komaromonline.sk
HÍREK
Potápi Á. János 47 millió forint értékű támogatást adott át Komáromban
  •   

Hétfőn Komáromba látogatott Potápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki két komáromi szakközépiskolában adta át a 47 millió forint értékű állami támogatást.

Vetter János az Ipari Szakközépiskola igazgatója és Potápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Az Ipari Szakközépiskolában és a Műszaki Szakközépiskolában az ünnepélyes átadón jelképesen adta át Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pathó Marianna, a nemzetpolitikai államtitkárság osztályvezetője és Kádár Zoltán, a nemzetpolitikai államtitkár kabinetfőnöke az állami támogatásokat. A rendezvényen természetesen részt vett a két intézmény igazgatója Vetter János és Pál Elemér.

Potápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pál Elemér a Műszaki Szakközépiskola igazgatója

Idén is a közel 15 millió forint összegű támogatásból a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2016-os évi a „Külhoni magyar szakképzés támogatása” programjának keretén belül benyújtott pályázatnak köszönhetően tovább folytatódott a tanműhelyek és laboratóriumok felszerelésének modernizálása az Ipari Szakközépiskolában.  A gépészeti szakon egy univerzális esztergagép, egy univerzális marógép, fűrészgép és PCL-vezérlő megvásárlására nyílt lehetőség. Az elektrotechnikai szak diákjainak hatékonyabb képzéséhez a meglévő gépek memóriabővítésével, 24” monitorokkal, I7 processzorral ellátott munkaállomások, NYAK-lap, CNC-maró és Robot Kit beszerzésével járult hozzá a támogatás.

“Mivel a régió legrégebbi és egyik legnagyobb szakképző intézményeként az iskola három szakiránya – gépészet, elektrotechnika és műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban – iránt az alapiskolák végzősei és a régió vállalkozásai részéről is nagy az érdeklődés, így a támogatást a képzés hatékonyságának növelésére fordítottuk – mondta Vetter János az iskola igazgatója.

 

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az ünnepélyes átadó alkalmából elmondta: “A 2015-ben meghirdetett tematikus év kapcsán elsődleges céljunk a műszaki oktatás, a műszaki iskolák és intézmények támogatása volt. Azt szeretnék elérni, hogy olyan szakmákat tanulhassanak a diákok, mellyel szülőföldjükön is tudnak érvényesülni. Erre a támogatásra mindkét komáromi szakközépiskola érdemes, amelyek együttesen 47 millió forint támogatást kaptak”

“Közel 140 millió forintot osztottunk szét az elmúlt két évben a Felvidéken. Konkrétan a komáromi Ipari Szakközépiskolába közel 30 millió forint jutott, a nyertes pályázatuknak köszönhetően, míg a Műszaki Szakközépiskolába 17 millió forint került – mondta Potápi.

 

A pozsonyi úton székelő Műszaki Szakközépiskola a szakképzés oktatási tevékenységének támogatása céljából 17.000.000,- forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapott. “A kapott támogatást a szakmai oktatás gyakorlati részének, a tanműhelyek gépparkjának a fejlesztésére fordítottuk. Így a diákok modernebb gépeken és berendezéseken sajátíthatják el, ill. bővíthetik a szakmai képességeiket a gépészeti, fémmegmunkáló, asztalos-, villamosipari és számítógépes grafikusi szakmákban. A támogatásnak köszönhetően a megvásárolt gépek és berendezések ez év áprilisában már a tanműhelyben üzembe lettek helyezve, így a tanulók már a megújult tantermekben, műhelyekben sajátítják el, ill. bővítik a gyakorlati ismereteiket. Ezzel a fejlesztéssel sikerült az iskola elöregedett gépparkjának egy részét felújítani” – mondta Pál Elemér az iskola igazgatója.

 

A támogatásból 18 db személyi számítógépet tartozékokkal, Samsung 24” LED monitorral, 1-1 db asztali marógépet, horonyvágó gépet, asztali körfűrészgépet, szalagcsiszológépet, 1-1 db oszcilloszkóp, függvénygenerátort, laboratóriumi tápegységet, 3D nyomtatót, továbbá 1 db CNC esztergagépet tartozékokkal, 2 db KIT 3000 hegesztőgépet tartozékokkal és 1 db Invertor BI-2000 hegesztőgépet vásároltak.

Pál Elemér továbbá elmondta, hogy iskolájuk még soha, sehonnan nem kapott ekkora összegű támogatást, mint a mostani. Beszéde végén megköszönte az iskola diákjai és tantestülete nevében a támogatást, majd bemutatta az államtitkárnak a támogatásból vásárolt gépeket.

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook