komaromonline.sk
HÍREK
Nyilatkozatok a Speciális Alapiskola ügyében
  •   

“Mi lesz, ha bezárják a Speciális Alapiskolát?” című korábbi írásunkban az említett iskola igazgatónője, Nagy Beáta tájékoztatta portálunkat a kassa utcai Speciális Alapiskola helyzetéről. Az ügyben Fekete Zoltán, a Munka Utcai Alapiskola igazgatója is nyilatkozott.  Továbbá közöljük  Komárom Város álláspontját is, amelyet Keszegh Béla alpolgármester juttatott el hozzánk. 

Fekete Zoltán tájékoztatott, hogy a Munka Utcai Alapiskolához tartozik a volt bölcsődeépület, melyet a városi hivatal a 90-es évek elejétől oktatási célokra adott át intézményüknek. Ebben az 1feketeépületben jelenleg is négy tanteremben folyik az oktató-nevelő munka. Évekkel ezelőtt, amikor a Speciális Alapiskola a városközpontban lévő épületében nem tudta megoldani a pervazív fejlődési zavarban szenvedő gyermekek elhelyezését, bérleti szerződést kötött a két iskola, melynek értelmében az említett épületben a Munka Utcai Alapiskola által nem használt részében elhelyezhető az autizmussal élő gyermekekkel foglalkozó osztály. Idén a bérleti szerződés határideje lejár, ám az igazgató elmondása szerint készek azt meghosszabbítani. A Munka Utcai Alapiskola ragaszkodik ehhez az épületéhez, mivel az évek során rengeteg pénzt és munkát fektettek az épület karbantartására, korszerűsítésére, jelenlegi állapotának kialakítására, valamint nem áll módjukban a négy osztály másik épületben elhelyezni, hiszen semmilyen felesleges, kihasználatlan teremmel nem rendelkeznek.

Az étteremmel kapcsolatban a Munka Utcai Alapiskola vezetője elmondta, hogy a komáromi alapiskolák közül nekik van a legkisebb éttermük, ahol csak komoly szervezéssel, időbeosztással tudnak megebédelni tanulóik, ezért mások étkeztetésére nem tudtak lehetőséget kínálni.  Tornatermük szintén nagyon kihasznált, hiszen az iskola 26 osztályának tanulói heti három alkalommal – testnevelés és mozgásfejlesztés órán – a tornateremben tartózkodnak. Ebből kifolyólag nem tudják fogadni más iskola tanulóit.

A Munka Utcai Alapiskola vezetősége a Speciális Alapiskolában kialakult helyzetről körülbelül egy évvel ezelőtt szerzett tudomást a Városi Hivatal Iskolaügyi Bizottságának ülésén, ahol a problémák megoldásának lehetőségeiről volt szó. Az ülésen a Speciális Alapiskola igazgatónője nem jelent meg. Fekete Zoltán tudomása szerint a későbbiekben több megoldási javaslatot is elutasított az igazgatónő.

 

Keszegh Béla, alpolgármester:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A Speciális iskola ügyét fokozatosan követjük, és mindent megteszünk a helyzetük rendezéséért, mivel komáromi gyerekekről van szó. Ugyanakkor az iskolának nem a város a fenntartója, a megoldásokat elsősorban a „gazdának” kéne keresni. A mi elsődleges dolgunk a hozzánk tartozó iskola, a Munka utcai alapiskola érdekeinek a képviselete, ahol szintén színvonalas pedagógiai munka zajlik, és a Speciális iskola által használt termek szükségesek volnának a terveik (szaktantermek és nulladik osztály kialakítása) megvalósításához.

Mivel néha furcsa információk is napvilágot látnak, ezért azt is el kell mondani, hogy az sem könnyíti meg a megoldás keresését, hogy az iskola igazgatónője nem ritkán inkább az újságokon keresztül üzenget (a hivatalnak vagy a szomszédos iskolának), és pontatlan információkkal bonyolítja a megoldás keresését. Több alkalommal találkoztunk vele, az iskolaügyi főosztály vezetője több alkalommal járt az intézményben (legutóbb a közegészségügyi hivatal munkatársaival), a fenntartójuk vezetőivel is többször tárgyaltunk és tárgyalunk. Hosszú ideig ők maguk nem tudták elmondani, mit szeretnének, csak újra és újra jelentkeztek, hogy oldjuk meg a helyzetet.

Az iskola fenntartója felajánlott ugyan bizonyos ingatlancseréket, azonban olyan helyeken, amelyek nem voltak reális megoldások. Azt is tegyük hozzá – legyünk őszinték – bizonyos potenciális helyek esetén a környéken lakók tiltakoztak, hogy ne költözzön oda az iskola.

A mostani helyzet rendezésére több dolgot is meg kell valósítani, erről folynak az egyeztetések. A meglévő főépületen több helyen ablakot kell cserélni nagyobbra, hogy megfeleljenek az előírásoknak. 2 tanterem esetén ez úgy valósulhatna meg, hogy az osztály szélessége bővülhetne, ezzel tovább nőne a kapacitás.

Mivel több felmerülő hely megvizsgálása után sem született jó javaslat, így jött az az ötlet, hogy a meglévő helyen kéne bővíteni a területet új tantermekkel. Ekkor jött az ún. konténeres megoldás, amellyel Szlovákiában a keleti részeken más iskola is készült. Itt egy modern megoldásról van szó, amelyet Ausztriában is használnak, a közegészségügyi hivatal feltételeinek is megfelel. Az egyes elemek szabadon bővíthetőek. Ezzel a megoldással (6-7 elemről van szó) a teljes kapacitás 10 gyerekkel nőne, volna helye az autista tanulóknak is, továbbá tornaterme (szociális helyiséggel, zuhanyzóval) is lenne az iskolának, ami eddig soha nem volt, mindig másra voltak utalva (jelenleg is csak formailag van ez a helyzet megoldva).

Ezzel kapcsolatosan tárgyalunk az iskola fenntartójával, mivel egy ilyen megoldás is meghaladhatja a 60 ezer eurót, továbbá az ablakok cseréje, az iskola környékén történő utak javítása további terhet jelentenek. Szeretnénk, ha a kiadásokban részt vállalnának valamilyen formában.

Ezzel a megoldással biztosítva lenne a működés, és szó nincs arról, hogy valaki az utcára, vagy más iskolába kerülne. Ezen dolgozunk, ehhez kérjük az igazgatónő együttműködését is, akit mindig szívesen látunk.”

(Tárnok Magda)

 

 

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook