komaromonline.sk
VÁROS
Novemberben ismét 25 városi képviselőt választhatunk
  •   

Az elkövetkező választási ciklusban is marad a 25-ös képviselői létszám és a három választókörzet – így döntöttek csütörtöki ülésükön a városi képviselők.

A hatályos törvény szerint egy 20 és 50 ezer közti lakosságszámú városnak, amelyik kategóriában a maga közel 34 ezer lakosával Komárom is tarozik, legkevesebb 15, legtöbb 25 képviselője lehet. A hivatal számtalan kombinációt kidolgozott, a 15-östől egészen 25-ös létszámig, illetve a három- és ötkörzetes változatig.

Egy képviselőre jutó lakosok száma

Aránylag hosszú vita alakult ki, annak ellenére, hogy előzetesen tudni lehetett, háttérmegegyezéseknek köszönhetően a többség a jelenlegi állapot fenntartását fogja támogatni. Andruskó Imre rögtön a vita kezdetén 25 tagú testületre tett javaslatot, míg Benyó Zoltán a 17-es létszámút szeretett volna. Érvek mindkét részről elhangzottak. Akik az előbbi mellett kardoskodtak, azok szerint magasabb létszám esetében sokszínűbb a testület, jobban képviseltetve vannak az egyes lakossági csoportok, emellett kisebb létszám mellett egy-egy képviselőnek több szakbiztosságba, iskolatanácsba is tevékenykednie kellene, ami időben megterhelő. A másik fél szerint amellett, hogy a 4 év alatt mintegy 100 ezer euró megtakarítást lehetne elérni, hatékonyabb, gördülékenyebb, átláthatóbb is lenne a testület munkája, ha kevesebb tagja lenne. Másrészt a demokrácia elvei is jobban érvényesülnének, hiszen 17-es képviselői létszám és három körzet esetén valamennyi képviselőre kb. 2000 lakos jutna.

Ami a körzeteket illeti, Örsújfalu továbbra is külön választókörzet marad, míg Komárom és a többi külső városrész két körzetre osztódik. A jogszabály szerint egy választókörzetnek legfeljebb 12 képviselője lehet, tehát Komáromot minimum két részre kell osztani. Azokban a városokban, amelyek városrészekre tagozódnak, egymandátumos körzetet is ki lehet alakítani, mégpedig akkor, ha az adott városrész lakóira a létszámukból kifolyólag csak egy képviselői hely jut; Komáromban ezt a feltételt csupán Örsújfalu városrész teljesíti.

Komárom város választókerületei

Miután a többség elfogadta a 25 képviselői létszámra és a 3 körzetre vonatkozó javaslatot, a többi javaslat tárgytalanná vált.

(komaromonline.sk – AP)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook