komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Selyés Anconai szerelmesek

2019/12/6

A komáromi Selye János Gimnázium GIMISZ Diákszínpada Vajda Katalin és Fábri Péter Anconai szerelmesek című zenés komédiáját mutatta be 2019. december 2-án 19.00 órától a komáromi Városi Művelődési Központban.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója megnyitó ünnepi beszédében Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát gondolatát idézte: „Egy iskola nem a falaiban, hanem nevelőiben és tanítványaiban hordozza erejét.” Már az első jezsuita gimnáziumunk 1681-ben II. András korában játszódott színdarabot mutatott be, s a bencés időkben is mindig nagy hangsúlyt fektettek a művészetekre való nevelésre, több színdarab is készült. Gáspár Tibor tanár 1959-ben alapította meg az irodalmi színpadot, majd a 70-es évek elejétől gimnazistáink számtalan sikert arattak a modern elemeket, korszerű, egyedi színpadi megoldásokat felvonultató darabokkal. Tőle aztán Varga Anna és Dr. Ipóth Barnabás kérésére 1993-ban Kiss Péntek József vette át a rendezői stafétabotot, aki egy újabb formát választott és elmozdult a zenés darabok, musicalek irányába. Az igazgató megköszönte Varga Annának, a Vmk nyugalmazott igazgatójának az elmúlt 26 évben nyújtott segítséget.

Nos, a csapat ezúttal egy vidám produkcióval állt a városi művelődési ház közönsége elé. Bajkai Csengel Mónika rendező ugyanis egy könnyedebb műfajt választott, gyakorlatilag folyamatosan egymásba fűződő humoros jelenetekkel, jobbnál jobb poénokkal. Az Anconai szerelmesek a bemutatása óta eltelt húsz évben a legtöbbet és legtöbbféleképp játszott vígjátéka a hazai színpadoknak. Az olasz vásári komédiák legjobb hagyományait ötvözi a hagyományos magyar humorral és a hetvenes évek legismertebb olasz slágereivel. Az idei diáksereg jól énekel, közel áll hozzájuk a humor. A főbb szerepekben Mezőszállási Márkot, Gál Réka Ágotát, Lakatos Áront, Zakál Dórát, Untermayer Ádámot, Bajcsy Tündét, Králik Mátét, Noszkai Ágit, Fóthi Virág Mercédeszt, Tóth Sára Bernadettet és Molnár Ákost láthatják.

A díszlet az oktávós Kurdi Levente érdeme. Előadásunkat megtisztelte Nyitra megye alelnöke Csenger Tibor, Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, Hortai Éva, a SJE igazgatótanácsának elnökasszonya, Szabó Árpád, a Király Püspök Alapítvány kuratóriumának az elnöke, sok-sok megyei és városi képviselő és közéleti szereplő is. Mindenképp említésre méltó, hogy gimiszeseink vígjátéka megtöltötte a kultúrházat, tehetséges diákjainkat teltház, majd állótaps jutalmazta. Bajkai Csengel Mónika mellett köszönet illeti Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetítor és Pavlovič Petra koreográfus munkáját.

Az előadás a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzeti Kisebbségek Főosztálya. Komárom Városa, Nyitra Megye Önkormányzata, a Komáromi Városi Művelődési Központ és a Selye János Gimnázium anyagi támogatásával valósult meg.

Az Anconai szerelmesek felhőtlen szórakozás nyújt, némi cinkos összekacsintással, egy csipet erotikával és bőséges humorral, azaz a legjobb kulturális koktél egy fárasztó nap utáni felüdüléshez. Az előadást legközelebb december 7-én a gimnázium szalagavatói ünnepségén mutatják be a diákok. A nagyközönség számára január végén szervezünk további előadásokat, érdeklődni a Vmk jegypénztárában lehet.

(Králik Zsuzsanna)

Hozzászólások

hozzászólás