komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Mélyebben nyúlhatunk a pénztárcánkba a fogorvosnál

Ha nem is viharos tempóban, de működni kezdett az ország. Az még nem mondhatjuk, hogy visszatért az életünk rendje a vírus előtti időszámítás idején megszokotthoz, de egyre jobban hasonlít, egyre jobban megközelíti azt. Ezt mutatja az is, hogy május 20-tól újra a megszokott rendelési időben működhetnek a fogorvosi rendelők. Az akut ellátás mellett pedig ismét elvégezhetik a preventív kivizsgálásokat is. Ahogy az már megszokott, a szigorú higiéniai előírások betartása mellett.

Az egészségügyi minisztérium által kiadott módszertani útmutató értelmében a betegeket csak előzetesen telefonon vagy emailben történő bejelentkezés alapján, pontos időpontban lehet fogadni. A rendelőt az ellátott páciens távozása után fertőtleníteni kell. A váróteremben egyszerre csak egy beteg várakozhat. A maszk viselése a váróban és a rendelőbe lépéskor is kötelező, ahogy a kéz fertőtlenítése is.

Még a kezelés megkezdése előtt meg kell mérni a páciens lázát és ki kell tölteni róla egy kórtörténeti formanyomtatványt. A fogorvosnak ajánlott a FFP2/N95 maszk, plexi pajzs vagy védőszemüveg, az egyszer használatos kesztyű viselése kötelező, cserélhető kezeslábas vagy műanyag kötény, illetve sebészeti sapka és lábzsák pedig javasolt.

A védőfelszerelést a fogorvosoknak maguknak kell bebiztosítaniuk, mert a járóbeteg ellátást nyújtó rendelők számára az Állami Tartalékalapból nem biztosítanak. A megyei önkormányzatoktól pedig mindössze pár napra elegendő felszereléshez jutottak hozzá.

A megnövekedett kiadások következtében egyes fogorvosok bevezették a 10-15 eurós COVID-illetéket – nyilatkozta Lujza Hanová a Szlovák Fogorvosi Kamara (SKZL) szóvivője.

Fogorvoshoz járni már eddig afféle „úri huncutság “volt, mert a biztosítók sok kezelésnek a költségét csak részben térítik. A többit beteg kénytelen megfizetni.

Igor Moravčík, a Szlovák Fogorvosi Kamara elnöke szerint „a fogorvosok, nem szeretnék további kiadásokkal leterhelni a betegeket “, ezért kérvényezték az egészségbiztosítóknál a probléma orvoslását. A betegbiztosító társaságok ígéretet tettek a kérvény mielőbbi pozitív elbírálására. A jövő hét folyamán várható részükről a tájékoztatás.

Beáta Dupaľová Ksenzsighová, az Union biztosító szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a fogorvosok csakis a jelenleg érvényes jogszabályok alapján kérhetnek pótdíjakat, az árlistának pedig a rendelőn belül egy jól látható helyen kell lennie.

Amíg a fogorvosi rendelőknek be kell szerezniük védőfelszereléseket, és önköltséges alapon finanszírozni, nem árt, ha időpontegyeztetés során előre rákérdezünk, hogy számolna-e fel plusz illetéket.

(komaromonline.sk, forrás: webnoviny.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás