komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Nem fognak egyelőre tesztelni a komáromi határon

MEGOSZTÁS

November 16-tól a szlovák határokon az európai utazási szemafor szabályozásai lépnek életbe, ami alapján a szomszéd országok jelenleg a vörös zónába tartoznak, így korlátozva van a határátlépés.

A munkavállalók továbbra is átjárhatnak és már nincs 30 kilométeres korlátozás. Ugyanúgy átjárhatnak azok, akik tanulmányaik céljából lépik át a határt. Mindkét esetben olyan dokumentumra van szükség, ami igazolja a munkát vagy a tanulmányokat.

A munkavállalásról szóló igazoláshoz szükséges nyomtatvány megtalálható itt (14. oldal) https://tinyurl.com/y2mpd5rq

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint kivételt kapnak még a művészek, a sportolók és a mezőgazdászok is, amennyiben indokolt a határátlépés.

A pénteki ellentmondásos információk után végül az a hivatalos jelzés jelent meg, hogy nem kell érvényes teszttanúsítványt felmutatni a határátlépéskor. Egyelőre tesztelés nem lesz a határon, de ennek lehetőségét a jövőben még nem zárták ki. Ebben az esetben azonban fizetős tesztről lenne szó.

Azok, akik a fenti célok nélkül lépik át a határt, azoknak a hazatéréshez 72 órán belüli PCR teszttel kell rendelkezniük. Ilyen teszt hiányában kötelezően karanténba kell vonulni. Ebben az esetben az országba való belépéskör kötelezően regisztrálnia kell magát a következő oldalon: http://korona.gov.sk/ehranica

Martin Klus államtitkár arról tájékoztatta Komárom polgármesterét Keszegh Bélát, hogy jó hírnek számít, hogy hetente lesz értékelve a szabályozás, de a jövőben már az európai szabályozások (ECDC) alapján, nem pedig a helyi stábok döntenek ebben. Magyarország akkor kerülhet a sárga zónában, amennyiben 150 alá esik a 100 ezer lakosra eső pozitív esetek száma. Ekkor a szigorítások enyhülni fognak. Ugyancsak fontolgatják a más határátkelőkön alkalmazott 12 órás átlépést, ami esetében lazább szabályok lennének, azonban erről a későbbiekben döntenek.

(komaromonline.sk, forrás kvh)

Hozzászólások

hozzászólás