év múlva újra induljon a választásokon?

Két év nagyon hamar elmúlik. A négy év se sok. Viszont kellő segítséggel négy év alatt is nagyon sokat lehet tenni. Elégedettséggel töltene el, ha egyre több fiatal kerülne az önkormányzatba, friss arcok, új gondolatok, friss vér. A következő választásokról pedig nem szeretnék nyilatkozni.

(Magyarics Arianna)

(az interjú 2017. február 16-án készült – KamaszOké a Marianum Egyházi Gimnázium diáklapja)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook