komaromonline.sk
HÍREK
Milyen az esélyünk a rákkal szemben? – MEGHÍVÓ
  •   

A NEC ARTE NEC MARTE Polgári Társulás újabb érdekes előadásra, beszélgetésre várja az érdeklődőket május 16-án, szerdán. Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét követően ezúttal dr. Bödör Csaba biológus-rákkutató lesz a vendég.

A nyitrai származású Bödör Csaba jelenleg Budapesten él és a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének tudományos munkatársa.

A rák korunk népbetegsége, szinte nincs olyan ember, akinek családjában, rokoni, baráti körében ne lenne érintett. A betegséggel kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk, és most itt az alkalom, hogy ezeket egy olyan személynek tegyük fel, aki az életét a rákkutatásnak szentelte. Bizonyára sokan szeretnének választ kapni például olyan kérdésre, hogy milyen az esélyünk a betegséggel szemben, gyógyítható-e a rák, hol áll jelenleg a rákkutatás – mondta portálunknak Varga Tamás, a polgári társulás elnöke, a rendezvény szervezője. – Kötetlen beszélgetést tervezünk a szakemberrel, ahol mindenki felteheti majd kérdését a témával kapcsolatosan. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a székhelyünk, a Zichy-pont lassan kicsinek bizonyul, ezért, hogy mindenki kényelmesen elférjen, a Duna Menti Múzeum dísztermében tartjuk meg a rendezvényt, amelyre nagyon sok szeretettel várunk minden érdeklődőt május 16-án, 17.00 órai kezdettel.” A program magyar nyelven zajlik.

Dr. Bödör Csaba Nyitrán nőtt fel, de a nagycétényi magyar alapiskolába járt, majd a pozsonyi Dunai utcai gimnáziumban érettségizett. 2005-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott molekuláris biológusként, majd 2008-ban a Semmelweis Egyetemen szerzett Phd. fokozatot.

2008-2009 között a Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos munkatársa. 2009-től három évet töltött az Európai Hematológus Társaság (European Hematology Association) posztdoktori kutatói ösztöndíjával a londoni Barts Cancer Institute-ban, melynek vendégkutatója maradt. 2013-ban a Nemzeti Kiválóság program keretében egyéves Szent-Györgyi Albert posztdoktori ösztöndíjban részesült Magyarországon. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa. 2015-től a Magyar Tudományos Akadémia-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport-vezetője.

Rákkutatással és molekuláris diagnosztikával foglalkozik, fő kutatási területe a follikuláris limfóma genomikai és epigenetikai jellemzése, a betegség kialakulásáért és transzformációjáért felelős génmutációk feltérképezése.

2009-től tagja az Európai Hematológus Társaságnak, 2012-től a Magyar Személyre Szabott Medicína Társaságnak. 2012 óta vezetőségi tagja a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaságnak.

Munkahelyek
2017 óta: Molekuláris Diagnosztika részlegvezető, SE- I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet
2015 óta: Magyar Tudományos Akadémia; MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport-vezető
2014 óta: Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet(Tudományos főmunkatárs)
2013 óta: Barts Cancer Institute, Centre for Haemato-Oncology, London (Vendégkutató)
2010-2013: Barts Cancer Institute, Centre for Haemato-Oncology, London (Posztdoktor kutató)
2008-2009: Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet(Tudományos munkatárs)
2005-2008: Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet (PhD hallgató)

Elismerései
2006 Richter-Gedeon Rt. Pályadíja
2009 Kellner Béla emlékérem
2014 Merit díj
2014 Junior Prima díj

(komaromonline.sk-AP, forrás wikipedia)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook