komaromonline.sk
HÍREK
Papp Vargha Katalin a komáromi csokik királynője
  •   

Sok munka gyümölcse az, ahol most tartunk…

Nyilatkozta portálunknak a csokoládé készítésről illetve manufaktúrájáról, a CHOCOMAZE- ről a 2017-es év nemzetközi gasztronómiai OSCAR-díj tulajdonosa Papp Vargha Katalin, tulajdonos, kinek sikerei és kitartása példaértékű lehet bárki számára. Csokoládéival a legrangosabb versenyeken vesz részt, és soha nem tér haza – Komáromba – üres kézzel. A komáromi születésű hölgy, sok helyen megfordult a világban, Pesten és Brüsszelben nemzetközi kapcsolatok szakértőként végezte el az egyetemet, de végül mégiscsak Komáromba tért vissza, és jelenleg is itt él a családjával. Őt kérdeztük a csokoládé készítés rejtelmeiről, a manufaktúrájáról és elismeréseiről.

 

Azt mondják, a csokoládé boldogsághormont termel annak, aki fogyasztja. Így van ez a készítőjével is?

Mindig jó érzéssel tölt el, amikor egy nyugodt pillanatban beleharapok valamelyik csokoládénkba, de talán még jobb érzés az, amikor vásárlóinktól kapok közvetlen visszajelzést mennyire ízlett nekik a csokoládénk.

 

A gyártott csokoládék nem csak ízletesek, hanem esztétikusak is

 

Honnan jött az ötlet, hogy csokoládéval foglalkozzon? Esetleg egy gyerekkori álom vált valóra?

Gyerekként is nagyon szerettem a csokit, otthon volt is egy “csokis szekrényként” kijelölt tároló, ami mindig tele volt jobbnál jobb finomságokkal. A csoki nem hiányozhatott az uzsonnás zacskómból sem. De álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer én magam fogok csokoládét készíteni. Sokkal jobban érdekeltek a nyelvek. A későbbiekben többek között pont a nyelvek iránti érdeklődésem miatt kerültem Brüsszelbe, ahol először gyakornokként dolgozhattam az Európai Parlamentben, majd később tanulmányaimnak köszönhetően testközelből találkoztam a csokoládé készítéssel is.

Családja támogatta/ támogatja ebben?

A családom az ötlet megszületéséről kezdve mellettem áll, és minden döntésemben támogat. A férjem adta az első löketet, és csak annyit mondott, „Csináld!”. A sikert nagyban köszönhetem édesapámnak is, akivel ma már együtt dolgozunk, így az egyszemélyes vállalkozás családi vállalkozássá nőtte ki magát.

 

Katalin az egyik díj-nyertes csokoládéjával

 

Milyen út vezetett a manufaktúráig?

Rövid, de annál izgalmasabb. 2012 őszén egyik reggel munkába menet olvastam egy nagyon izgalmas cikket egy vállalkozóról, aki mert nagyot álmodni és csokoládé készítésre adta a fejét. Annyira inspirálóan hatott rám a cikk, hogy azonnal kutakodni kezdtem az interneten, van-e Szlovákiában minőségi csokoládé készítés. Mivel mindig is foglalkoztatott a gasztronómia, és Brüsszelben láttam, hogyan is készül a csokoládé, nagyon gyorsan eldöntöttem, hogy bele kell vágnom a fejszém. Otthon kezdtem kísérletezni különböző csoki típusokkal, formákat vettem, pralinékkal és táblás csokoládék készítésével próbálkoztam. Közben elkezdtünk dolgozni a márka felépítésén mind üzletileg, mind grafikailag.

Miért éppen Komárom?

Amikor elhatároztam, hogy saját vállalkozásba kezdek Budapesten éltünk, de egy pillanatra sem volt kérdés számomra, hogy Komáromban szeretnék vállalkozni. Tökéletes adottságokkal rendelkezik, közel van Pozsony és Budapest is. Mivel itt nőttem fel, adott volt, hogy könnyebben tájékozódom, könnyebb segítséget kérni és kapni is, mint egy idegen városban. Nem utolsó sorban tudtuk, hogy gyerekeket nem egy nagyvárosban szeretnénk felnevelni. Visszatérni Komáromba minden szempontból tökéletes döntésnek bizonyult.

 

 

Hogy készülnek ezek a csokik? Miből lehet választani? Van fix kínálat, vagy ez változó?

A csokoládét most már többségében gépek keverik, csak 2 típusút temperálunk manuálisan, emellett ma már egy mártósor is segíti munkánkat. 6 féle csokoládénk van – ét-, tej-, fehér, az étcsokoládéból 3 féle is – , illetve egy, ami steviával van édesítve. Májusban került bemutatásra az új termékcsaládunk, ami egyedülálló termék a piacon, a CrunCHÉ illetve FruCHÉ nevet viseli. Emellett intenzíven dolgozunk a karácsonyi kollekciónkon is. Az évek során kiválasztottuk a legkedveltebb csokoládéinkat, amelyek egy kattintással elérhetők az oldalunkon, de természetesen máig ott a lehetőség, hogy bárki megalkothatja saját csokiját, akár különböző feltéteket használva, akár fotókkal nyomtatott csoki formájában.

Melyik csoki a vásárlók kedvence? És az Öné?

A vásárlók kedvence most egyértelműen a CrunCHÉ termékcsalád, ami egy roppanós krokant réteg étcsokoládéba mártva, ebből is a pekándiós, kókuszos, chia és quinoa magvas a legkedveltebb. Én magam is nagyon kedvelem ezt a csokoládét, de számomra a legkedvesebb még mindig a sós-karamellás tejcsokoládénk.

 

CrunCHÉ az új termékcsalád

 

Honnan meríti az inspirációt a csokoládé készítéshez?

Általában mindig valamilyen utazási élmény áll egy új kreáció hátterében. Ilyenkor több féle ételt tudok kóstolni, akár sósat, akár édeset, az mindig beindítja a fantáziám. Illetve szakmai továbbképzéseken is tanul az ember új technikákat, amiket a jövőben hasznosítani tud.

Hol mindenhol lehet hozzájutni a csokikhoz?

Jelenleg többségében Szlovákiában, kisebb nagyobb boltokban, benzinkutakon, Csehországban prémium termékekre szakosodott bolthálózatban valamint legújabban Magyarországon is. De jártak már Németországban, Litvániában, az USA-ban, és legújabban két hét múlva Londonban mutatjuk be őket egy kiállításon.

 

 

Hogy látja, hogy fogadta Komárom a csokikat?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam az elejétől fogva, de egyben sokan csodálkozva kérdezték, hogy sikerül csokoládé készítésből “megélnem”. Természetesen sok munka gyümölcse az, ahol most tartunk, nem kevés áldozatot hoztunk érte, nem mindig volt minden lépésünk sikeres, de a jó és rossz tapasztalat is hasznos. Emellett nagy lendületet ad egy külföldről érkező elismerés.

A legnagyobb elismerése a gasztronómiai Oscar-díj. Erről tudna egy kicsit mesélni? Milyen út vezetett odáig? Mennyiben határozza meg ez a díj azt, hogy ma hogy készíti a csokit?

A Great Taste Awards versenyt 1994 óta szervezik meg, Angliában. A világ minden tájáról érkeznek nevezések különböző kategóriákban, kizárólag élelmiszerek. Három éve amikor először neveztünk, még 10 000 termékből választották ki a legjobbakat, amelyek 1, 2 illetve 3 csillagot kapnak, ma már 12 000 termékből válogatnak. A zsűrizés összetett folyamat, több körös kóstoláson megy keresztül egy adott termék. A zsűri csak az ízből ítél, nem tud semmit a termékről, a csomagolását sem láthatja. Az évek folyamán a Great Taste Awards verseny az év egyik legfontosabb gasztronómiai versenyévé nőtte ki magát, fontossága miatt nem nevezünk minden évben, csak azon termékeket nevezem, amelyeket kivételesnek gondolok, eddig 2 nevezésből mindkét alkalommal egy csillaggal tértek haza a csokik, mi több nagyon büszke vagyok rá, hogy mára már nem mi vagyunk az egyetlen komáromi manufaktúra, akinek sikerült eredményesen szerepelni a versenyben. A díj arra ösztökél, hogy kövessem az aktuális trendeket, és olyan kiváló minőségű és egyedi terméket alkossunk, ami lenyűgözi majd a zsűrit. Természetesen nagyon fontos szakmai visszajelzéseket is kapunk ilyenkor, úgyhogy tudunk tovább fejlődni.

 

A gasztronómiai Oscart nyert csokoládé

 

Melyik díjára a legbüszkébb? Mire a legbüszkébb?

Mindegyik díj számomra ugyanolyan fontos, lényeges iránymutatója annak, hogy jól végezzük a munkánkat. Mind a személyes elismerések – 2012-ben az Év Fiatal Innovatív Vállalkozója, illetve a gazdasági miniszter különdíja, vagy 2016-ban az Év Példaképe díj, vagy a csokoládék által nyert díjak mind nagyon sokat jelentenek a számomra.

 

Katalin termékei közkedveltek a fogyasztók körében

 

Hová lehet innen fejlődni? Mi a következő cél?

Fejlődni nagyon sok irányba lehet, jelenleg számomra a következő cél az, hogy úgynevezett bean-to-bar illetve tree-to-bar csokoládét készítsek, ami egy hosszú kísérletezési folyamat eredménye lesz majd.

Ha éppen nem csokit készít, akkor mivel foglalatoskodik?

A manufaktúra idén lesz hat éves, a lányom négy a fiam pedig lassan kettő. Unatkozni sosem szoktunk, és nem is szeretünk.

 

(komaromonline.sk-MA, fotók: forbes.com, Katalin archívuma)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook