komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Nyílt nap a legiotáborban

  •   

2019/7/22

2019. július 24-én 14 órától, szervez nyílt napot a legiotáborban a Komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézete. Az érdeklődők megtekinthetik a brigetiói legiotábor feltárás alatt lévő északi táborkapuját. A vezetést dr. Bartus Dávid tanszékvezető, egyetemi docens az ELTE BTK dékánhelyettese tartja, aki egyben az ásatás vezető régésze is.

Ezt követően 16 órától, a Komáromi Klapka György Múzeum főépületében nyílik meg a tatai Kuny Domokos Múzeum “Vithánvár omladékai” című vendégkiállítása.

A nyílt nap kiváló alkalom lesz arra, hogy az érdeklődők megtekinsték a júliusban feltárt római katonaváros északi főkapuját és a hozzá csatlakozó falakat.

2017-ben kezdődtek régészeti feltárások a Brigetio Katonatábor északi részén, melyet idén nyáron is folytattak. dr. Bartus Dávid, ELTE ókori régészeti tanszékvezetője, egyetemi docense elmondta, a területen korábban egy félköríves épületrésszel ellátott létesítményt, valamint egy csaknem 30 méter hosszú csatornát találtak. Idén új helyszínen kezdték meg a munkálatokat, gyakorlatilag a tábor északi részén, ahol megtalálták a római katonaváros főkapuját, a hozzá kapcsolódó falakat, valamint egy rövid útszakaszt.

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. A Kr. u. 100 körül felépített állandó kőtáborban állomásozott a Római Birodalom határait védő 30 légió egyike, a Legio I. Adiutrix. Az erődítmény vonzáskörzetében először katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre a polgárváros létesült. A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

 

 

A jövőbeni tervek szerint 2020-ra a talált leleteket majd egy csaknem héthektáros szabadtéri régészeti parkban mutatják be, amely a Brigetio Katonatábor északi részén épül meg.

A nyílt napra és a kiállításmegnyitóra szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

(komaromonline.sk-MA, forrás: KEMMA, Múlt-kor történelmi magazin)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.