komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Sikerült megállapodni az új Duna-híd nevében

MEGOSZTÁS:

Dél-Komárom polgármestere, Molnár Attila Komárom Város közösségi oldalán, videóban jelentette be, hogy a két ország között megszületett az egyesség és a tervek szerint az augusztusban átadásra kerülő új Duna-híd a Monostori híd nevet viseli majd.

A 91,2 millió eurós beruházás hamarosan elkészül. A napokban elvégezték a szerkezet igen látványos próbaterhelését, május harmadik hetétől pedig elkezdődik a híd műszaki átadása, ami körülbelül egy jó hónapot vesz igénybe. Ezt követően a forgalomba helyezése nagyjából még egyszer ennyi időt vesz majd igénybe.

„Vélhetőleg augusztus közepén megtörténhet a híd hivatalos átadása, ami a két város történelmének kiemelkedő pillanata lesz.” –jelentette be Molnár Attila a videóban.

Majd elmondta, hogy az új híd elnevezése már hosszú ideje lázban tartotta a komáromiakat, akiknek a részéről számos javaslat fogalmazódott meg. Szorgalmazták Lehár Ferenc, Selye János, Klapka György nevét is. A szlovák fél végül a Monostori híd elnevezést tartotta elfogadhatónak.

Az Észak- és Dél-Komáromot összekötő új Duna-híd a medertől számítva 118 méter magas, így elkészülte után Szlovákia legmagasabb hídja lesz. Ennek köszönhetően a Duna szlovákiai oldalára tervezett kilátóteraszról nem egy mindennapi látvány tárul majd azon érdeklődők elé, akik bevállalják a feljutást a pilon belsejében húzódó 405 csigalépcsőn és 8 létrán keresztül.

A 600 méter hosszú hídon a kétszer egysávos főút mellett kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak.

Az egyedi egypilonos ferdekábeles hídszerkezet, amihez hasonló csak Kanadában van, díszkivilágítást kap, így esténként a Duna-partján lévő két ország „egy“ városának lakói a távolból is láthatják az impozáns Monostori hidat.

(komaromonline.sk, nyitókép: totalcar.hu)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.