komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Osztálytermet neveztek el a Czirfusz-családról és Ipóth Barnabásról

MEGOSZTÁS:

 

A Selye János Gimnázium két legendás, példaértékű pedagógusáról, Dr.Czirfusz Gáborról és a Szent Gorazd-emlékéremmel és Pro Urbe-díjjal kitüntetett RNDr. Ipóth Barnabásról, egy-egy tanteremet neveztek el.

A patinás múltú intézményben, Andruskó Imre igazgató kezdeményezésére, aki budapesti testvériskolájukban, a Szent Imre Gimnáziumban tett látogatása során figyelt fel arra, hogy az osztálytermek neves személyiségekről vannak elnevezve, közel két évtizede indították el tradíciót, hogy az iskola egykori, kiemelkedő pedagógusainak és komoly szakmai sikereket elért volt diákjainak nevét tantermek viseljék, hogy ezáltal is ápolják és tiszteljék az emléküket. Elsők közt a fizikum lett ünnepélyesen Gidró Bonifác teremmé átnevezve, a mennyiségtan–természettan szakon végzett egykori bencés tanár tiszteletére, aki 1900-ban lett a komáromi bencés gimnázium tanára, majd 1921-től az 1939 -es nyugalomba vonulásáig igazgatója volt. A névsor egyre bővül, hiszen a 372 éves gimnázium történelme során, melyet még a Magyar Királyság idejében alapítottak, számtalan nagy tudású pedagógus és szakmájában nagy elismerésre szert tevő diák koptatta az iskola lépcsőit.

„Tavaly fizikai értelemben befejeződött az iskola átépítése, de a szellemi építkezés folytatódik. Idén annak apropóján, hogy Ipóth Barnabás iskolánk egykori matematika-fizika szakos tanára és egykori igazgatója ebben az évben lenne 80 éves, a fizikai szaktanterem az ő nevét veszi fel. A kémiai laboratórium melletti osztály pedig a Czirfusz-család nevét viseli majd. A régi évkönyvek tanulmányozása során kiderült ugyanis, hogy egykori kollégánk, a szeretett és nagyra becsült kémia és biológia szakos tanár, Czirfusz Gábor családjának öt egymást követő generációja (nagypapája, édesapja, ő maga, a gyermekei és öt unokája) lépett ki iskolánk érettségijével a nagybetűs életbe, ami páratlan.” – taglalta az iskola igazgatója, Andruskó Imre.

Az iskola vezetősége és kollektívája nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az örökre eltávozott kollégák szellemiségét és emlékét életben tartsák, ezért a tanári szobában létrehozták a legendás tanárok arcképcsarnokát. A kémiai laboratórium pedig 2014-től PaedDr. KonczerJózsefnek, aki csaknem három évtizedig volt a gimnázium elismert kémia szakos tanára, a nevét őrzi.

A két osztályterem névadó ünnepségére a jelenlegi tervek szerint, – a járványügyi rendelkezések miatt – az őszre halasztódott Generációk Nagytalálkozóján kerül majd sor. A két család, ahogy az a névadások kapcsán már hagyománnyá vált, vállalta, hogy a saját költségén felújíttatja a szóban forgó osztálytermeket. Az ajtókra névadójuk bronztáblája, az osztály falára pedig portréjuk és életrajzuk kerül, hogy a következő generációk is megismerhessék az ő munkásságukat és tovább ápolhassák emléküket.

(komaromonline.sk, JN)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás