komaromonline.sk
HÍREK
Óriási tömeg volt kíváncsi a Szent András-templom kriptájára – FOTÓK
  •   

A hatalmas érdeklődés miatt az eredetileg tervezett Zichy-pont civil közösségi központ helyett, a Duna Menti Múzeum dísztermében kellett megtartani a nemrég alakult Nec Arte Nec Marte Polgári Tárulás első előadását a Szent András-templomról és kriptájáról. Magyarics Arianna mindenre kiterjedő, érdekes előadása után, a tömeg kriptába vonult.

fotó/Kovács Krisztián – Dunamente TDM

Nagy komáromi városi legendáknak is utánajár a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás. Foglalkoznak majd a boszorkányokkal, a komáromi boszorkányperekkel és azzal is, hogy elnyelt-e a föld egy lovas kocsit az 1763-as nagy komáromi földrengés során. A Szent András-templom kriptája után pedig hamarosan a város alatti alagút- illetve pincerendszerről terveznek előadást, amelybe remélhetőleg majd be is kukkanthatnak az érdeklődők. Pontot szeretnénenk tenni annak a „hiedelemnek” is, hogy létezik-e Duna alatti folyosó Magyarország felé vagy sem.

fotó/Kovács Krisztián – Dunamente TDM

„Azzal a céllal alakultunk, hogy olyan regionális kulturális és társadalmi eseményeket szervezzünk, támogassunk, amelyekkel ha egy kicsit is, de hozzájárulhatunk Komárom kulturális örökségeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez és gyarapításához. Másik célunk az önkéntesség erősítése és terjesztése” – mondta Varga Tamás, a polgári társulás elnöke, aki láthatóan örült annak, hogy ilyen rengeteg komáromi megmozdult első előadásukra. A napokban egy közleményt is kiadtak, melyben tudatják, hogy Magyarics Arianna, a Marianum Egyházi Iskolaközpont végzős diákja előadását a közeljövőben megismétlik. A pontos időpontot később tudatják.

fotó/Kovács Krisztián – Dunamente TDM

„Azért döntöttünk Magyarics Arianna mellett, mert még tavaly a kezembe került egy munkája a komáromi jezsuitákról és a Szent András-templomról, mellyel első helyezést ért el egy felvidéki versenyen, különdíjjal kijutott Magyarországra, a TUDOK nemzetközi fordulójára. Úgy gondolom, hogy az ilyen fiatalokat fel kell karolni és lehetőséget adni nekik, hogy tudásukat, munkájukat prezentálhassák a széles nyilvánosság előtt. A Szent András-templom Komáromnak olyan büszkesége, amely mellett sokan elsétálunk, de több érdekességet nem tudunk róla. A templom alatt lévő kripta pedig egy olyan hely, ahol eddig nagyon kevés ember járt. Itt szeretném megköszönni Kiss Róbert t.b kanonoknak, komáromi esperesplébánosnak, nagyszombati püspöki helynöknek, hogy lehetővé tette a kripta látogatását. Nagy örömünkre a rendezvényünkön jelentette be a püspöki helynök úr, hogy április 22-én bazilikává nyilvánítják a Szent András-templomot” – folytatta az elnök.

Kiss Róbert t.b kanonok, komáromi esperes-plébános, nagyszombati püspöki helynök – fotó/Kovács Krisztián – Dunamente TDM

Magyarics Arianna érdekes és magas színvonalú előadását a jelenlévők hosszan tartó tapssal jutalmazták.

Magyarics Arianna – fotó/Kovács krisztián – Dunamente TDM

Komáromban hétköznap este ekkora tömeg még nem érdeklődött helytörténeti rendezvény iránt, mint február 15-én, csütörtökön. 169 kriptába szóló belépő számot osztottak ki, húszasával engedték le az érdeklődőket, ahol Magyarics Arianna kalauzolta őket. A Szent András-templom kriptáját megtekintette Stubendek László polgármester, aki lámpát is hozott, hogy a további csaknem százhetven résztvevővel együtt lássa többek között a páratlan sírfeliratokat, a több helyen feltűnő emberi csontokat.

fotó / Kovács Krisztián – Dunamente TDM

„Az idén öt-hat előadást tervezünk, amelyekkel remélem felkeltjük a komáromiak érdeklődését, és ki tudjuk őket mozdítani otthonukból. Ez a célunk a Szent András-templom kriptájának bejárásával pompásan sikerült. És nem utolsósorban annak is örülök, hogy a komáromi polgárokat még érdekli Komárom története, érdekességei és nem közömbösek Komárom kulturális emlékei iránt” – zárta mondandóját Varga Tamás, a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás elnöke.

 

VIDEÓ: A komáromi Szent András-templom madártávlatból :

 

 

FOTÓK a kriptából:

(komaromonline.sk, fotók: Kovács Krisztián – Dunamente TDM)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook