komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ne bántsátok a fecskét!

Majd tízezer eurós bírság fenyegeti azon személyeket, akik leverik a füsti fecskék vagy a molnár fecskék fészkét.

Andrea Lešová, az Állami Természetvédők zoológusa elmondta, a természetvédőket e-mailben vagy telefonon keresztül lehet értesíteni, ha tudomásunk van olyan személyről, aki leveri a fecskefészket. Az ilyen személyeket 9 958 euróra büntetik. (A fészekledobásról a járási bíróságon, a környezetvédelmi osztályon vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőségen lehet jelentést tenni.)

Lešová hozzátette,  “…abban az esetben, ha az illegális fészekledobásra a szaporodás idején kerül sor, akkor a tojások, illetve a fiókák megsemmisítése miatt hatalmas veszteség történik” .

A statisztikák szerint, – lakásszigeteléseknek és házrekonstrukcióknak köszönhetően- az elmúlt hat évben a füsti fecskék száma 25 ezerrel, míg a molnárfecskék száma 100 ezerrel csökkent.

A fecskefészkeket a környezetvédelmi minisztérium engedélye alapján lehet eltávolítani. Ebben az esetben a fészek eltávolítását az Állami Természetvédők ellenőrzik. A minisztérium által jóváhagyott fészekeltávolításra általában az építkezési munkák vagy a lakások szigetelésekor került sor, de ilyen esetekben is csak akkor távolítják el a fészkeket, amikor azok már üresek.

(komaromonline.sk-MA)

 

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás