komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Most vizsgázunk Emberségből, Intelligenciából és Felelősségtudatból…

  •   

Vizsgázunk mindannyian: te, én, mi, komáromiak, felvidékiek, magyarok, szlovákok, az emberiség.

Valószínű, hogy mindenki azt hiszi, hogy ezeket az újfajta érettségi vizsgákat a COVID-19, egy új humán koronavírus-fertőzés miatt 2019. decemberében kitört pandémia okozza. Viszont nem maga a pandémia az, ami igazán veszélyes. Sokkal veszélyesebb a világjárvány keltette pánik, ahogy sokan elveszítettük a fejünket, amit talán soha sem lenne szabad. Ez generálta számunkra az új fajta vizsgát.

De hogyan is vizsgázunk emberségből? Erre talán a legjobb példa lehet a Twitteren ma megjelent történet. A történet szemtanúja szerint egy ASDA-ban vásároló 13-14 éves gyerek már majdnem levette a polcról az utolsó két csomag tésztát, mikor észrevette, hogy a mögötte álló idősebb hölgy is tésztát szeretne venni, és ha ő mindkettőt beleteszi a kosarába, a hölgynek nem jut. Ekkor hirtelen beletette a hölgy kosárába a mindkét csomag tésztát, és azt mondta a hölgynek, ‘Önnek nagyobb szüksége van rá’. Majd visszament az anyukájához mondván, nincs több tészta… Ez az emberség. Segítsünk egymásnak!

Vizsgázunk intelligenciából is, hiszen hozzáállásunk és véleményünk a jelenlegi szituációról sokat elárul rólunk. Például sokan vannak, akik külföldön élnek, tanulnak, dolgoznak. Nem kell okolni őket azért, mert hazajöttek vagy haza szeretnének jönni. Ilyen időkben az otthon, az mindenkinek otthon – mert, ugye hazát lehet cserélni, de szívet nem.

Ugyanakkor azok, akik terveznek külföldről hazamenni, akár Komáromba, a régióba, az országba: gondolják át mégegyszer. Nem biztos, hogy egy világjárvány közepén a legokosabb dolog menekülni. Talán az a legjobb ha mindenki marad ahol van (természetesen abban az esetben, ha ez lehetséges), és megvárjuk míg újra biztoságosan és szabadon lehet utazni. Ha megfelelő érettséggel kezeljük a helyzetet, nem kell rá sokat várni.

Vizsgázunk viszont felelősségtudatból is, hiszen ezek nem azok az idők amikor a hirtelen jött szabadságot ki kell használni. Elmenni szórakozni a barátokkal, ‘corona partykat’ tartani, biciklizni a városon át, kirándulgatni. Észben kell tartani, hogy ez a járvány a legtöbbünkre nézve nem igazán fenyegető, viszont felelősségel tartozunk a környezetünkért, így kötelességünk védeni nemcsak a saját, hanem mások egészségét is.

Pánikot sem kell kelteni, mert együtt kibírjuk! A történelem során kevés vírus tudta összekovácsolni az embereket, legtöbbjük szociális méreg volt, de ezt most nekünk lehetőségünk van megváltoztatni. Csak mindeki próbálja a legjobb oldalát nyújtani: Emberségből, Intelligenciából és Felelősségtudatból…

(komaromonline.sk, MA)

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.