komaromonline.sk
HÍREK
Modern ülések kerülnek a Matica Ház nézőterére
  •   

Hamarosan modern színházi ülések kerülnek a Matica slovenská komáromi székházának nézőterére. „Már nem lesz gond meghívni a köztársasági elnököket” – lelkendezik Jozef Černek igazgató. Az épület több krízisen ment keresztül. Tavaly ilyenkor egy csőrepedéskor magának, a miniszterelnöknek kellett segítenie, különben bezárhattak volna.

Azonban minden alakulóban van, az önkéntesek, a néptáncosok és színjátszók munkájának köszönhetően. A ház még az ötvenes években épült, karbantartást igényel. A Matica slovenská, mint fenntartó megoldásokat keres a javítások elvégzésére és folyamatosan befektet az épületbe, ám nem az egyetlen ingatlan a városban, amely felújításra szorul, ezért összetett a helyzet. De úgy tűnik jobb idők jönnek Komáromban.

Jozef Černek

A komáromi Maticások az utóbbi időben a Slovenskí rebeli folklórcsoporttal és a Dramaťák színjátszó együttessel lettek híresek. Premierjeikre rendszeresen járt Ivan Gašparovič köztársasági elnök. „Éppen az elnöki látogatások miatt tartottuk a bemutatóinkat a városi művelődési központban, amely nagyobb és modernebb. Azután sajnáltuk, hogy a mi kis színházunkban tartottunk minden próbát majd a további húsz előadást is, csupán az elnöki premiert nem. A következő bemutatónkra végre büszkén meghívjuk majd a jelenlegi és a volt köztársasági elnököt is” – árulta el az igazgató, aki egyben az előadások rendezője is. Az itteni Maticások nem a politika útján járnak, és úgy tűnik, ez kifizetődő lett számukra. Tevékenységük egyik legnagyobb támogatója Komárom városa, mellyel néhány éve a legtöbb vitájuk volt. „Főleg fiatalokkal foglalkozunk, ezért nem engedhetünk meg magunknak nemzetiségi álproblémákat, melyeket azelőtt szívesen kiváltottak a politikusok. Ezért mi nem avatkozunk a politikába és nem is véleményezzük azt. Ez az oka, hogy hisznek bennünk és önzetlenül segítenek nekünk” – válaszolta Jozef Černek a kérdésre, miképp sikerült meggyőznie a szponzorokat a Ház támogatására.

A munkabrigád Zlínben

 

A 350 modern színházi ülést ugyanis szponzorajándékként szerezték a csehországi Zlíni Színháztól. Egy magántársaság vásárolta meg ezeket, a szállításukról és a felszerelésükről önkéntesek gondoskodnak. Nyolcvanezer eurójukba kerül volna, ha meg kellett volna vásárolniuk és be kellett volna szereltetniük a nézőtéri üléséket. Így a munkán kívül, szinte semmit sem kellett befektetniük.
Az új nézőtéri üléseket február 17-én, szombaton, a Slovenskí rebeli roppant népszerű Rovásra! című folklórmusicaljének következő előadásán próbálhatják ki a nézők. A köztársasági elnökök meghívását tavaszi friss előadásaikra tervezik.

 

A Slovenskí rebeli fellépese a komáromi Matica Házban

 

„Gašparovič köztársasági elnök úr valóban örömmel járt a bemutatóinkra, kétségem sincs felőle, hogy, ha munkája engedi, ezúttal is eljön majd. Természetesen meghívót küldünk az elnökei palotába Kiska elnök úrnak is. Úgy gondolom, éppen neki kéne értékelnie, hogy apolitikusok vagyunk és főleg a növendékeink tehetségét. A legfontosabb mégis az lesz, hogy jó darabot tanuljunk be. Magasra tettük a lécet, nézőink egyre igényesebbek” – zárta mondandóját Jozef Černek igazgató.

(komaromonline.sk, forrás: TASR, nyitókép: Zlíni Színház nézőtere)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook