komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Növekszik az alkoholfogyasztók száma

Az évek múlásával egyre inkább úgy érzem, – kezdi Mudr. Viera Račková, a ZaMED kft mentőállomásának vezető orvosa, hogy az alkoholfogyasztás soha nem volt ennyire elterjedt, mint most. A családi kötelékek fellazulása, a felgyorsult élettempó és a létbizonytalanság egy olyan tartós stresszt eredményez, amivel nagyon sokan képtelenek megbirkózni. A legrosszabb az, ha az ember feszült, ideges és otthon, lazításként egyedül leül inni. Soha nem lenne szabad egyedül iszogatni, mert ez a legrövidebb út ahhoz, hogy valakiből szenvedélybeteg váljon. És itt, most magára az alkoholizmusra gondolok, ami  nem azonos a részegséggel, hiszen az is lehet alkoholista, akit sosem látunk részegen!

Melyik korosztályra a legjellemzőbb az alkoholfogyasztás?

Sajnos a rendszeres alkoholfogyasztók korhatára egyre alacsonyabb. Általánossá váltak azok a hétvégi riasztások, amikor részegségtől eszméletlen tizenkét-tizenhárom éves gyerekekhez kell kimennünk egy-egy szórakozóhelyre, vagy annak környékére. De függetlenül attól, hogy a „beteg” melyik korosztályhoz tartozik, minden esetben beszállítjuk a kórházba, mivel a részegségen túl egyéb egészségügyi problémája is lehet, amiről tudattalan állapotban nem tud nekünk beszámolni. Az idült alkoholistáknál pedig egyébként is gyakoriak az egyéb panaszok, hiszen a hosszú távú alkoholfogyasztás nagyban károsítja a szervezetet. De vannak olyan betegségek is, melyeknél a beteg állapota nagyban hasonlít az alkoholos befolyásoltságra, mint pl. a cukorbetegeknél fellépő kómás állapot is, agyi ér katasztrófák stb. Ezért, ha minket egy ilyen beteghez hívnak, először mindjárt megmérjük a vérnyomását, vércukorszintjét, reflexeit, pupillanagyságát stb. De mindenképpen bevisszük a kórházba.

Melyik osztályra szállítják ezeket a pácienseket?

Az az igazság, hogy amióta megszüntették a detoxikálókat ( kijózanítókat ) azóta ez számunkra is komoly gondot okoz. Ha a betegen látunk külsérelmi nyomokat, akkor legtöbbször a sebészetre szállítjuk be őket, amennyiben ez nincs, akkor a kórház belgyógyászati osztálya veszi át tőlünk a betegeket.

Amennyiben kiderül, hogy a betegnek pár napos kórházi kezelésre van szüksége, és előjönnek az elvonási tünetei, átszállíthatják a pszichiátriára?

Az idült alkoholistáknál 3-4 napos alkoholmegvonás után jönnek elő a tipikus elvonási tünetek. Kezdetben feszültség, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás, hányinger jelentkezik, majd ezt követik a hallucinációk és a delíriumos állapot. Ilyenkor bizony van mit csinálnia a kórházi személyzetnek, hogy lecsillapítsák, de ma már a betegek jogairól szóló nemzetközi egyezmény értelmében sem lekötözni, sem hálós ágyba tenni nem lehet. Alkoholelvonó intézetbe átszállítani pedig csak abban az esetben lehet, ha a beteg tiszta tudatállapotban beleegyezését adja.

A rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás mely szerveinkre hat ki leginkább?

Az emberekben az a tévhit él, hogy az alkohol elsősorban a májat károsítja. Tény, hogy  az alkoholizmus egyik leggyakoribb velejárója a máj károsodása, hiszen ez a szervünk felelős a szervezet méregtelenítéséért. De a rendszeresen ránehezedő alkohol hatására idővel egyre kevésbé tudja ellátni méregtelenítő feladatát, elhalnak a sejtjei, ezért gyengül a működése. Képtelenné válik olyan fehérjék termelésére, melyek a vér alvadásában játszanak fontos szerepet.  Ennek következményeként vérzékenység is felléphet. Az alkohol azonban szinte az egész szervezetet leépíti. Azon kívül, hogy mentális és magatartásbeli rendellenességeket, emésztőrendszeri, szív és érrendszeri megbetegedéseket okoz, súlyosan károsítja az ideg-és immunrendszert is. A férfiaknál fellépő erekciós problémák hátterében is a legtöbbször a nagymértékű alkoholfogyasztás áll, amit tapasztalatom szerint legtöbbször kétségbeesésükben, dühükben ivással próbálnak orvosolni. Mindezek ellenére én mégis azt mondom, hogy az alkoholfogyasztás legnagyobb vesztese az agy, mely különösen érzékeny az alkoholra. A rendszeres, sok éven át tartó alkoholizálás olyan visszafordíthatatlan károsodást okoznak, melynek következtében  az agyi idegsejtek elpusztulnak,és a  beteg szellemileg leépül,  elbutul.  E mellett pedig az egyik leggyakoribb szövődmény, az alkoholizmus következtében fellépő felnőttkori epilepszia.

Ha egy kismama rendszeresen fogyaszt alkoholt, az hatással van a terhesség lefolyására?

Egyrészt azoknál a nőknél, akik a terhesség alatt sem tudnak lemondani az italozásról, sokkal gyakrabban fordul elő koraszülés. Másrészt fennáll a magzati károsodás veszélye. A magzati-alkohol szindróma nem feltétlenül a szülés után jelenik meg. Néha csak évekkel később, a gyenge iskolai teljesítmény, a gyerek lassú növekedési üteme, figyelemzavara és egyéb viselkedési zavarai jelzik a bajt. De pályám során már többször találkoztam olyan koraszülöttel is, akinél világrajövetele után nem sokkal elvonási tünetek jelentkeztek, mivel már az anyaméhben függővé vált.

A férfiak vagy a nők közt van több szenvedélybeteg?

Az utcán, még mindig gyakrabban látunk csetlő-botló alkoholtól befolyásolt férfiakat, de nem azért, mert a nők nem isznak, hanem azért mert náluk az a gyakoribb, hogy a barátnőkkel leülnek iszogatni, beszélgetni, majd ezek egyre gyakoribbá válnak. Természetesen vannak kocsmázó, sőt alkoholizmusuknak köszönhetően hajléktalanná vált nők is.  De az ő számuk elenyésző mértékű ahhoz képest ahány fiatal, diáklány jár rendszeresen beülni egy „drinkre”. Pedig a nőkre jóval károsabb az alkohol, mivel jóval kevesebb olyan enzim van szervezetükben, ami elősegíti az alkohol lebomlását, és a szervezetükben kevesebb a folyadékba jutó zsírmennyiség aránya is.

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás