komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Segítsünk a Tatra Mozinak, hogy segíthessen a komáromi rászorulóknak

MEGOSZTÁS:

Megkönnyebbülve sóhajtottak fel a szlovákiai mozik üzemeltetői, lelkes várakozás lett úrrá a mozirajongókon, miután legutóbbi sajtótájékoztatóján Igor Matovič kormányfő bejelentette, hogy május 20-tól újra megnyithatnak a filmszínházak.

Azonnal megindult a tervezgetés, a telefonálgatás, a „nyomozás “annak érdekében, hogy kiderítsék a filmforgalmazó vállalatok elkezdtek-e már dolgozni, sikerült-e beszerezniük azokat a filmeket, melyeknek tavasszal lett volna esedékes a premierje. A komáromi Tatra Mozi vezetősége is úgy tervezte, hogy a majd három hónapos kényszerszünet után, május 29-én, pünkösdi-gyermeknapi ajándékként megnyitja kapuit és a hét utolsó három napján már vetítenek.

Országonként változó szinten van a járványügyi korlátozások enyhítése, ami hatalmas káoszt okozott a filmiparban és a forgalmazásban is. A bemutatókban gazdag tavaszi blockbuster-időszak idén már biztos, hogy elmarad, mert a meghirdetett premierek nagy részét, 25. Bond-film Nincs idő meghalni, a Hang nélkül 2., a gyártók és a forgalmazók őszre vagy 2021-re halasztották. Ezért úgy gondoltuk, hogy az eddigi kasszasikereinkkel, A láthatatlan ember (The invisible man), a Mindörökké rosszfiúk (Bad boys), a Disznó (Svina) és gyerekfilmekkel várjuk kezdetben a közönséget. “– avatott be az elképzeléseikbe Csóka Zsóka a Tatra Mozi marketing igazgatója.

Itt, ezen a ponton érte hidegzuhanyként a mozik üzemeltetőit a Szlovák Közegészségügyi Hivatal útmutatása, mely szerint a nézőtéren legfeljebb 100 látogató ülhet, akiknek két méteres távolságra kell lenniük egymástól. Egymás mellé szóló jegyeket kizárólag külön kérésre, családtagoknak adhatnak. Az előadások után az összes ülőhely karfáját, a kilincseket, a fogantyúkat, a pultokat, a mosdókat fertőtleníteni kell. Tilos ételt, italt árusítani, illetve a nézőtérre bevinni. Az előírások betartását legalább egy, az üzemeltető által alkalmazott személynek folyamatosan felügyelnie kell.

Nagy lendülettel kezdtünk bele az újra nyitás tervezgetésébe, de a közegészségügyi előírások kézbevétele után csalódottan konstatáltuk, hogy ilyen működési feltételek mellett a Tatra Mozi számára az üzemeltetés megkezdése egyet jelentene a tudatos mínusz kitermelésével. A mozitermünk üléssorai úgy vannak kivitelezve, hogy a két méteres távolság betartásához csupán minden második sorba, egy-egy szék kihagyásával ülhetnének nézők. Összesen ötven látogatót tudnánk így egyszerre beengedni a vetítésekre, akiknek a felügyeletére egy külön munkaerőt kellene beszerveznünk. A nézők távozása után pedig mindent speciális fertőtlenítőszerrel kellene dezinfikálnunk. Ha a büfét üzemeltethetnénk, aminek a bevétele a mozié, talán-talán megérné kinyitnunk. De így, a mozijegyek árának a feléből, mert a másik fele a forgalmazót illeti meg, nem tudnánk befedni a kiadásokat sem. Tudatosan termelnénk ki a mínuszt, amivel elindulnánk a csőd felé vezető lejtőn.  Amíg nem változnak a feltételek, nem nyithatunk ki. Mostanáig, annak köszönhetően, hogy a múlt évben rekordszámú, havonta közel hatezer látogatónk volt és a bevételeinkkel jól gazdálkodtunk, ha nehezen is, de sikerült anélkül kihúznunk a tartalékjainkból, hogy bárkit is el kellett volna bocsájtanunk a csapatból. Sajnos most már ott tartunk, hogy ki kell mondanunk, bajban van a Tatra Mozi.” – részletezte a helyzetet a marketing igazgató.

A közel nyolc évig bezárt, enyészettel küszködő komáromi mozit négy évvel ezelőtt újította fel a Ryšavý Boldizsár – Boldi vállalkozó. Hamar kiderült, hogy a hiánypótló szórakozási lehetőségre még a vártnál is nagyobb az igény, így 2018-ban már az összes szlovákiai hagyományos egytermes mozi összesített eredményét túlszárnyalva lett az év legsikeresebb mozija a nézettségi mutatók alapján.

Valószínűleg sportolói múltamból fakadóan szeretem a kihívásokat. Az akadályok előtt nem szoktam megtorpanni, de miután az életben egyszer már egy balul sikerült üzleti lépés következtében anyagilag teljesen a padlóra kerültem, és a nulláról kellett újra kezdenem, ma már az a nézetem, hogy az nem baj, ha egy vállalkozás nem túl nyereséges, de veszteséges se legyen. Most a mozi esetében itt tartunk. Bevételünk nem volt, a jól működő csapatot mindenképpen szerettük volna egybe tartani, a felújításra és az üzembe helyezésre felvett hitelt viszont törleszteni kell. Nehéz. A terveinket, a stratégiánkat át kell alakítanunk, mert sajnos az államra nem számíthatunk. Félő, hogy elveszik több éves munkánk eredménye. “– teszi hozzá Ryšavý Boldizsár.

 

Ryšavý Boldizsár – Boldi

A Szlovák Moziüzemeltetők Szövetsége a napokban kérvényezte a kulturális minisztériumnál és a közegészségügyi hivatalnál a mozik működtetésre vonatkozó útmutatások újragondolását.

Várhatólag június 1-én születik döntés a szigorú feltételek enyhítésének ügyében. Pozitív válasz esetén a komáromi Tatra Mozi leghamarabb június 4-én nyitna ki. Hogy mikor tud újra kinyitni, az most, ebben a helyzetben rajtunk is múlik. A mozi honlapján meghirdetett támogatói jegyek (2.50 euró, 5euró vagy 10 euró értékben) megvásárlásával segíthetünk.

Nagyon kellemesen meglepődtem, mert miután elindítottuk a virtuális támogatói mozijegy projektünket, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Ma délutánra 2225 euró érkezett a lelkes mozinézőktől és a komáromiaktól a számlánkra. Még külföldről is érkezett utalás. A nagy visszhangra és összefogásra való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a jövő hét folyamán beérkező összegeket még a mozi újraüzemeltetésére fordítjuk, majd lezárjuk a gyűjtést. De nem végleg. Minden hónapban a lakosság javaslatai alapján kiválasztanánk egy rászoruló, beteg, hátrányos helyzetben lévő komáromi gyermeket, személyt vagy családot és a támogatói jegyekből befolyt teljes összeggel, a saját bevételünkből kiegészítve, próbálnánk meg segíteni nekik.” – zárja a beszélgetést Boldi.

Pár napja még kérdéses volt ennek a „filmnek” a vége. Ma már valószínű, hogy az utolsó kockára az lesz kiírva – Happy End.

(komaromonline, JN)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.