komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Naď miniszter: Minden az országos tesztelésről és a kivételekről

 

A délutáni órákban Jaroslav Naď védelmi miniszter sajtótájékoztató keretein belül ismertette a szombat-vasárnapra tervezett (10.31-11.1) országos koronavírus-tesztelés részleteit.

„Az országos tesztelést 5000 tesztelési ponton 4901 elemzőcsoport fogja végezni. A tesztelést szombat reggel 7 órakor kezdik. Az utolsó mintavételt este 21.30-kor végzik majd el. Után fertőtlenítik a helységet, és felkészülnek a vasárnapi tesztelésre. “– nyilatkozta a tárca vezetője.

A tesztelés nem vonatkozik a tízévesnél fiatalabb gyerekekre, az autizmus spektrumzavarral élőkre, az onkológiai megbetegedéssel diagnosztizált személyekre, illetve azokra, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a tesztelésre. Krónikus betegségükről, illetve állapotukról azonban orvosi igazolást kell kikérniük.

Kivételben részesülnek a 65 évnél idősebbek is, de csak abban az esetben, ha önkéntes házi karanténban maradnak.

A tesztelés alól mentesülnek azok a személyek is, akiknek az elmúlt 90 napban pozitív volt a koronavírus-tesztjük. Azoknak sem kell részt venniük a tesztelésen, és a kijárási tilalom alól is mentesülnek, akik a negatív PCR teszt eredményét október 30-án kapják meg.

A vérmintából végzett teszt eredményét nem fogadják el.

Az elkövetkező napokban minden állampolgár postaládájába eljuttatják a pontos információkat tartalmazó szórólapokat. Mivel ezeket korábban nyomtatták, még a pénteki nap is szerepel rajtuk, de közben az országos tesztelés időtartamát lecsökkentették két napra.

Annak érdekében, hogy a tesztelési pontokon elkerüljék a tömeges gyülekezést, a lakosságot vezetéknevük kezdőbetűje alapján, – ábc sorrendben – különböző idősíkokban hívják majd be. Ahol ez valamilyen oknál fogva nem működőképes, ott az önkormányzatok utcák szerint is besorolhatják a résztvevőket.

„Mivel felmerült a gyanú, hogy a teszteléskor kiadandó hivatalos nyomtatványokból jogtalanul eltulajdonítottak, a hétvégén már a tesztelés eredményéről mindenki egy speciális, nem hamisítható papírra nyomtatott bizonylatot kap majd. “– jelezte a miniszter. Az igazolást a következő héten köteles mindenki magánál tartani és esetleges ellenőrzés során felmutatni.

A tárca vezetője felkérte az önkormányzatokat és lakosságot, hogy segítsék az egészségügyi dolgozók és a hadsereg kirendelt tagjainak munkáját, és jelentkezzenek a tesztelési csapatokba. A sajtótájékoztatón Jaroslav Naď beszélt arról is, hogy több nagyvállalat és cég is felajánlotta, hogy lebonyolítanák a dolgozóik tesztelését. Egyelőre velük még tárgyalnak a részletekről.

Végezetül bejelentette, hogy az országos tesztelés realizálása után bevezetik a Szlovák államhatárokon a beutazók tesztelését.

(komaromonline.sk, TASR)

Hozzászólások

hozzászólás