komaromonline.sk
HÍREK
Mennyit költhet a város jövőre?
  •   

Jóváhagyták a képviselők Komárom jövő évi költségvetését december 14-én. Az ideihez képest 100 ezer euróval megemelték az iskolai felújításokra fordítandó összeget, így az már 300 ezer euró lesz. A sportalapot pedig 200 ezer euróval, 560 ezer euróra emelték; a plusz pénzt sportlétesítmények fejlesztésére, felújítására fordíthatják. Újabb 150 ezer eurót különítettek el a járdák felújítására indított program folytatására.

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően valósul meg városi ingatlanok eladása, 780 ezer euró áll majd rendelkezésre a saját beruházásokra. Ezekről a jövő év elején döntenek a képviselők. Komárom jövő évi költségvetése a bevételi és kiadási oldalon egyaránt 22,8 millió euróval számol.

Csintalan Miklós főellenőr szerint a 2018-as költségvetés tervezete összhangban van a jogszabályokkal, a formai követelményeknek megfelel. Ugyanakkor elmondta, a városüzemeltetési főosztály az előző évhez képest 300 ezer euróval kevesebbet kap, ami gondokat okozhat, de ugyanígy a komáromi városi hivatal szociális főosztálya és a lakáskezelési főosztálynak is túl kevés összeget juttatnak a jövő évre.

Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnöke szerint 2014-hez képest most vélhetően több mint 3 millió euróval több bevétele lesz a városnak, és szerinte ez a többlet nem igazán mutatkozik meg a saját beruházások terén. Hangsúlyozta, a város túl alacsony bevételt remél a helyi adókból és illetékekből, amelyek jóval alacsonyabbak is, mint az országos átlag. Elmondta, véleménye szerint több más területen is túl alacsony bevételt tervezett be a város, ennél több is befolyhat 2018-ban.

Keszegh Béla alpolgármester tudatta, a költségvetés tervezetéről két ízben előzetesen egyeztettek a képviselőkkel, ennek során 190 ezer eurót csoportosítottak át a városi hivataltól – a tömegközlekedésre szánt összegből és a sportalap megemeléséből – egy külön pénzcsomagba, amelynek felét már elosztották. Megemelték 25 ezer euróra a városi művelődési központ célirányos támogatását, plusz 12 ezer eurót kap a Művészeti Alapiskola, plusz 10 ezer eurót a városi média. Tíz-tíz ezer euró jut a Komáromi Jókai Színház Alapítványának, a Matica slovenskának, a Komáromi Kamarazenekarnak és az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulásnak. További 20 ezer eurót a belvárosi utcák javítására és felújítására különítettek el. A fennmaradó 98 ezer euróról később döntenek.

A jelenlévő 21 képviselő közül 16 a költségvetés mellett szavazott, 4 tartózkodott 1 pedig nem szavazott.

Keszegh alpolgármester a szavazás után a felszólalásában felháborodásának adott hangot, ugyanis a szavazást megelőző napokban a képviselői egyeztetések során, Knirs Imre képviselő „kért” többek között az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulásának 10 ezer eurót. Ezt a javaslatát képviselő kollégái nem tartották jónak, de mégis rábólintottak. Keszegh szerint Knirs ennek ellenére nem tartotta az egyezséget, mert egyike volt, aki „fura módon” nem szavazta meg a költségvetést. Andruskó Imre, akinek javaslatára tartották meg az egyeztetéseket elmondta, hogy „…tökéletes költségvetés nincs, de sok mindent le kell nyelni ahhoz, hogy egy konszenzus szülessen.”

A tőkejellegű kiadásokról a januári ülésen fognak dönteni.

A szavazás eredménye:

(komaromonline.sk, – jagi – )

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

About the author

komaromonline.sk

Like Us On Facebook